Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın Daha Fazla Ölü Deniz’e İhtiyacı Yok

Dünyanın Daha Fazla Ölü Deniz’e İhtiyacı Yok

One Dead Sea Is Enough; denizlerden toplanan plastik atıklarla Ölü Deniz üzerinde yaratılan ve deniz kirliliği konusunu gündeme taşımayı amaçlayan bir yerleştirme.

Deniz ve okyanuslardaki plastik atık sorunu geleceğe dair giderek daha ciddi bir sorun teşkil etmeye başlıyor. Bu nedenle bu konuya eğilen pek çok sosyal sorumluluk kampanyası ya da bu soruna çözüm sunan sürdürülebilir ürünler görüyoruz. Bunların en çarpıcılarından biri geçen senenin ödüllere doymayan Trash Isles işiydi mesela. Bu haberimizin konusu olan One Dead Sea Is Enough (Bir Ölü Deniz Yeterli) yine bu sorunu gündeme taşıyan bir çalışma.

One Dead Sea Is Enough, Ürdün Çevre Bakanlığı’nın plastik atık konusundaki yeni inisiyatifini duyurmak ve konuyu tekrar tartışmaya açmak için hazırlanmış birkaç günlük bir yerleştirme çalışması. Çalışma; yüksek tuz oranı nedeniyle içinde hiçbir şeyin yaşamadığı ve dibe batmadığı Ölü Deniz’de (Lut Gölü) gerçekleştirildi.

Y&R Amman sanat yönetmeni Emad Khayyat’ın tasarladığı yerleştirme için bölgeden toplanan binlerce plastik atıkla deniz üzerine yazılan mesaj yazılmış. Deniz yüzeyinde 648 metrakarelik bir alan kaplayan yerleştirme sonrasında, tüm atıklar tekrar toplanarak geri dönüşüme gönderilmiş.

Ürdün tek başına yılda 3 milyon ton atık ortaya çıkarıyor.Bunun %17’si plastik torbalardan oluşuyor. Ürdün Çevre Bakanı Naif Alfayez’in belirttiğine göre ülke, Birleşmiş Milletler’in de desteğiyle bundan böyle deniz kirliliğini öncelikleri arasında üst sıraya koyacak ve atık yönetimi konusunda sürdürülebilir adımlar atılacak.  Bu çalışmanın da amacı dünya denizlerini kurtarmanın önemini hatırlatmak. Ürdün’ün doğal güzelliklerinden ve simgelerinden olan Ölü Deniz ismini kendi benzersiz doğası nedeniyle alsa da, böyle giderse tüm denizlerimizin ölü olacağını çarpıcı bir şekilde söylüyor.

deniz_y&r amman_jordan ministry of enironment_the unsinkable truth one dead sea is enough_ürdün_bigumigu_

Çalışmayı Anlatan Kısa Film

Çalışma aslında geçen sene gerçekleştirilmiş. Çalışmayla aynı ismi taşıyan kısa film (The Unsinkable Truth – One Dead Sea is Enough) ise geçtiğimiz aylarda internet üzerinde yayınlanmış. Film; yerleştirmenin nasıl hazırlandığını gösterirken deniz kirliliğiyle neden savaşılması gerektiğini, meselenin ne kadar hayati olduğunu da bir kez daha gözler önüne seriyor.

deniz_y&r amman_jordan ministry of enironment_the unsinkable truth one dead sea is enough_ürdün_bigumigu_

Künye:

Kampanya: The Unsinkable Truth
Reklam Ajansı :Y&R, Amman
Yaratıcı Yönetmen: Emad Khayyat
Sanat Yönetmeni: Emad Khayyat, Zayd Abidi
Reklam Yazarı: Shatha Al Trad
Yapım: Mahmoud Khalaf
Yapımcı: Jumana Sadeh

Görsel: Emad Khayyat