Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Işık ve Yansıtma Gösterileriyle Büyüleyen İşler

[Bigumigu’da 2015] Işık ve Yansıtma Gösterileriyle Büyüleyen İşler

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Geçtiğimiz yıl karşılaştığımı görsel ve işitsel performanslar arasından akılda kalıcı ve çarpıcı örnekler.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Işık ve Yansıtma Gösterileriyle Büyüleyen İşler

Işık ve projeksiyon gösterileri günümüz görsel iletişiminde iki duyuya aynı anda hitap ederek bütünsel bir deneyim sunuyor. LED gibi basit araçların yardımı ve farklı mekanların sunduğu atmosferle görsel işitsel performanslar sosyal farkındalık kampanyalarından sanat yerleştirmelerine, reklam projelerinden modaya kadar geniş bir düzleme yayılıyor. Farklı kategorilerden yılın öne çıkan ışık ve yansıtma gösterilerini derledik.


Kat Von D’nin Yüzüne Gerçek Zamanlı Projeksiyon Yansıtma Performansı

7 Ekim’de dövme sanatçısı Kat Von D ve interaktif deneysel ajans Wildbytes bir araya gelerek yüz takibi ve projeksiyon yansıtma alanında, ajansın ibaresine göre, bir ilke imza attılar. Sephora için Madrid’de düzenlenen bir etkinlikle Kat Von D’nin yüzü bir
projeksiyon gösterisi için tuvale dönüştü ve 10 dakikalık gerçek zamanlı yüz takibi performansı sergilendi. Bu süre içerisinde gösterilen tüm görüntüler ve sunulan müzik o an yaratılırken herhangi bir post prodüksiyon işleminden de geçirilmeden kayıt alındı.


Yarım Kalan 5 Katlı İnşaatın İçinde Parlayan “Yıldız”

Kuala Lumpurlu mimar ve sanatçı Jun Ong, Malezya’nın Butterworth kentindeki inşaat halindeki 5 katlı bir binanın içine tüm katları kullanıp, katlar arası beton blokları bir hayalet gibi önemsemeyen,
yıldız formunda ışıklı bir yerleştirme kurdu. Gri binanın beton katlarını delip geçiyor ya da beton tarafından sınırlanmıyor hissi yaratan, LED ışıklarla parlayan bu yıldız 3 boyutlu ve 12 yüzeyli illüzyonu yaratmayı başarmış. Yerleştirmenin yapımında 500 metre çelik ve LED şeritler kullanılmış.


Kapadokya’daki Zelve Vadisi Üzerine Devasa Projeksiyon Yansıtma

Kapadokya’daki
Zelve Vadisine yapılan projeksiyon yansıtma projesi de tıpkı bu dinamiklerden beslenerek daha eski ve geniş bir tarihe uzanıyor. FikirbazZenger’ın yönettiği ve 6 ayda hazırlanan proje, vadi üzerindeki 12 kilometrekarelik bir alan üzerine Hititlerden başlayarak Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’na dokunuyor. Türkiye Cumhuriyeti’yle bünyesinde bulunduğu son devlete kavuşarak Zelve Vadisi karakteristik yapısını nesiller boyu sürdürmeyi başarıyor.



483 Naylon İplik Üzerine Yapılan Projeksiyon Yansıtma

Geleneksel karasal yayın formatlarından NTSC, yatay olarak dizilmiş 483 doğru üzerine modüler ışık yansımaları üzerine kurulu. Bu akış ve etkileşimle birlikte ekranında tabanından tavanına renkler akarak görüntü ve televizyon anlamlı hale geliyor. Analog yayının temel tekniklerinden ilham alan ve Kimchi and Chips tarafından hazırlanan
483 Lines, naylon iplikleri muntazam olarak sıralanmasıyla doğan bir projeksiyon yansıtma çalışması. Lazer kesimle hazırlanan naylon ipliklerin tanesi 2 kg. ağırlığı taşıyabiliyor. Bu da toplamda 1 ton ağırlığa karşı koyabilmeleri anlamına geliyor.



Moda ve Projeksiyon Yansıtmanın Ortak Performansı: What Is Real?

Modacı Ece Özalp ve Bİ’ŞEYLER New Media Works ise bu teması dijital sanat akımlarına yansıtarak sorgulayıcı ve yorumlayıcı bir eser ortaya çıkarmış. Ece Özalp’in tasarımı, desenleri ve formlarıyla 3 boyutlu taranarak dijital dünyaya aktarıldı. Elde edilen 3 boyutlu tarama verisi model üzerinde uygulanarak kurgusal bir akış yaratıldı.
Perception (Algı) isimli bu çalışması projeksiyon yansıtma yardımıyla statik model üzerine yansıtılarak görsel ve işitsel bir yeni medya performansı olarak yeniden doğdu.


Bir Şapeli Uçsuz Bucaksız Evrene Dönüştüren Projeksiyon Gösterisi

Meksika doğumlu olan ve Paris’te yaşamını sürdüren dijital projeksiyon sanatçısı Miguel Chevalier; Cambridge Üniversitesi’nde düzenlenen, üniversiteye kaynak yaratmak için düzenlenen
“Dear World… Yours, Cambridge” organizasyonunda, konuşmaların etkisini yükseğe çekecek bir projeksiyon gösterisi yaptı. King’s College Şapeli gibi gotik mimarinin insan üzerindeki güçlü etkisinin en net hissedildiği bir mekanda gerçekleşen gösteri; mekanın güçlendirici etkisiyle birleşince işlevinin dışında başlı başına bir sanat eseri statüsü kazanmış.


Projeksiyon Gösterisiyle Hayat Bulan Heykeller

Sanatçı Arnaud Pottier, Mirage Festivali’nin davetiyle, Fransa’daki Lyon Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki klasik
heykeller üzerinde projeksiyon yansıtma gösterisi yapmış. İçlerinde Laurent Honore Marqueste’in “Perseus Slaying Medusa”sı (Perseus’un Medusa’yı Katli), James Pradier’nin Odalisque’si (Odalık) ve Barrias’ın Les Premières Funérailles’i (İlk Cenaze) olan klasik heykeller, Pottier’nin projeksiyon yansıtma gösterisiyle hayat bulmuş: Heykeller birden gözlerini açıp size bakıyor, gözlerinden yaş damlıyor, yüzlerinde türlü duygular oluşuyor ve her an hareket edeceklermiş izlenimi veriyorlar.


JR ve Darren Aronofsky’nin Paris’te İklim Zirvesi’ni Hedef Alan Sessiz Protestosu

Fransız sokak sanatçısı JR ve yönetmen Darren Aronofsky, ortak projeleri olan
“The Standing March” ile 29 ve 30 Kasım tarihlerinde Paris’te sessiz bir protesto gerçekleştirdiler. JR ve Aronofsky, İklim Zirvesi’ne karşı hazırladıkları projeyle 500’ün üzerinde insanın bir arada olduğu bir grubun görüntüsünü Assemblée Nationale binasının üzerine projeksiyonla yansıtarak, binanın tüm yüzeyini sessizce duran bir grup insanla donattı. Binada projeksiyonla beliren insaların hedefi İklim Zirvesi katılımcısı liderler; sessiz ve hareketsiz duruşlarının aksine bakışları sert ve katılımcılara dünyanın gözü üzerinizde mesajını vermeye çalışıyorlar.


Fabrika Dumanları Üzerinde Beliren Ağlayan Çocuk Suretleri

Kendini Çinli vatandaşlara temiz hava sağlamaya adamış olan ve bu konuda insanları bilinçlendirmeye çalışan hava temizleyicileri ve filtreleri üreticisi Xiao Zhu, insanlara hava kirliliğinin yol açtığı tehlikeleri çarpıcı bir yolla anlatıp, konunun ciddiyetinin farkına varmalarını istemiş. Xiao Zhu’nun gece karanlığında gökyüzüne yansıttığı ışıklar direk olarak fabrikaların ürkütücü, büyük bacalarından çıkan yoğun dumanlarla buluşuyor ve dumanların üzerinde kocaman
ağlayan, nefes alamayan çocuk suretleri beliriyor.


Dinamik Projeksiyon Yansıtma

Yüz takibi veya dans gösterisi gibi örneklerinden sonra Tokyo Üniversitesinden bir ekip projeksiyon yansıtma teknolojisini hareketli objelere
gerçek zamanlı yansıtmayı başaran bir proje gerçekleştirdi. Yüksek hızlı obje takibiyle gerçek zamanlı takibi başarılıyor. İletişimde kaybedilen veri zamanı ise minimuma indirilerek gecikme yaşanması engelleniyor.



LED’li Hulahopların Işıklandırdığı Milli Parklar

Fotoğrafçı Grant Mallory ve kız arkadaşı Maria Jacob’ın, çıktıkları Amerika turunda fotoğrafladıkları milli parklara etkileyici bir dokunuşları olmuş. Jacob, LED’li hulahoplarıyla havada türlü şekiller yaratırken, Mallory de ışıkla boyama tekniğini kullanarak bu gösteriyi fotoğraflamış.Kaliforniya’daki Golden Gate Köprüsü ve Redwoods Milli Parkı, Güney Dakota’daki Badlands Milli Parkı, Washington’daki Olympic Milli Parkı, Oregon’daki Crater Gölü ve Utah’daki Bryce Canyon Mill Parkı, LED’li hulahoplarla çektikleri karelere ev sahipliği yapan yerlerden.


360 Derece Işıkla Boyamayla Büyüleyici Kareler

Mitch Martinez, bilgisayar destekli görüntülerin ve görsel efektlerin hükümran sürdüğü görsel üretim mecralarına alternatif bir katkı sağladı. Uzun pozlamayla ışıkla boyama yapan sanatçı 48 kamera kullanarak 360 derecelik görseller üretti. Çevrel kurgu ve derinlik sayesinde fotoğraflar hem dijital hem de analog dokunuşları üzerinde taşıyor. Görseller 360 derece dönerken ortaya çıkan boyamaların bazı noktalarda iki boyutluymuş gibi görünmesinin sebebi kameraların konumlandırılmasıyken derinlik perspektif ve bu şekilde ortaya çıkıyor.


Işıkla Boyama ve Doğa Eşliğinde Bir Müzik Videosu

Uzun pozlama tekniğiyle ışığın ve hareketin akışı birlikte kullanıldığında üreticinin eline sonsuz büyüklükte bir tuval geçiyor. Bu tuval, kadrajın alabildiği derecede genişleyebiliyor veya küçülebiliyor. Işıkla boyanan atmosfer, hikaye anlatımı için uygun zemini de ortaya çıkarıyor. Londra merkezli müzik grubu Floating Points, Silhouettes parçası için hazırladığı müzik videosunda küçücük bir alanı kendilerine çalışma alanı olarak seçip alana ters orantılı hikayeler anlatmayı başarmış.

Görsel; Miguel Chevalier