Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Refik Anadol, Walt Disney Concert Hall’un Dış Cephesini Ele Geçiriyor

Refik Anadol, Walt Disney Concert Hall’un Dış Cephesini Ele Geçiriyor

LA'de yaşayan sanatçı Refik Anadol, WDCH Dreams projesiyle LA Filarmoni'nin 100. sezon açılışına katılıyor ve Frank Gehry'nin metalik binasını makinelerin filarmoni rüyalarıyla saykodelik bir yapıya dönüştürüyor.

Refik Anadol Türkiye’de yetişmiş önemli yeni medya sanatçıları arasında yer alıyor. Kendisi işleriyle sadece ülkemizde bizi mest etmiyor, dünyada onun işlerini gören her gözü kendine hayran bırakabiliyor. Refik Anadol, olabilecek her çeşit veriyi alıp, işleyip görsel materyallere dönüştürmesiyle kendinden söz ettiriyor. SXSW’te Infinity Room / Sonsuzluk Odası eserini, SALT Galata’da da Archive Dreaming / Arşiv Rüyası yerleştirmesini deneyimlemiş, Eriyen Hatıralar sergisini de gezmiştik. Şimdi de sanatçının Eylül sonunda gözler önüne sereceği yeni işinden bahsedeceğiz sizlere.

Refik Anadol ve LA Filarmoni 100. Sezonu Birlikte Kutluyor

Refik Anadol çok değerli bir kutlamaya davet edildi. Frank Gehry tasarımı Walt Disney Concert Hall (WDCH) bu seneki Los Angeles Filarmoni’yle gerçekleştireceği açılışa Refik Anadol’u davet etti. Daha evvelinde LA Filarmoni ve Refik Anadol WDCH’un içerisinde birlikte performans sergilemişti lakin bu sefer Refik Anadol WDCH’in dışını işgal ediyor WDCH Dreams projesiyle. Sanatçı metal yüzeye yansıtılan işleriyle binanın cephesini tuval gibi kullanacak.

LA Filarmoni 100. sezonunu açıyor bu sene 27 Eylül’de. 100. sezonunda, Gustavo Dudamel ve Golden State’in yaratıcılığını kutlayacaklar. Elkhanah Pulitzer’in yönettiği açılış gecesi konser sunumu, John Adams’tan Frank Zappa’ya tam bir müzik yelpazesine sahip olacakmış. Refik, bu proje için binanın mimarı ve mimarların şahlarından olan Frank Gehry ile birlikte çalıştı. Projeksiyonlar, ki Gehry’nin fikriymiş, o geceki konserlerden değil, orkestranın dijital arşivlerinden medya sanatçısı Refik Anadol tarafından yaratılmış olan desenlerden oluşacak. Ayrıca 42 adet projeksiyon kullacak Refik o gece.

Bir Makinanın Filarmoni Rüyaları

27 terabaytlık bir ses ve görsel arşivine sahipmiş LA filarmoni. İlk koleksiyon incelemelerinden beri ekip GAN outputs kullanıyor. GAN, 2014’te geliştirilen bir çalışma yöntemi. Rastgele bir şekilde içerisine aktarılan görsel ve seslerden desenler üretilmesini kolaylaştırıyor GAN.

WDCH, Los Angeles’ın ikonik binalarından. Frank Gehry binayı özellikle metalik bir tuval olarak tasarlıyor. Böylece solid bir biçimde hem göz alıyor hem de Refik Anadol’unki gibi dış yapıya görsel giydirmeler yapılabiliyor. Özellikle video enstelasyonları için değil ama bu bina yapısı, konseri dışarıdan da izleyebilsinler diye.

LA Filarmoni’nin 28 Eylül’de başlayacak olan ve 6 Ekim’e kadar sürecek olan yeni performans sezonunu belirginleştirmek için geceleri yapı üzerinde projelendirilecek WDCH Dreams. Proje, saykodelik sanat eserleri yaratacak LA Filarmoni arşivinden. Tüm görsel çalışmaların Refik Anadol Studio tarafından üretildiği WDCH Dreams, 28 Eylül – 6 Ekim arası her akşam 19.30-23.30 saatlerinde LA’de yaşayanlar tarafından görülebilecek.

Görsel: Refik Anadol Studio, Instagram