Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giysilerin Gerçek Faturası

Giysilerin Gerçek Faturası

İsveçli moda markası ASKET, müşterilerine satın aldıkları her giysinin çevresel maliyetinin ayrıntılı bir dökümünü sunacak.

ASKET, “Impact Receipts” isimli bu dökümlerle modada modern tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik önemli bir adım attı. Bilinçsiz giyim alışverişinin gezegene verdiği zarara dikkat çeken marka, kendi müşterilerine “Impact Receipts” ile satın aldıkları her giysinin gezegene olan maliyetinin ayrıntılı bir dökümünü sunacak.

Sadece karbon emisyonu değil su ve enerji tüketimi dahil tüm kritik etkiler konusunda şeffaflık

Bu çevresel etki dökümleri; giysinin üretimiyle ilgili CO2 emisyonları, su kullanımı ve enerji tüketimi gibi kritik faktörlere ışık tutacak. Dökümler, çiftçilikle başlayan ilk aşamalarından iplik eğirme, dokuma, boyama, inşaat ve nakliye aşamalarına kadar giysi üretiminin her yönünü dikkate alacak. Dolayısıyla ASKET, gittikçe yaygınlaşan karbon etiketlerinden çok daha şeffaf ve cesur bir hamle yapıyor.

ASKET, bunun tüketicilerin moda alışveriş alışkanlıklarını değiştirmenin ilk adımı olacağını ve basit alışverişten anlamlı seçimlere geçişi teşvik edeceğini umuyor. Şeffaflığı daha da artırmak için şirket, her bir satın alımın ekolojik etkisini her bir ürün sayfasında sunacak.

Amaç, alışveriş alışkanlıkları ile bunun etkileri arasındaki kopukluğu gidermek

Bu, eksiksiz “tedarik zinciri izlenebilirliğine” ve ayrıntılı maliyet dökümüne ek olarak her bir öğeyi üretmek için gereken kaynaklar da gösterilmiş olacak. ASKET’in kurucu ortağı August Bard Bringéus, Impact Receipts ile ilgili şu açıklamaları yapmış: “Bize yalnızca tüketicilerin bir giysi için ödediği fiyat söylendiği için sektör, alışveriş alışkanlıklarımız ile bunun etkisi arasında bir kopukluk yarattı. Sonuç olarak, geri dönüşü olmayan bir çevresel borç biriktirdik. Gezegenimizin kaynaklarına bir fiyat koyana ve seçimlerimizin aslında neye mal olduğunu anlayana kadar, hakkımız olduğunu düşündüğümüz (şeffaf) tüketimden asla taviz vermeyeceğiz.”.

Görsel: ASKET
.