Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota’nın 5G ile Uzaktan Kontrol Edilebilen İnsansı Robotu T-HR3

Toyota’nın 5G ile Uzaktan Kontrol Edilebilen İnsansı Robotu T-HR3

Toyota T-HR3 adlı insansı robotunu, 5G ile donatarak 10 km uzaklıktan kontrol etmeyi başardı.

Toyota’nın T-HR3 adlı insansı robotu ilk kez 2017 yılında tanıtılmıştı. Robot geçtiğimiz Aralık ayında önemli bir güncellemeyle yenilendi. Beşinci jenerasyon mobil iletişim sistemi 5G ile donatılan robot, artık 10 km uzaklıktan kontrol edilebiliyor.

Robotun tüm bedeni, sanal gerçeklik gözlüğü ile kol ve bacak kontrolörlerinden oluşan özel bir giyilebilir teknoloji ünitesiyle kontrol edilebiliyor. Kullanıcı, robota uygulanan kuvveti hissedip robotu kendi hareketleriyle senkronize şekilde kumanda edebiliyor. Toyota bu ana kumanda sistemini Master Maneuvering System olarak adlandırılıyor.

T-HR3 5G ile hızlandı

T-HR3 önceden kablolu bağlantı sistemiyle kontrol ediliyordu ve bu nedenle bazı iletişim gecikmeleri yaşanıyordu. Yüksek duyarlılık, hassas hareketler ve iletişim gecikmelerini en aza indirmek için robot ile Ana Kumanda Sistemi arasındaki iletişim büyük önem taşıyor. DOCOMO tarafından geliştirilen düşük gecikmeli 5G sistemi ile donatılmış yeni T-HR3 ise, kablosuz olarak hızlı bir biçimde kontrol edilebiliyor.

Toyota, hareketleri önceden programlanabilen bu robotun; ev, sağlık kurumları, inşaat alanları ve felaket bölgelerinde insanlara yardımcı olması amacıyla tasarlandığını belirtmiş. Toyota ve DOCOMO, robot kullanımının farklı senaryolarına dayanan denemeler yapmaya ve insansı robotu geliştirmeye devam edecek.

Görsel: Toyota