Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
JR’dan Louvre Piramidi’ni Çevreleyen Dev Optik Yanılsama

JR’dan Louvre Piramidi’ni Çevreleyen Dev Optik Yanılsama

JR, Louvre Piramidi’nin 30. yıl dönümü için hazırladığı The Secret of the Great Pyramid adlı yerleştirmeyle tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti.

JR; devasa fotoğraf baskı yerleştirmeleri, muralları ve binaların üzerine yansıttığı projeksiyon işleriyle günümüzün en tanınmış sanatçılarından biri. Fransız sanatçı, çevreye ve siyasi gündeme oldukça duyarlı ve eserlerinde de sık sık gündeme dair sözünü söylüyor. Örneğin, Küresel İklim Eylem Zirvesi sırasında San Francisco City Hall’a yansıttığı yüzlerle, zirveye katılan liderlere “gözüm üzerinizde” mesajı vermişti. Bunun öncesinde ise ABD ile Meksika sınırında Trump’a inat kurduğu yeryüzü sofrası, İstanbul’daki yaşlı kent sakinlerinin anılarını duvarlara çizdiği Wrinkles of the City gibi unutulmaz projeleriyle akıllara kazınmıştı sanatçı. Bu defa ise Louvre Piramidi’nin 30. yılı şerefine hazırladığı The Secret of the Great Pyramid adlı yerleştirmeyle tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti.

The Secret of the Great Pyramid, yavaş yavaş yok olan bir eser

Mimar Ieoh Ming Pei’nin imzasını taşıyan ve 1 Nisan 1989’da açılan Louvre Piramidi, Paris’te Louvre Müzesi’nin avlusunda yer alıyor. Fütürist mimari örneği olan yapı, cam ve metalle inşa edilmiş. JR bu piramit üzerinde daha önce de çalışmıştı. 2016 yılında gerçekleştirdiği JR au Louvre başlıklı çalışmasında, piramidin dış cephesindeki camları Louvre Müzesi’ne ait siyah beyaz fotoğraf baskılarıyla kaplamış, 21 metre yüksekliğindeki yapıyı optik yanılsamayla görünmez yapmıştı. JR’nin bu yılki yanılsamalı işi The Secret of the Great Pyramid ise öncekinin tam tersine piramidi görünür kılıyor.

JR, anamorfik yanılsama yöntemiyle Louvre Piramidi’ni bir şantiye alanı ya da taş ocağına benzer bir çatlağın içindeymiş gibi göstermiş. 400 kişilik bir gönüllü ordusunun yardımıyla, 2000 parça kağıttan oluşan görüntüyü avluya yapıştırarak bu yanılsamayı yaratmış. Sanatçı, internet sitesinde yerleştirmenin tek bir hafta sonu dayanacak şekilde tasarlandığını açıklamış ve görüntülerin, yaşam gibi geçici olduğunu vurgulamış. Güneş ışığı bu yerleştirmede kullanılan yapıştırıcıyı kurutuyor ve insanlar her adım attığında kağıt parçaları yırtılıyor. Dolayısıyla proje; var olmakla ve olmamakla, gerçeklikle ve hatıralarla ve de geçicilikle ilgili. JR’a göre sanat eseri bir kez huzura çıktığında, kendi başına yaşamaya başlıyor. Süreç gönüllülerin, ziyaretçilerin ve hediyelik eşya meraklılarının katılımıyla adeta tamamlanıyor. Gerçekten de bazı ziyaretçiler yerleştirmenin parçalarını evlerine götürmüş bazı bölümler ise üzerindeki yaya trafiğiyle parçalanmış.

JR, The Secret of the Great Pyramid ile ilgili Instagram paylaşımında 29 Mart’ta hayatını kaybeden Fransız yönetmen Agnès Varda’yı da anmış. Paylaşım metni ise şöyle: “Bunu senin için tamamladım Agnès Varda, sen insanları ve illüzyonu severdin… Bunları gördüğüne eminim. Gökyüzünden görülebilecek bir şey yaptım. Senin için olduğunu bilmiyordum.”

JR’ın çalışmalarını internet sitesi ve instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram