Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kahve Telvesi Çizim Kalemine Dönüşüyor

Kahve Telvesi Çizim Kalemine Dönüşüyor

Grafit kalem ya da füzen benzeri bir malzeme olan GRIND Z, kahve atıklarından üretilmiş olması sayesinde doğal kahverengi tonlarında mis kokulu çizimler yapma imkanı sunuyor.

GRIND Z, geri dönüşüme odaklanan ve çeşitli endüstriler için biyo bazlı geri dönüşüm çözümleri sağlayan bir biyoteknoloji şirketi olan Zirobio tarafından tasarlanmış. Kickstarter’da fonlanmakta olan kalem hakkında şu açıklamalar yapılmış: “Bu, %20 oranında geri dönüştürülmüş kahve telvesi içeren 5,6 mm’lik bir kalem. Tamamen kahvenin doğal rengini içeriyor, içine hiçbir yapay pigment eklenmedi. Eklenen balmumu ve yapıştırıcılar ise her çizginin pürüzsüz ve farklı olmasını sağlıyor.”

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kahve sever günün her saatinde kahvenin tadını çıkarıyor. Hele de yaratıcı sürecin önemli bir parçası. Ancak bu kahve tutkusu geride önemli miktarda kullanılmayan kahve telvesi bırakıyor. Zirobio, dünya çapında günde 3,5 milyar fincan kahve tüketildiğinin altını çiziyor. Aslında kahve atığı bir tür organik atık ve araştırmalar, dünya çapında her yıl 11,8 milyon tonun üzerinde kahve atığının çıktığını gösteriyor. Bu atıklar, depolama alanlarında ayrıştığında büyük miktarda metan açığa çıkararak çevreyi önemli ölçüde etkiliyor. Dünyadaki kahve atıklarının yalnızca %5’i gerçekten geri dönüştürülüyor. Oysa fincanın dibindeki ya da kahve makinesinin filtresindeki mis kokulu telve çok daha iyi bir ikinci hayatı hak ediyor. Sizce de öyle dil mi?

Kahve sanatçılar tarafından sulu boya gibi kullanıyor, peki neden kalem olarak da kulanılmasın?

Kahve, zaman zaman sanat malzemesi olarak kullanılıyor. İnsanlar, kahveyi suyla incelterek bir tür sulu boya ya da mürekkep gibi kullanıyor. Sıvı, ne kadar seyreltildiğine bağlı olarak kağıda kahverengi veya koyu sarı bir renk veriyor; Zirobio’nun fikri, halihazırda var olan bu trendi sulu boya formatından kalem formatına taşımak.

Zirobio, bir fincan kahveden 6 potansiyel müşteriye yetecek kadar kahve üretebileceğini söylüyor. Her GRIND Z kalem, %20 oranında geri dönüştürülmüş kahve telvesi ile %80 oranında mum ve yapıştırıcılar gibi temel bağlayıcı maddelerin benzersiz bir karışımını içeriyor. Şirkete göre dikkatle formüle edilmiş bu kombinasyon, yüksek kaliteli kurşun kalemlerin seviyesinde pürüzsüz bir çizim deneyimi sağlıyor. Ancak gerçek sihir, çizim sürecine hoş bir duyusal unsur ekleyen kahve kokusu. Bu sebeplerden olacak GRIND Z, Kickstarter kampanyasında 48 saat içinde hedeflediği fonu toplamış.

Videoda da görüldüğü gibi, GRIND Z aslında füzen/uç tututucularla birlikte kullanılabilen bir kalem ucu. Piyasadaki tüm bu doldurabilir standart uç tutucularla uyumlu olduğu belirtilmiş.

Kahve atıklarına ikinci bir hayat veren diğer yaratıcı projelere buradan göz atabilirsiniz.

Yenilebilir Pastel Boyalar

Görsel: Kickstarter