Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Yılın Kişisi” Tacize Karşı Susmayanlar

“Yılın Kişisi” Tacize Karşı Susmayanlar

Time dergisi bu yılki "Yılın Kişisi" olarak "Silence Breakers" olarak tanımladığı; taciz karşısında sessizliğini bozan kadınları seçti.

Her sene olduğu gibi bu sene de Time dergisi “Yılın Kişisi”ni seçti. Derginin yıl içinde o yılın en önemli olaylarında etkisi olan kişiler arasından seçerek verdiği bu sıfatın sahibi, bu yıl cinsel taciz hakkında susmamayı tercih eden kadınlar oldu.

Geçtiğimiz aylarda Hollywood’u ve ABD’yi sallayan cinsel taciz skandalının en şoke edici yanlarından biri de konu hakkında yıllardır süren sessizlikti. Uygulanan sistematik tacizler açığa çıkarken, bu sessizlik ve örtbas etme halinin de  ortaya çıkması insanları şaşkınlığa sürükledi. Bu nedenle Time, taciz hakkında konuşan kadınları “The Silence Breakers” (Sessizliği Kıranlar) adıyla anıyor. Yılın Kişisi olarak andığı bu kadınlar, tek bir kadın veya tek bir isimden oluşmuyor. #MeToo (ve benzer pek çok etiket) hareketi çerçevesinde konuşan, destek veren tüm kadınlara ait bir tanım bu.

Time dergisinin “Yılın Kişisi”ni tanıttığı sayısının kapağında “Silence Breakers” başlığıyla bir grup kadın görülüyor. Harvey Weinstein‘a ilk karşı gelenlerden olan Ashley Judd, DJ David Mueller‘e açtığı taciz davasını kazanan şarkıcı Taylor Swift, Uber‘deki cinsel tacizi gündeme getiren eski Uber çalışanı Susan Fowler,  Kaliforniya’nın politik ortamındaki tacizleri gündeme getiren lobici Adama Iwu, Meksika’da tarlada çalışırken tacize uğrayan ve Hollywood oyuncularına destek yürüyüşüne katılan 700 bin kadım tarım işçisinden biri olan Isabel Pascual var. Bu isimlerin yanı sıra kapaktaki en önemli kadınlardan biri de fotoğraftan kesilmiş gibi duran, sadece dirseği ile orada yer alan insan. Bu kişi, tacize karşı susmayan tüm isimsiz kadınları ve hatta erkekleri temsil etmek için özellikle bu şekilde kapakta yer almış.

yılın kişisi-2017-time magazine-silence breakers-bigumigu

Tacizin Yarattığı İroni

Buraya kadarı çok güzel. Time’ın seçimi de sunumu da gayet yerinde. Ancak olayla ilgili en büyük ironi, bu senenin ikinci adayının geçen sene “Yılın Kişisi” seçilen Donald Trump olması. ABD başkanı Trump, bilindiği üzere pek çok kadına tacizle gündeme gelmiş, cinsiyetçi açıklamalarıyla bilinen bir isim. Gerçi Time dergisi bu konuyla ilgili açıklamasında  Trump’ın tam da bu yüzden aday gösterildiğini, Trump’ın adaylığının  #MeToo hareketinin kıvılcımını yakan, bu çığ gibi büyüyen hareketin başlamasına neden olan isim olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Trump haricinde bir ironi daha var. O da Time’ın büyük açıklamasının Today programında yer almış olması. Today de bilindiği üzere, uzun süreli sunucusu Matt Lauer‘i birden fazla kadının yaptığı cinsel taciz suçlamaları neticesinde henüz geçen hafta işten çıkarmıştı.

Tacize karşı duran kadınların “Yılın Kişisi” seçildiği ama onları arkalarından bizzat tacizcilerinin izlediği, bir garip dünyada yaşıyoruz herhalde.

Bu arada Time dergisinin bu seneki “Person of the Year” projesinin tamamen kadınlar tarafından yaratıldığını da belirtelim.

Görsel: YouTube – Time