Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Baskı Resim için 3B Baskı Mini Pres

Baskı Resim için 3B Baskı Mini Pres

Martin Schneider, Open Press Project ile baskı resimde kullanılan presi herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Baskı resim asırlardır varlığını sürdüren bir sanat. Çağdaş sanatçılar dahi hâlâ geleneksel baskı resim tekniklerini kullanıyor. İşin tuhaf yanı, teknolojinin bu alana hiç dokunmamış olması. Dolayısıyla da kullanılan araçlar ve malzemeler neredeyse hiç değişmemiş. Özellikle metal plakanızın üzerine kazıdığınız bir resmi basmak istiyorsanız mutlaka o antika görünümlü hantal preslere ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu presler oldukça pahalı olduğundan kendinize özel bir tane edinmeniz de kolay değil. Dolayısıyla mutlaka bu preslerin bulunduğu bir atölyeye bağımlı olarak sürdürebilirsiniz sanatınızı, bulamazsanız da bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum ne yazık ki dünyanın her yerinde böyle. Martin Schneider ise bu sorunu kabullenmek yerine çözüm bulmaya karar vermiş ve Open Press Project için kolları sıvamış.

Open Press Project, baskı resim sanatını herkes için erişilebilir kılıyor

Alman tasarımcı, baskı resim sanatçısı, illüstratör ve maker Martin Schneider; baskı resim sanatını herkes için her yerde erişilebilir kılmak üzere 3B baskı minyatür bir pres tasarlamış. 3 yıl kadar gravürle uğraşmış ve daha sonra yukarıda bahsettiğim nedenlerden uzak kalmış biri olarak Schneider’ın bulduğu çözümün harika olduğunu düşünüyorum. Bu arada konu mini baskı aletlerinden açılmışken Devin Smith’in yaptığı mini serigrafi baskı aletini de burada anmadan geçmeyelim.

Martin Schneider, proje için 10 farklı prototip hazırlamış, 100’den fazla baskıyla bunları test etmiş ve 3B baskı için toplamda bir kilometreden fazla filament kullanmış. Sonuç olarak, sadece 5 €’ya mal olan ve bir 3B yazıcıya erişimi olan herkes tarafından basılabilen portatif bir baskı makinesi ortaya çıkmış. 2018 yılı boyunca, Schneider’ın 3B baskı planları dünya genelinde 12.000’den fazla kişi tarafından indirilmiş. Bu gerçekten hareketle Schneider projeyi bir adım daha ileri götürmüş ve 4 Nisan 2019’da Kickstarter kampanyasını başlatmış. Bu kampanyayla hedefi, 3B baskıyla presi bastırma şansı olmayanlar için de mini baskı makinesine sahip olma fırsatı sağlamak. Open Press Project hedeflediği desteği 1 saat içinde toplamış ve fonlanmaya devam ediyor. Şu anda hedefini katbekat aşmış durumda.

Kampanya sayesinde herkes 3B yazdırılmış, monte edilmiş ve doğrudan kullanıma hazır bir pres satın alabilecek. İşin güzel yanı, bu presi metal plakalarla baskının yanı sıra linol baskı, ahşap baskı ve mono baskı için de kullanabiliyorsunuz.

Mini presle en fazla 145✕75 mm boyutlarında kağıt üzerine çalışabiliyorsunuz. Schneider, Köln’de 100 sanatçının katılımıyla 250’den fazla mini baskının sergilendiği ilk Open Press Project sergisini düzenlemiş bile.

Open Press Project ile ilgili gelişmeleri Kickstarter’ın yanı sıra projenin internet sitesi ve instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görsel: Kickstarter