Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Betonarme Guguklu Saatler

Betonarme Guguklu Saatler

Guido Zimmermann, modern mimari örneklerini kullanarak guguklu saatleri yeniden yorumladı.

Günümüzde teknolojinin de etkisiyle oldukça sıra dışı saat tasarımlarına rastlamak mümkün. Son olarak Nendo’nun zihnimizdeki kum saati imgesinin dışına çıkarak tasarladığı Variations of Time adlı saatlere yer vermiştik. Alman sanatçı Guido Zimmermann ise ikonik Alman guguklu saatlerine çağdaş bir dokunuş yaparak radarımıza takılıyor.

Tıpkı bizim gibi beton yapılara hapsolan guguk kuşları

Guguklu saat artık pek yaygın değil. Özellikle de sınırlı alanlara hapsolduğumuz apartman dairelerinde daha minimalist ve pratik tasarımları tercih ediyoruz. Guido Zimmermann da Cuckoo Blocks serisiyle guguklu saatin giremediği apartman bloklarını, guguklu saatlere taşıyarak ters köşe bir etki yapıyor.

Modern mimariden önemli örnekler

Zimmermann, Brutalist mimar Ernő Goldfinger tarafından yaratılan Glenkerry House (Londra) ve Bauhaus ekolü mimarlarından Marcel Breuer’in tasarladığı Flaine oteli (Fransa) gibi önemli modern mimari örneklerini guguklu saatlere taşımış. Böylece ağaç kulübelerinde konaklayan kuşlar, tıpkı bizler gibi beton yapıların içine taşınmış. Üstelik de binaların isli görüntüsü, çanak antenleri, pencereler, perdeler, yeşil görme hasretiyle cam kenarına yerleştirilen ev bitkileri gibi gerçekçi detaylar da atlanmamış. Gerçekten de hem sevimli hem de hafiften içimizi burkan, ayna etkisi yapan saatler bunlar.

Heykelsi saatler, çalışır durumda. Sanatçı saatlere ışıklandırma da eklemiş. Aşağıdaki videoda toplu halde çalışırken de izleyebilirsiniz. Bir parça rahatsız edici bir etkisi var.

Frankfurt’ta Görsel Sanatlar Akademisi’nde sanat eğitimi alan Guido Zimmermann, halen Frankfurt’ta çalışmalarını sürdürüyor. Birden fazla disiplinde iş üreten sanatçının resimlerini ve murallarını da internet sitesinden inceleyebilir, Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Guido Zimmermann