Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Köpekler İçin Özelleştirilebilir 3B Baskı Yürüteç

Köpekler İçin Özelleştirilebilir 3B Baskı Yürüteç

Parametrik tasarımla yaratılan Alive; her köpeğin bedenine, ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna göre özelleştirilebilen bir 3B baskı yürüteç.

Can dostlarımız yaşlandıkça; artrit, kalça çıkığı ve felç gibi sorunlarla hayattan keyif alamaz hale gelebiliyorlar. Hareket etmekte dahi zorlanan bir köpek, aile üyeleriyle daha az zaman geçiriyor ve bedensel ihtiyaçlarını karşılamakta da sıkıntı yaşıyor. Bu da onlarda psikolojik strese yol açıyor. Tasarımcı Martin Tsai bu sorunlara parametrik tasarımla yarattığı Alive ile çözüm sunuyor.

Can dostlarımız yeniden rahatça hareket edebilsin, koşabilsin

Parametrik tasarım, karmaşık geometrilerin ve yapıların tasarımını yönlendirmek için elemanlar arasındaki ilişkinin kullanıldığı bir tasarım paradigması. Dolayısıyla tasarım sürecini yönlendirmeye yardımcı olan hesaplama parametrelerinin kullanımını gerektiriyor. Parametreler insan tasarından ayarlanıyor ve bilgisayar bu parametreleri en verimli şekilde yerine getirerek bir form oluşturuyor. Ürün, insan ve bilgisayar arasında ortak bir tasarım çabasıyla doğuyor. Peki Alive örneğinde parametrik tasarım nasıl çalışıyor? “Alive, her köpek için optimize edilmiş bir tekerlekli sandalye oluşturmak üzere köpeğin vücut verilerinin 3 boyutlu taramalarını kullanıyor. Bu sayede, geleneksel manuel üretim süreçlerinin yüksek maliyetini ortadan kaldırırken özelleştirilmiş aksesuar seçenekleriyle değer yaratıyor. Ayrıca her bir parçanın 3B olarak basıldığı, sıfır atık üretim sürecini benimsiyor.” diyor tasarımcı.

Parametrik tasarımın en büyük avantajlarından biri de ürünü kullanacak kişiye tam anlamıyla uygun olması. Örneğin parametrik tasarım ürünü 3B baskı spor ayakkabı Print 001 kullanıcının ayak şeklini ve boyutunu girdi olarak kullanmayı mümkün kılan güzel bir örnekti. Bu sayede kullanıcı, kitlesel üretimde bulamayacağı denli “kendine tam uyan” bir ayakkabı edinmiş oluyordu.

Alive da tıpkı ayakkabı örneğinde olduğu gibi her köpeğin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş özellikler kazanabiliyor. Köpeklerde artrit, kalça displazisi veya eklemle ilgili diğer rahatsızlık semptomları geliştikçe, köpek sahipleri köpekleri için dört tekerlekli veya iki tekerlekli sandalye/yürüteç arasında seçim yapabiliyor. Girilen verilere göre ürün, yapısal ve tasarımsal değişimlere uğruyor. Dolayısıyla köpeğinizin vücuduna gerçekten benzersiz bir tekerlekli sandalye inşa edebiliyorsunuz. Tekerlekli sandalye, tamamı yeniden kullanılabilir termoplastik poliüretanla (TPU) basılacak şekilde tasarlanmış.

Alive’ın geçtiğimiz yıl Reddot tasarım ödülü almış olduğunu da belirteyim. Öte yandan bu bir konsept tasarım olduğu için henüz herhangi bir üretilmiş versiyonu ya da prototipi bulunmuyor.

Görsel: Behance