Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Serbest Çağrıştıran Harfler ve GIF Alfabesi

Serbest Çağrıştıran Harfler ve GIF Alfabesi

Fransız GIF sanatçısı Jordan Coelho namıdiğer Barth yeni GIF serisinde harfleri oluşturan formları yeniden yorumluyor, ortaya yeni ve dinamik bir GIF alfabesi çıkarıyor.

Alfabe kelimesinin kökeni Yunan alfabesindeki ilk iki harfe dayanıyor. Yani alfa ve beta kelimelerini yan yana getirirseniz voila, alfabe kelimesini buluyorsunuz. Evet, alfabe kelimesi Yunanca’dan geliyor ama ilk alfabe budur diyemeyiz. Sonuçta Antik Yunan’dan evvel de insan vardı ve bir şeylerin notunu tutuyordu. Sadece genel adı alfabe olmamıştı. Harfler şekiller değiştiriyor bölgeden bölgeye alfabeler çoğalıyor yıllar içerisinde. Hatta GIF sanatçıları bile harflerden farklı farklı hikayeler çıkarıyorlar. Fransız Jordan Coelho da hikayeler yaratmayı seven bir GIF sanatçısı.

A De Bakayım! Şimdi de B!

Jordan Coelho namıdiğer Barth serbest çalışan bir hareket tasarımcısı ve sanat yönetmeni. Normalde doğduğundan beri Fransa’da yaşarken sonrasında başka hikayeler kovalamak için ibresini Kanada’ya çeviriyor. Ve şimdilerde Montréal’de yakaladığı hikayelerden yeni şeyler üretiyor. Sanatçı 3 Nisan’da Instagram’ında yeni bir seriye başladı. Harfleri yeni GIF serisinde yeniden yorumluyor ve onları birden fazla farklı formu bir araya getirerek yaratıyor. Mesela A harfi için bir daire ve iki dikey çubukla yoyomsu bir mekanizma yaratıyor ve ortaya hareketli bir A çıkıyor.

Nesnelerden yararlandığı gibi canlı formlarından da yararlanıyor sanatçı harfleri yorumlarken. B’de bize iki göz bakıyor ve göz kırpıyor. C’de renkler iç içe giriyor ve katman katman ayrılıyor. D’de bir göz bizi gözetliyor adeta Orwell’in 1984’ünden fırlamış gibi. E’de yatay serifler basket topu seker gibi dikey çubuğa çarpıp duruyorlar. F ise dalgalanıyor da dalgalanıyor.

Barth sadece 16 günde P’ye kadar geldi. Amerikan alfabesinde 27 harf olduğunu düşünürsek çoğu gitmiş azı kalmış. Tüm harfler birbirinden güzel ve bakması keyifli olmuş. Gerçekten dinamik bir alfabe yaratmış sanatçı. Renk, doku, hareket kullanımı her harfi nevi şahsına münhasır yapmasına olanak vermiş.

Sanatçının sadece alfabe serisini değil genel olarak tüm işlerini incelemek isterseniz Behance’ten, Vimeo’dan, Instagram’dan ve sitesinden takipleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram