Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeşilçam’ın Bootleg Figürleri

Yeşilçam’ın Bootleg Figürleri

Kilink Custom, özel tasarım ve sınırlı sayıda üretilen figürleriyle koleksiyonluk eserler ortaya çıkarıyor.

Özellikle koleksiyoncuların ilgisini çeken ve kendi içinde bir altkültür yaratan bootleg figürlerle ilgili daha önceden güzel bir projeyi kaleme almıştık. Selin Arısoy ve Özgür Çift’in kurucusu olduğu LaserPigeon, 80’ler temalı eserleriyle dikkat çekiyordu. 15 yıldır reklam sektöründe sanat yönetmenliği yapan Burak Ersöz’ün kurucusu olduğu Kilink Custom da bu kültüre alışık olanların ve koleksiyonerlerin ilgisini çekecek bootleg figürler sunuyor.

Kilink Custom kült filmleri figürlerle günümüze taşıyor

Burak Ersöz, pandemi döneminde hobi olarak başladığı bu işi 2020 yılından itibaren Kilink Custom adı altında yürütüyor. Marka iş birlikleri ve özel projelerle Kilink Custom şu anda Burak’ın ilk zamanlarda kurduğu hayallerin de ötesine evrilmiş durumda. Her biri özenle hazırlanan bu bootleg figürler, gerçekleştirilen projeye göre değişmekle birlikte genellikle 25’lik 50’lik figür setleri halinde hazırlanıyor. Bu nedenle kostümden müziğe, 3B tasarımdan video sanatına kadar farklı kollarda oldukça tecrübeli olan bir ekip hummalı çalışmalar yürüterek Kilink Custom’ın projelerini ortaya çıkarıyor.

kilink custom

Yeşilçam’ın süper kahramanları ve fantastik hikayeleri Kilink Custom’ın tasarım sürecine en çok ilham olan eserler. Gülyabani, Tarkan, Dünyayı Kurtaran Adam, Turist Ömer Uzay Yolunda, Yıkılmayan Adam gibi kültleşimiş filmlerden figürler karşılıyor bizi.

Eserlerin koleksiyon değeri taşıması ve kişiye özel olması açısından üretimin sınırlı sayıda olması önemli. Yaptıkları işin gerçekten bir koleksiyon değerinde olduğunu vurgulayan Burak Ersöz, eserlerin nadirliğini korumasına özen gösteriyor. Bu nedenle marka iş birliklerinde dahi figürler sınırlı sayıda üretiliyor.

Her figür tasarımından üretimine kadar koleksiyonluk bir parça

Türk sinema tarihinin en önemli dönemlerinden biri olan Yeşilçam dışındaki güncel işlerin üretimlerinde de süreç aynı şekilde işliyor. Şimdiye kadar Can Evrenol’un Mehtap romanından ilham alan özel bir figür projesinin yanı sıra dizi, film, müzisyen ve müzik gruplarıyla da çeşitli projeler gerçekleştirilmiş. “Sorry Kid, A Human Made This” albüm kapağı, İthaki Yayınları ile birlikte Dune film özel baskı kitabı için hazırlanan Şeyh Hulud figürü ve Çıplak dizisi için hazırlanmış özel seriler bu örnekler arasında. Güncel dönemden bir başka iş Kilink Custom’ın henüz dumanı üstünde tüten “Ersoy’un Babaannesi” figürü. Son dönemlerin popüler dizi Gibi’nin ilk sezonunun dörüncü bölümünde (Erasmusla Gelen Yamyam) talihsiz ve absürt bir şekilde hayatını kaybeden babaannenin hikayesinden ilham alan figür detaylarıyla dikkat çekiyor.

kilink custom

Figürler, 70’li ve 80’li dönemlerde kullanılan kalıp tekniğine ve üretim sürecine sadık kalınarak üretiliyor. Kalıplar için silikon ve poliüretan reçine dışında figürlerdeki bazı aksesuarlar için 3B yazıcılar da kullanılıyor. Tabii kalıp hazırlama sürecinde kullanılan malzemenin tedarikini sağlamak bu kur koşullarında daha da zorlaştığı için figürlerin üretiminde kullanılan malzemelerden ambalaj tasarımına kadar farklı alternatifleri denemek ve bir çözüm yolu bulmak da önem taşıyor.

Burak, markların Kilink Custom ile yaptıkları iş birliklerinin daha öncesinden tanımadığı insanlar olduğuna dikkat çekiyor. Ekibin işini özenle ve severek yaptığını gösteren en güzel sonuçlardan biri de bu oluyor. Eserler sınırlı sayıda ve belirli kitleye hitap ediyor olsa da figürlerin özenle hazırlanmış olması her yeni üretimde Kilink Custom’ın adeta kulaktan kulağa yayılmasına neden oluyor.

kilink custom

Kilink Custom, bu özel figürlerin yanı sıra farklı NFT projeleri üzerinde de çalışıyor. Bu alanda onların ortağı Baco Studio. Sadece figürler değil küresel ölçekte de etkisi olabilecek projeler üzerinde işin hem dijital hem de fiziksel boyutunu harmanlıyorlar.

Tüm bu özel tasarım figürler ve NFT projelerin haricinde Kilink Custom’ın en başından bu yana hayalini kurduğu bir masaüstü kutu oyunu projesini de planladıklarının bilgisini paylaşıyor bizimle Burak. Kilink Custom’ın binbir emekle hazırladığı figürlere göz atmak ve güncel işlerinden haberdar olmak için internet sitelerini, Instagram ve Twitter hesaplarını takip edebilirsiniz.

Görsel: Kilink Custom