Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lexus Tasarım Ödülleri Finalistleri

Lexus Tasarım Ödülleri Finalistleri

Su yosunlarından üretilen bir maddenin plastik kullanımına bir alternatif olduğu ve 3B yazıcılarımızla ürettiğimiz modüler kıyafetlerin yaygın olarak kullanıldığı bir gelecek mümkün mü?

A’Design Award başvurularının bitmesine günler kala bu sene dördüncüsü düzenlenen Lexus Tasarım Ödülleri’nin kazananları belli oldu. Bu yıl Anticipation temasıyla genç yaratıcılardan, gerçekleşmesi muhtemel sosyal ve toplumsal değişiklikleri öngörüp o sonuçlara göre ihtiyaç duyulacak yenilikçi tasarım ve teknoloji çözümleri bekleyen Lexus, geleceğin şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

Finale kalan 8 finalist, dünyanın en geniş ölçekli tasarım etkinliklerinden, Milano Tasarım Haftası’nda boy gösterip dünyaca ünlü tasarımcılardan mentorluk alma fırsatına sahip olacaklar. Aralarından seçilen aşağıdaki dört proje ise Mart sonuna kadar prototipleri geliştirilmiş ve Milano’ya hazır edilmiş olacak. Grand Prix ödülünün tek sahibi yine Milano’da 11 Nisan’da duyurulacak.

Milano’da karşılaşacağımız, 1232 adet çalışma arasından seçilen, bu 4 tasarıma yakından bakalım:

Agar Plasticity, AMAM

Su yosunlarından elde edilen bir tür jelatin olan agar, dişçilikten geleneksel Japon yiyecekleri imalatına kadar bir çok farklı sektörde kullanılan bir madde niteliği taşıyor. Yaratıcı Japon tasarım ekibi AMAM, agar maddesinin çevre dostu paketleme çözümlerinde nasıl kullanılabileceği üzerine kafa yormuş ve ortaya potansiyel bir plastik alternatifi olabilecek kadar iddialı Agar Plasticity çıkmış.

Trace, Studio Ayaskan

Daha önce karşımıza içindeki bitkiyle birlikte büyüyen origami saksı tasarımlarıyla çıkan ikiz kardeşler Begüm ve Bike Ayaskan, Trace adlı projeleriyle prototip geliştirme hakkını kazanan isimlerden. Morötesi (ultraviyole) ışınlarıyla içindeki sıvının renk değiştirip o anki saati görselleştirmesine önayak olan Trace, geleneksel saat çalışma sisteminden çok farklı olan yapısıyla, öngördüğümüz geleceği yaratmamız için bizi güdüleyen bir hatırlatıcı değerinde. Ayrıca Ayaskan kardeşlerin portfolyosunda, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir kum saati tasarımı da bulunuyor.

DADA, Myungsik Jang

LEGO’ların ve diğer yapı oyuncaklarının, çocukların hayal dünyalarına yelken açan birer keşif gemileri oldukları tartışmasız bir gerçek. Koreli Jang, DADA ismini verdiği tasarımıyla aynı bu yaratma keşfini daha da uçsuz bucaksız bir güzergaha, doğaya yönlendiriyor. Her türlü kazık, bant, ip, dal, taş, yaprak gibi nesnelerle birbirine bağlanabilen, geçirilebilen ve eklenebilen ahşap bloklar çocukların yaratıcılıklarına ve sezgilerine büyük katkı sağlayacak gibi duruyor.

Shape Shifters, Angelena Laura Fenuta

Modüler yapılara olan tasarım ve teknoloji eğilimi akıllı telefonlardan sefer tası çözümlerine, mimariden ev-ofis mobilyalarına kendini etraflıca hissettirmeye çoktan başladı. Genç tasarımcı Angelana Fenuta, 3B yazıcılarla üretilen modüler kıyafet projesi Shape Shifters ile sürdürülebilir giysilerden oluşan ve tekstil tüketiminin minimize edildiği bir dünya hayal ediyor. Moda endüstrisinin günbegün banalleşerek özgünlüğünü yitirdiği günümüzde; bireysel tarzların birbirine eklenip sökülebilen ve arzu edilen kalıp ve formlarda üretilebilinen kıyafetler bir devrim niteliğinde bile olabilir.

Geri kalan 8 finaliste buradan ulaşabilirsiniz.

Görseller; Lexus