Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sagrada Familia’ya 136 Yıl Sonra Kesilen Fatura

Sagrada Familia’ya 136 Yıl Sonra Kesilen Fatura

Gaudi'nin tasarladığı Sagrada Familia'ya Barcelona yönetimi 136 yıl sonra izinsiz yapıldığı gerekçesiyle ceza verdi. 

İspanyada Art Nouveau (Yeni Sanat) akımının öncüsü ve aslen Katalan olan Antoni Gaudi’nin adı günümüzde hep Barcelona ile beraber anılır. Kendine özgü mimari bir üsluba sahip mimar. Barselona’nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısı olan Gaudi’nin üslubunda özgür biçimler, çarpıcı renk ve dokular organik bir şekilde yer alır. Fakat şimdilerde sanatçının adı bir ödemeyle anılıyor. Gaudi’nin tasarladığı Sagrada Familia’ya Barcelona yönetimi 136 yıl sonra izinsiz yapıldığı gerekçesiyle ceza verdi. Sagrada Familia da inşaat izni olmayan 136 yılın ardından şehir yetkililerine ödeme yapmayı kabul etti.

Sagrada Familia ödemesi için 1882’de UNESCO listesindeki bazilikada çalışmalara başlanmış ancak yerel meclisten resmi bir izin alınmamış. Bu yüzden, on yıllarca süren inşaat çalışmalarından kaynaklanan belediye harcamalarını ödemek için şehre 36 milyon € (31 milyon £) ödeme yapmayı kabul ettiler. Barselona belediye başkanı Ada Colau, iki yıl süren müzakerelerin yanı sıra fon için kullanılacak altyapı projelerinin de dahil olduğu tarihi anlaşmayı bir tweet’le duyurdu.

Kabul edilen para 10 yıl içerisinde şehre ödenecek. 22 milyon € (19 milyon £ ) şehrin ulaşım ağına aktarılacak. 7 milyon € (6 milyon £) metro sistemlerinin geliştirilmesine, 4 milyon € (3 milyon £) Sagrada Familia çevresindeki sokakların yeniden geliştirilmesine gidecek. 3 milyon € (2 milyon £) da sokak güvenlikleri ve bakımı için kullanılacak. Böylece yetkililer bazilikanın tamamlanması için izin belgesini resmileştirecekler. Ayrıca projeyle ilintili kentsel çözümler için de bir komisyon kurulacak.

Gaudí hayattayken tamamlanamayan bazilikanın 2026 da tamamlanması hedefleniyor. Yani Gaudí’nin ölümünden 100 yıl sonra.

Görsel: Enrico PeriniElena Levana, Patrice Audet, moinefou