Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kum Saatindeki Mikro Plastik Atıklar

Kum Saatindeki Mikro Plastik Atıklar

Brodie Neill’in tasarladığı The Capsule adlı kum saati, okyanuslarlarda yaşanan mikro pilastik kirliliğine ve gezegenimizi kurtarmak zorunda olduğumuz sınırlı zamana dikkat çekiyor.

Plastik atıkların doğada, özellikle de okyanuslarda yarattığı tahribat, bu konuda acil önlemler alınmasını gerektiriyor. Bu nedenle sık sık plastik atık konusuna dikkat çeken kampanyalarla ve atıkları azaltan tasarımlarla karşılaşıyoruz. İnsanlık tarihiyle karşılaştırmalı olarak bir pipetin ömrünü ortaya koyan Straw Timeline bu anlamda çok etkileyici bir çalışmaydı. İngiltere’nin Tregantle sahilinden toplanan 35 çuval mikro plastikle yapılan sanatsal düzenlemeler, deniz kirliliğini çocuklara anlatan peluş oyuncaklar, Pasifik okyanusundaki devasa çöp dağının gerçek bir ülke olarak tanınmasını hedefleyen Trash Isles da unutulmaz işler arasında. Brodie Neill’in tasarladığı The Capsule de mikro plastik felaketine odaklanan çağdaş bir kum saati olarak dikkat çekiyor.

The Capsule gezegenimizi kurtarmak için kalan sınırlı zamana dikkat çekiyor

Brodie Neill, The Capsule adlı kum saatinde kum yerine okyanuslardan sahile vuran mikroplastik atıkları kullanmış. Atıklar Neill’in büyüdüğü Tazmanya’daki plajlardan toplanmış. Tasarımcı bu atıkları, sahilleri temizlemek için özenle çalışan global bir STK ağı, çevre ajansları ve beach comber’larla (sahilde bulduklarını satarak geçinen kimse) iş birliği yaparak elde etmiş. Kum saati ile ilgili sipariş verecek kişiler, plastiğin toplanmasını istediği konumu da kendisi belirleyebilecek. Bu konum daha sonra kum saatindeki gümüş kapaklara kazınmış haritada işaretlenecek. Bir kapak kuzey yarım küreyi, diğer güney yarım küreyi gösteriyor. Konumun işaretlenmesindeki amaç, kum saatini coğrafi olarak bir zamana ve yere sürükleyerek dünyanın her köşesinde plastik atıklardan etkilendiğimizin altını çizmek.

Brodie Neill, The Capsule ile gezegenimizi kurtarmak zorunda olduğumuz sınırlı zamana dikkat çekiyor. Bu konuda bir şeyler yapmazsak, sahillerin mikro plastikle kaplı hale geleceğine vurgu yapıyor ve bu plastikleri “gelecekteki kum” olarak nitelendiriyor.

Kum saati, Milano Tasarım Haftası boyunca Rossana Orlandi küratörlüğünde gerçekleşen Ro Plastic-Master’s Pieces başlıklı sergide tasarım tutkunlarıyla buluşuyor.

Görsel: Instagram