Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO Bloklarıyla Yaratılan Kuş Baskıları

LEGO Bloklarıyla Yaratılan Kuş Baskıları

Roy Scholten, LEGO bloklarını kalıp olarak kullandığı “50 Birds” isimli tipo baskı serisine devam ediyor.

Hollanda merkezli sanatçı, tasarımcı ve baskı uzmanı Roy Scholten; kavisli gagalar, uzun kuyruklar ve yuvarlak karınlar oluşturmak için kalem ya da sıradan baskı kalıpları yerine LEGO’yu kullanıyor. Scholten’ın uzun soluklu baskı projesi “50 Birds”e geçtiğimiz yıl yer vermiştik. Yabani kuşlardan kümes hayvanlarına uzanan farklı türleri ele alan Roy Scholten, hız kesmeden projesine devam etti.

Daha resimsel bir yaklaşım

Önceki baskılardan elde ettiği deneyimlerin sonraki baskılara nasıl yansıdığını görmekten keyif alan sanatçı, ustalaştıkça daha zorlu yöntemler denemeye başlamış. Örneğin daha ince renk şemaları ve desenler denemiş ve bunlar baskıda daha resim sanatına yakın bir estetik yakalamasını sağlamış.

Scholten, yaklaşık on yıl önce sanatçı Martijn van der Blom ile işbirliği içinde bu alışılmadık kalıp malzemesiyle çalışmaya başlamış ve ikili yakın zamanda iki dilli bir kitap olan Print & Play, the Art of LEGO Letterpress‘i yayınlamış. Bu kitap, ikilinin son on yıldaki üretim süreçlerini ve projelerini belgeliyor. Plastik bloklarla mürekkepleme ve baskı yapma uygulamaları, baskı resim çevrelerinde ikilinin Hilversum şehrindeki stüdyolarının konumundan dolayı “Hilversum yöntemi” olarak biliniyor. Kitabın sayfalarında 50 Birds koleksiyonundan bazı eski eserlerin yanı sıra van der Blom’un mimari tipografisi, stilize dinozorlar, manzaralar da yer alıyor.

50 Birds projesiyle ilgili gelişmeleri Roy Scholten’ın Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. Baskılara Scholten’ın internet mağazası üzerinden de göz atabilirsiniz.

Görsel: Roy Scholten