Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yenilebilir Pil

Yenilebilir Pil

İtalyan araştırmacılar; tıp, yumuşak robotik ve çocuk ürünleri gibi farklı alanlarda kullanılmak üzere ilk tamamen yenilebilir ve şarj edilebilir pili geliştirdiler.

Bilimsel araştırma merkezi Istituto Italiano di Tecnologia’da (IIT), yenilebilir bir pil geliştirdi. Araştırmacı ekibin, türünün ilk örneği olduğunu öne sürdüğü pil, ömrünü tamamladıktan sonra midede çözülüyor.

Anot, bademde bulunan riboflavin isimli vitaminden; katot ise kapariden elde edilen kuersetin adı verilen bir takviyeden oluşuyor. Pilin gücü, su bazlı bir çözeltideki elektrolitlerden üretiliyor. Anot ve katot arasında bir güvenlik bariyeri oluşturan ayırıcı, suşi restoranlarında servis edilen deniz yosunundan yapılmış.

Uygulama alanları; tıbbi teşhis, gıda kalitesi izleme ve yenilebilir yumuşak robotik

İletkenliği artırmak için, karışıma aktif kömür (günümüzde antioksidan olarak yaygın olarak kullanılan bir reçetesiz ürün) eklenmiş. Elektrotlar, elektriği başka bir cihaza iletebilmesi için gıda sınıfı altına bağlanmış balmumu ile kaplanmış.

Tabii tüm bunlar kullanıcıya lezzet vadetmiyor. O yüzden moleküler gastronomi şeflerinin bu pilin gelişimine biraz daha katkı sağlaması gerekebilir.

Pil kolayca çözündüğü için vücuda kameraların yerleştirilmesini gerektiren sağlık teşhislerini daha az invaziv ve daha az rahatsız edici hale getirebilir. Pil yutulduğunda, sadece 0,65 voltta çalışıyor ki bunun da insan vücuduna güvenli bir şekilde alınması için yeterince düşük olduğu belirtiliyor. 12 dakika boyunca 48 mikro amperlik veya bir saat aşkın süre boyunca birkaç mikroamperlik akım verebilmesi, onu düşük güçlü LED’ler gibi daha küçük elektronik cihazlar için uygun hale getiriyor. Boğulma veya sağlık açısından tehlike oluşturmayacağından pil, çocukların oyuncaklarına da güç sağlayabilir. Yenilebilir pilin vücut dışında yeniden şarj edilmesi gerekiyor ve onlarca kez tekrar kullanılabiliyor.

Pillerin daha güvenli malzemelerden yapılabileceğinin bir konsept kanıtı

Mevcut prototip, fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere kapsül haptan biraz büyük. Araştırma ekibi daha büyük kapasite sunan daha küçük boyutlu sürümler üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları bu projeyi, pillerin daha güvenli malzemelerden yapılabileceğinin bir konsept kanıtı olarak görüyorlar. Elektrikli otomobiller gibi daha da büyük şeylere güç sağlayabilecek sürdürülebilir enerji kaynakları geliştirmek için bu projenin önemli bir referans olacağının altını çiziyorlar.

 

Görsel: ITT