Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The CUP 26-27 Ocak’ta İstanbul’da

The CUP 26-27 Ocak’ta İstanbul’da

Tam adı Intercontinental Advertising Cup olan ve dünyanın en önemli yaratıcılık yarışmalarından birisi olan The CUP (Kıtalararası Reklamcılık Kupası) 2012'de İstanbul'da yapılacak. Marketing Management Institute'un organizasyonunda gerçekleşecek yarışmada 2011'de 4 kıtada The Cup kazanan reklamların en iyileri seçilecek.

The Cup kapsamında düzenlenecek yaratıcılık zirvesi de ses getireceğe benziyor. Ülkemize daha önce de gelen Slavoj Žižek'in konuşmasını ben merakla bekliyorum. Zirvenin diğer katılımcıları da alanlarının öncü isimleri. Detaylar aşağıda, tarih 26-27 Ocak 2012.

Basın Bülteni:

Avrupa Reklam Yatırımlarının Öncüsü Türkiye The CUP’ın Ev Sahibi

Global ölçekte reklamcılığın şampiyonlar ligi, geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul’da düzenleniyor.  Bu sene ve önümüzdeki üç sene içinde İstanbul’u yaratıcı endüstrilerin cazibe merkezi haline getirmek için yola çıkan Marketing Management Instute, yaratıcı endüstriler dünyasının aktörlerine ev sahipliği yapıyor. 


MMI Türkiye, İstanbul, 14 Aralık 2011;
Kıtalararası Reklamcılık Kupası (Intercontinental Advertising Cup), dünyanın yaratıcı dehalarını 26-27 Ocak 2012’de İstanbul’da buluşturacak.  Cumhurbaşkanlığının desteklediği “The CUP” olarak bilinen yarışma 2011 yılında dört kıtada uluslararası yarışmalarda ödül kazanan işler arasından “ iyilerin iyisini” seçecek. Yarışma ile beraber yapılacak olan Yaratıcılık Zirvesi ise İstanbul’da Dünya’nın farklı sektörlerden en yaratıcı profesyonellerini ağırlayacak. Yarışmanın ev sahibi geçen sene olduğu gibi bu sene ve önümüzdeki üç sene Avrupa’da reklam yatırımlarında diğer ülkelerin açık ara önünde olan Türkiye. Kıtaları birleştiren Intercontinental Advertising Cup (IICAC), Türkiye Cumhuriyeti ve Slovenya Cumhurbaşkanlıkları himayesinde, Marketing Türkiye ve MMI organizasyonuyla gerçekleştiriliyor. 

Neden İstanbul?

Reklamcılar Derneği’nin verilerine göre Türkiye reklam sektörü 2011 ilk 6 ayında, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 24’lük bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye’de İlk 6 ayda toplam 2 milyar 277 milyon TL reklam harcaması yapıldı. Avrupa’da 2010 ile 2011 yılı ikinci çeyrek sonuçları, ülkelere göre reklam yatırımlarındaki dağılım ise şu şekilde gerçekleşti: Türkiye: yüzde 23.6, Fransa: yüzde 9.8, Almanya: yüzde 2.5, İtalya: yüzde -5.1, İspanya: yüzde -7.5,  İngiltere: yüzde 1.2.  Bu büyümeyi değerlendirmek ve İstanbul’u yaratıcı endüstrilerin cazibe merkezi haline getirmek amacıyla The CUP 2010 yılından başlayarak beş sene boyunca İstanbul’u yaratıcılığın başkenti yapacak.  

The CUP’ın içeriğinin paylaşıldı basın toplantısında bir sunum gerçekleştiren MMI Başkanı Günseli Özen Ocakoğlu, “İstanbul iki gün boyunca entelektüel beyinlerin fırtınasını yaşayacak. Gerek bu yarışmada yarışanlar gerek değerlendirenler, gerekse konuşmacılarımız bu endüstrininin ünlü simaları. Böyle büyük bir organizasyonu yaratıcı endüstrilerin başkenti olması hayalini kurduğumuz İstanbul’da gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. En büyük hedefimiz bu endüstrinin de önümüzdeki dönemde bu hayalimizi gerçekleştirecek adımlar atmasıdır” dedi. 

Yaratıcılıkta ve reklamcılıkta yeni pazar Türkiye

Reklam yatırımları konusunda Avrupa ülkeleri arasında büyüme için önemli adımlar atan Türkiye yaratıcılığa verdiği önemi The CUP organizasyonu ile de taçlandırıyor. 2011 yılının ilk altı ayında reklam pastasının yüzde 24 büyümesine en büyük katkı sağlayan sektörler ise kamu kuruluşları, siyasi partiler, sağlık-medikal, inşaat-dekorasyon hizmetleri, mobilya, ev tekstil, eğlence, kültür-sanat-spor faaliyetleri ve eğitim oldu. Son birkaç yıl içinde Cannes’dan, Epica’dan ve Golden Drum gibi uluslar arası yarışmalardan aldığı ödüllerle yeni bir pazar olarak dikkat çeken Türkiye, Avrupa’nın en hızlı büyüyen reklam sektörüne sahip oldu. Hızlı büyüme ile yaratıcılık alanında da gelişme göstermek için global ölçekte adımlar atan Türkiye, The CUP öncülüğünde, yaratıcılığın yeni merkezi oluyor. 

Geleceği tasarlayan bugünü yorumlayan düşüncede yaratıcılık

Küreselleşme ile her şeyin “aynılaşıyor” olduğu bir zamanı yaşadığımız savunan ve bu süreçte yerelliğin altını çizen The CUP’ın iddiası: Yaratıcılık, “Genius Loci”-Mekanın Ruhu’ndan etkilenir.  26 Ocak 2011 İstanbul Creative Summit- İstanbul Yaratıcılık Zirvesi’nde, Dünya’nın yaratıcı beyinleri ile bir araya gelecek İstanbul, 27 Ocak’ta The Young Cup ve THE CUP ödül töreninde dünya yaratıcılık endüstrisinde birincilerin birincisini seçecek.  Bu iki günlük programın en renkli bölümlerinden biri Dünya gençliğine THE CUP içinde fırsat sunan The Young Cup. The Young CUP 2010 senesinden itibaren THE CUP içerisinde gerçekleştiriliyor ve yarışmaya Türkiye’den armağan. Bu sene dünya gençliğini 3 farklı alanda yarıştırarak bu üç farklı alandan gelecek 9 genci İstanbul’da ağırlıyor ve bir reklam ajansında staj imkanı veriyor. 

Yaratıcı dehalar İstanbul Yaratıcılık Zirvesi’nde

Dünyanın yaratıcı dehaları International Creative Summit ve The CUP’da biraraya geliyor.  Beş disiplin başlığı altında İstanbullulara düşünce ve yaratıcılık şöleni sunacak olan Istanbul Creative Summit – İstanbul Yaratıcılık Zirvesi’nin katılımcıları dünyaya düşünceleri ile yön veren yaratıcı isimlerden oluşuyor. Felsefe, yaratıcı düşünce (genel), mimari, moda&reklam, dizayn ve reklamcılık gibi beş farklı disiplin başlığında yaratıcılık konuşulacak. Geçmişin söylemlerinden uzaklaşarak geleceğin ufku çizilecek. 

Felsefe alanında Dünya’nın yaratıcı dehalarından söylemleri ile bilinenleri altüst eden ve bugünü farklı yorumlayarak düşüncelerinde geleceği tasarlayan “Modern Çağın Sokrates’i Slavoj Zizek’i ağırlayacak. “Negatif Düşünce’nin Gücü” başlığı ile ilk gün Creative Thinkers Stage- Yaratıcı Düşünürlerin Sahnesi’nde konuşacak olan Zizek, felsefe alanında düşünce ve yaratıcılığı değerlendirecek. 

Yaratıcı düşünce alanında, “Yaratıcı Potansiyelini Serbest Bırak” başlığı ile konuşacak isim ise  yaratıcı düşünce metodolojisini geliştirerek yaratıcılığa farklı bir pencere açan Edward de Bono olacak. Ayrıca mimari alanında Boris Podrecca “Mimarinin Ruhu”, moda&reklam alanında Joakim Jonason “Yaratıcılara Gücünü Geri Ver”, dizayn alanında Franco Moretti “Açık Alanda İletişim”, reklamcılık alanında ise Farid Chehab “1 milyon Geri Dönüşün On Yolu” vizyonlarını paylaşacaklar. 

Dünya’nın en seçici  raporlarından Gunn Report’un sahibi Donald Gunn, Reklamcılık dünyasının karnesini dünyaya İstanbul’da açıklayacak. Gunn Report’un Galası niteliğindeki bu sunum için Donald Gunn  dünya şehirleri arasından özellikle bu organizasyonu ve İstanbul’u seçti. 

Modern çağın vizyonerleri 6 disiplin başlığında bilinenleri değiştirecek

Berlin School of Creative Leadership Worldwide Başkanı Michael Conrad “The Cup”ın ilk gün konuşmacıları. The Cup’ta  2’nci gün belirlenen 6 kavram için konuşmalar  yapacak dünyanın en yaratıcı isimleri ise  şöyle;  Felsefe alanında Modern Çağın Sokrates’i olarak bilinen Slavoj Zizek, Yaratıcı düşünce alanında dünyanın en büyük düşünür ve öğretmenlerinden biri olan Edward de Bono, Mimari  alanında Dünya’nın ünlü mimarlarından Boris Podrecca , Moda alanında HM ve Diesel markalarının yaratıcısı Johakim Jonason, Asya pasifikte reklamcılığın fikir babaları arasında sayılan ADFEST Başkanı  Jimmy Lam, Reklamcılık alanında Leo Burnett MENA bölgesi onursal başkanı  ve danışmanı  Farid Chehab,  İletişim alanında  TBWA Avrupa  Başkanı Ulrich Proeschel farklı disiplenlerdeki vizyonlarını katılımcılarla paylaşacaklar.  Belirlenen kavramlar için alanında isim yapmış Türk konuşmacılar da yer alacak.

The CUP’ın birincisi 30 bin başvuru arasından seçilecek

Her yıl 30 binin üzerinde başvuru kıtasal ölçekte değerlendirildikten sonra, kıtalararası kısa listeye kalmaya hak kazanan binlercesi The Cup’ta değerlendiriliyor. 200’e yakın proje THE CUP’a aday olurken, sadece 38 ajans bu prestijli Gümüş Kupayı evine götürebiliyor. İçlerinden sadece biri ise galiplerin galibi olup “The Grand Cup” sahibi oluyor. 

Dünyanın yaratıcılarını belirleyen dört yarışmasının birincileri bu sahnede neyi neden yaptığını kendi baktıkları noktadan kendi vizyonları ile paylaşacaklar. Golden Stage denilen bu bölüm gün içinde katılamayanları da düşünerek 26 Ocak 2011’de Saat 18.00- 24.00 arası gerçekleşecek.  Asya Pasifik’in ADFEST – Ibero,  Amerika FIAP, Avrupa Kreatif Direktörler Kulübü – Yeni Avrupa Golden Drum ve Güney Afrika Loerie – ANDY yarışmalarının birincileri bu sahnede şampiyonların şampiyonu için ter dökecekler.

The CUP’ın jürisi ise şu isimlerden oluşuyor: 

İstanbul’da bu kadar entelektüel şşu ana kadar ilk defa  bir organizasyonda biraraya geliyor. Dünyanın önemli ajans başkanlarından oluşan 43 yaratıcı beyin The CUP ödülleri için oylayacak. Bu isimler; David Guerreo /BBDO Guerreo Filipinler Print Lotus Jüri Başkanı,Jureeporn Thaidumrong  / nudeJEH Bangkok Yaratıcı Yönetmeni ve Kurucusu, Jan Mariusz Demner /Demner, Merlicek & Bergmann Avusturya Yaratıcı Yönetmeni ve Ortağı, Satoshi Takamatsu / Cyber Lotus Jüri Başkanı , Antonio Montero / Grey İspanya Yaratıcı Başkan Yardımcısı, Luis Miguel Messianu / Alma DDB Miami Başkanı ve Yaratıcı Başkanı, Jose Miguel Sokoloff / SSP3Lowe Kolombiya Başkanı ve Yaratıcı Başkanı, Mitja Petrovič / Publicis Group Slovenia Yaratıcı Yönetmeni ve Ortağı, Franco Moretti / Avrupa Sanat Yönetmenleri Kulübü Başkanı, Adrian Botan / McCann Romanya Yaratıcı Başkanı, Michael Conrad / Berlin School of Creative Leadership Başkanı, Johannes Newrkla / ADC*E Kurucu üyesi, Kurucu ve Bluetango CEO