Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Almanya’da Sosyal Konut Olarak 3B Baskı Apartman Dikilecek

Almanya’da Sosyal Konut Olarak 3B Baskı Apartman Dikilecek

Almanya, uygun fiyatlı sosyal konut ihtiyacını 3B baskı apartmanlarla çözecek.

Afetlerle ve enflasyonla sınanan dünyada, tek katlı 3B baskı evler, sürdürülebilir ve karşılanabilir konut ihtiyacı dolayısıyla uzun süredir gündemde. 24 saatte basılanlarından tutun da, geri dönüştürülebilir olanlarına, toprak malzemeyle basılanlarına ve depreme dayanıklılığı öne çıkaranlarına değin pek çok farklı türde 3B baskı ev türünü biz de haber yapmıştık. Almanya ise 3B baskı teknolojisi kullanılarak inşa edilen ve kamu tarafından finanse edilen ilk çok daireli evlerle yeni bir çığır açmış durumda.

Almanya, Avrupa’nın ilk 3B baskı sosyal konutuna ev sahipliği yapacak

Kuzey Ren-Vestfalya’nın Lünen kasabasında şekillenen bu proje, yenilikçi inşaat yöntemlerinin devlet yardımıyla yürütülen toplu konut projelerine uygulanabileceğine işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Habitat raporuna göre göre dünya çok büyük bir zorlukla karşı karşıya. 2030 yılına kadar konut ihtiyacı doğacak üç milyar insanı barındırabilmek için günde 96.000 yeni uygun fiyatlı ev inşa edilmesi gerekecek. Bu çerçevede, 3B baskı teknolojisi potansiyel bir çözüm olarak ortaya çıkıyor ve otomasyon yoluyla maliyetleri düşürme ve zorlu süreci hızlandırma imkanı sunuyor.

Batı Almanya’nın Ruhr bölgesinde yer alan Lünen, Avrupa’nın ilk 3B baskı sosyal konutu olacak bir apartmana ev sahipliği yapmanın eşiğinde. Apartman, her biri iki daireden oluşan üç katlı bir bina olacak; toplamda altı daireye/bağımsız birime sahip olacak. PERI 3D Construction tarafından inşa edilecek projede COBOD‘un 3B baskı makineleri kullanılacak. COBOD ayrıca ortağı olan bir başka inşaat şirketinin Ukrayna’da 3B baskı okul inşa ettiğini de paylaşmış. Hatta Ukrayna’daki yıkımın başka 3B baskı yapılarla da yerine konulmaya çalışıldığını COBOD’u paylaşımlarında görebilirsiniz.

Binanın ilk iki katı 3B baskı kullanılarak oluşturulurken, üst katında ahşap hibrit inşaat yöntemi kullanılarak farklı bir yaklaşım izlenecek. Binanın temel, taban ve döşemelerinde geleneksel inşaat teknikleri kullanılacak.

Birinci katın ve üst katların cepheleri, orijinal baskı beton yapıyı koruyacak ve benzersiz tasarım ve inşaat yöntemlerini vurgulayacak. Üst kat özel cephe panelleri kullanılarak kaplanacak ve bu ileriyi düşünen projeye ilgi çekici bir malzeme karışımı eklenecek.

Kuzey Ren Eyaleti İçişleri, Belediye İşleri, İnşaat ve Dijitalleştirme Bakanı Ina Scharrenbach, “Lünen’deki öncü projeyle, bu zorlu zamanlara rağmen toplu konutların hızlı, modern ve sürdürülebilir bir şekilde inşa edilebileceğini gösteriyoruz” açıklamasını yapmış.

Buradan PERI’nin 3B Baskı konut projeleriyle ilgili daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Görsel: COBOD