Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
San Francisco City Hall’u Aydınlatan 500 Yüz

San Francisco City Hall’u Aydınlatan 500 Yüz

JR ve Darren Aronofsky, Standing March adlı videolarını ABD'ye taşıyor ve siyah-beyaz insan yüzlerini bu defa Global Climate Action Summit dolayısıyla San Francisco City Hall'e yansıtıyor.

Fransız sanatçı JR, dev murallarıyla ve binaların üzerine yansıttığı projeksiyon çalışmalarıyla son yılların en popüler isimleri arasında. ABD ile Meksika sınırında Trump’a inat kurduğu yeryüzü sofrasından tutun da İstanbul’daki yaşlı kent sakinlerinin anılarını duvarlara çizdiği Wrinkles of the City’ye kadar unutulmaz projelere imza attı. JR, Oscar adayı ABD’li yönetmen Darren Aronofsky ile yürüttüğü Standing March eseriyle iklim değişikliğine dair duyarlılığını Paris’te dile getirmişti. İkili bu projeyi ABD’ye taşıyor ve 500 siyah-beyaz yüzü bu defa San Francisco City Hall’e (San Francisco Belediye Binası) yansıtıyor.

“Gözüm üzerinde” dercesine

San Francisco Belediye Binası üzerine yansıtılan çalışma, 12-14 Eylül tarihlerinde yapılan Küresel İklim Eylem Zirvesi (Global Climate Action Summit / GCAS) dolayısıyla gerçekleştirilmiş. Bu zirve nedeniyle dünyanın çeşitli bölgelerinden eyalet başkanları, belediyeler, iş dünyası liderleri, ünlüler ve aktivistler San Fransisco’da bir araya geldi. Amaçları ise iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak. Binaya yansıtılan 500 yüz, farklı çevrelerden farklı geçmişlere sahip insanlar. Dünya toplumunu temsil ediyorlar. Sırtları izleyiciye dönük bir kitle olarak duran bu yüzler, bir anda 180 derece dönerek izleyiciyle göz göze geliyorlar. Bu da liderlere dünyanın onları izlediğini hatırlatmak için. Yani “gözüm üzerinde” bakışı. Bina kubbesi projeksiyonla canlı bir yeşile boyanırken yüzler Beaux Arts binasının alt kısmını kaplamış.

Standing March görsel olarak çarpıcı bir sanat çalışması. Ancak projenin seslendiği dünya liderlerinin ve diğer güç sahibi insanların iklim değişikliğiyle ilgili olumlu bir etki yapacağına ben şahsen inanmıyorum. Siz ne dersiniz?

Görsel: Instagram