Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zippo Dünyanın En Tanınmış Sesleri Arasına Girebilmek için ASMR’ı Kullandı

Zippo Dünyanın En Tanınmış Sesleri Arasına Girebilmek için ASMR’ı Kullandı

Zippo çakmaklar genellikle günümüz filmlerinde hikayeyi ilerletmek veya karakterin kişiliğini ya da tasvir edilen dönemi yansıtmak için kullanıldı. I Love Lucy, The X-Men ve Hairspray – the Musical gibi birçok önemli prodüksiyonda boy göstererek 2000’den fazla filmde, oyunda ve televizyon şovunda görmeye aşina olduğumuz Zippo çakmaklar, şirketin aldığı karar neticesinde yeni bir markalaşma serüvenine başladı.

Köklü bir geçmişe sahip olan Zippo, alınan kararın ardından çakmaklarının kendine ait “klik” sesinin dünyanın en tanınmış sesleri arasına girebilmesi için yeni bir pazarlama strateji oluşturdu. Bu strateji kapsamında BuzzFeed ile de bir iş birliği gerçekleştiren Zippo, rüzgar geçirmez ve ömür boyu garantili olarak nitelendirdiği çakmaklarına özgü klik sesine, yayınlanan ASMR videosu ile başka bir boyut kazandırdı.

Dünya devi markalar tarafından da tercih ediliyor

Açılımı “Automonous Sensory Meridian Response” olan ASMR,  bilim insanları tarafından “beyin orgazmı” olarak nitelendirildi. ASMR’nin akıl sağlığına olumlu etkileri olduğu da yapılan deneyler neticesinde ortaya çıktı. Bu yüzden son zamanların  en güncel konusu olan ASMR, Renault tarafından da geçtiğimiz aylarda tercih edildi. Elektrikli aracı Renault ZOE için ASMR Zeitgeist isimli YouTube kanalı ile bir iş birliği gerçekleştiren Renault, aracın çok sessiz çalışması gibi önemli ayırt edici özelliklerine dikkat çekmeyi başardı.

Çoğu insan tarafından başından başlayıp boynundan aşağı doğru inen hoş bir karıncalanma hissi olarak tanımlanan ASMR, kimi zaman karşımıza kağıt yırtma sesi, kimi zaman da fısıldayarak konuşan birisinin sesi olarak karşımıza çıktı. Kısa bir sürede büyük bir ivme yakalayan ASMR, Tubular Insights tarafından 2018’in ilk çeyreğine dair paylaşılan rapora göre; YouTube’da 4,2 milyar görüntüleme sağladı. Mart ile Nisan ayları arasında ise yüzde 4’lük bir büyüme gerçekleştirdi.

Dünyanın en çok tanınan sesi olma hedefi ile başlatılan kampanya için Zippo tarafından oldukça çeşitli bir ASMR koleksiyonu dahi oluşturuldu. Ayrıca BuzzFeed ile yapılan iş birliği haricinde, şirketin resmi YouTube kanalı üzerinden de ASMR koleksiyonu için özel olarak üretilen Zippo’larla ayrı bir video yayınlandı.

Kaynak: Adweek

Görsel: YouTube