Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamcılığın “İyileri”: The Good Report

Reklamcılığın “İyileri”: The Good Report

The Good Report 2015, geçtiğimiz yılın "iyiliğe" en çok hizmet eden işlerini ödüllendiriyor.

ACT Responsible ve Gunn Report‘un ortaklığıyla yapılan The Good Report (“İyilik Raporu” olarak çevirebiliriz), dünyanın önemli sosyal ve çevresel konularında insanları bilinçlendiren yaratıcılık örneklerini ödüllendiriyor. 2015 yılında ACT Responsible veritabanındaki 82 ülkeden 1090 reklam veren için 866 ajans tarafından üretilen 1474 kampanya üzerinden çalışılırken, seçimlerin endüstrinin beğendikleri ve toplumun anketler aracılığıyla onayladıkları birlikte değerlendirilerek belirlendiği görülüyor.

2015 yılının The Good Report’unda 28’i sivil toplum örgütleri, kurumlar ve vakıflara, 12’si de reklam şirketlerine ait toplam 40 kampanya var. Reklamcılığın işin ticari kısmına saplanıp kaldığını düşünen ACT Responsible’a göre bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitme gibi misyonları unutuluyor. The Good Report’un da dünyanın bütün “iyi” ajansları için bir ayrıcalık olduğunun altı çiziliyor.

Bu yılın en “iyi”leri şöyle sıralanmış:

İyi bir amaç uğruna yapılan en başarılı kampanya

1. Human Traffic Signs, MullenLowe China, General Motors

Buick için yapılan bu reklamda trafik kazası geçirmiş gerçek insanlar, sürücüleri olası bir kazanın ciddi sonuçlarına karşı dikkatli olmaya çağırmak için kaza olma riski yüksek yerlerde trafik işaretleri tutuyor.

2. #LikeAGirl, Leo Burnett Toronto, Always/Procter & Gamble

Always’in cinsiyetçi kalıplarla mücadele etmek için başlattığı #LikeAGirl kampanyasının, geçtiğimiz yıl Unstoppable ile devam ettiğini de görmüştük.

3. Poachers, Leo Burnett Sydney, WWF International

WWF’in yasa dışı avlanmaya dikkat çeken kampanyası için çarpıcı görseller tasarlayan Leo Burnett, bu ağın karmaşık yapısındaki kırılganlığa dikkat çekerek “Birini Durdur. Hepsini Durdur.” sloganıyla insanlara isterlerse bu örgütleri rahatlıkla yıkabileceklerini göstermeyi amaçlıyor.

4. A Very Disturbing Taxi Ride, Memac Ogilvy & Mather Dubai, Kafa

Lübnanlı sivil toplum kuruluşu KAFA’nın “Çok Rahatsız Edici Bir Taksi Yolculuğu” adıyla başlattığı kampanya, toplumdaki aile içi istismara dikkat çekerek kadınları şahit oldukları durumları ihbar etmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Sadece kadınlar için hizmet veren Banet Taxi’leri kullanan kampanya, GPS’teki erkek sesinin kadın şoföre karşı gittikçe agresifleşen tavırlarına karşı arka koltuktaki yolcuların vereceği tepkileri sorgulamak ve sorgulatmak istiyor.

5. LifePaint, Grey London, Volvo

Volvo’nun bisikletçileri görünür kılarak trafik kazalarını azaltma amacıyla sunduğu LIFEPAINT spreyi, daha sonra Cadılar Bayramı’nda çocukların hem korkunç hem de güvende olmalarını sağlamıştı.

İyi bir amaç uğruna çalışan en başarılı ajanslar

1. Y&R Paris: Y&R Paris, geçtiğimiz yıl özellikle insanları atık üretimini azaltıp okyanus sahillerini korumaya teşvik eden The Beach Wanted (Plaj Aranıyor) kampanyasıyla öne çıkmıştı.

2. DDB Mozambik: DDB Mozambik’i 2014 sonunda Mozambik Moda Haftası’nda kadına karşı şiddete dikkat çekmek için düzenlediği şaşırtıcı şovla hatırlıyoruz.

3. Leo Burnett Toronto: #LikeAGirl’ü hazırlayan ajans olan Leo Burnett Toronto, Cannes Lions 2015‘te de pek çok kategoride ödül kazanmıştı.

İyi bir amaç uğruna çalışan en başarılı Network

1. Ogilvy & Mather Worldwide: Bigumigu’da işlerine sıkça yer verdiğimiz Ogilvy & Mather, geçtiğimiz yıl São Paulo sokaklarındaki HIV’ye yönelik ön yargıları yıkmayı amaçlayan posterleri ve Paris maratonunda Water for Africa (Afrika İçin Su) organizasyonuna dikkat çekmek için başının üzerinde su dolu bir kova taşıyan Gambiyalı bir kadının yer aldığı The Marathon Walker (Maraton Yürüyüşçüsü) kampanyasıyla öne çıkıyordu.

2. Leo Burnett Worldwide: Leo Burnett‘in geçtiğimiz yıl en dikkat çeken işi “denizlerde hayat kurtaran” hayır kuruluşu RNLI (Royal National Lifeboat Institution) için yaptığı İrlanda ve Britanya kıyılarının soğuk sularına dikkat çekmeyi amaçlayan Respect The Water (Suya Saygı Göster) kampanya filmiydi.

3. BBDO Worldwide: BBDO‘nun geçtiğimiz yılki işleriyle dikkat çektiği konular, aşırı hız ve araba kullanırken telefona bakmaktan doğan trafik kazalarından ırkçılığa, sigaranın zararlarından cinsiyetçi normlara uzanacak genişlikteydi.

İyi bir amaç uğruna çalışan en başarılı reklam veren

1. WWF: 1961’den beri doğa için çalışan sivil toplum örgütü WWF, geçtiğimiz yıl da çarpıcı kürk karşıtı afişleri ve Endangered Emoji (Nesli Tükenen Emoji) kampanyasıyla ön plana çıkmıştı.

2. Procter & Gamble: Always’in #LikeAGirl’ünde de parmağı bulunan Procter & Gamble, “Touch The Pickle” (Turşuya Dokun) kampanyasıyla Cannes’da Glass Lion Grand Prix kazanmıştı.

3. Samsung: Sanal gerçeklikle sosyal sorumluluğu oldukça iyi bir araya getiren markalardan biri olan Samsung, bu yönüyle de The Good Report’ta kendine yer bulmuş olabilir. Ancak Samsung’un “iyilik” kampanyaları sadece Gear VR varyasyonlarından ibaret değil. Örneğin Arjantin’de güvenli sollama imkanı sağlayan The Safety Truck (Güvenlik Tırı) ve Alzheimer hastaları için geliştirilen Memory Recaller (Anı Hatırlatıcı) uygulaması da oldukça değerli.

Görsel; ACT Responsible, Feel Desain