Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Buluntu Nesnelerden Mistik Heykellere

Buluntu Nesnelerden Mistik Heykellere

Geleneksel Sri Lanka kültürüyle fütürist estetiği birleştiren Kumkum Fernando, robotlara benzeyen mistik heykeller üretiyor.

Sri Lanka doğumlu, Vietnamlı sanatçı Kumkum Fernando; buluntu nesnelere yeniden hayat vermek konusunda tutkulu. Sri Lanka’nın bin yıllık kültüründen ilham alıyor. Gösterişli tapınak resimlerinden halk masallarına; tanrıları, devleri ve iblisleriyle uçsuz bucaksız yeraltı dünyası zengin bir kültürel miras olarak onun çalışmalarını besliyor. Genellikle robot görünümlü rengarenk heykeller yapıyor. Hatta geçtiğimiz yıl Jonathan LeVine Projects’te düzenlenen “Temples, Gods and Robots” isimli çevrim içi sergisiyle de oldukça ses getirmişti.

Heykelleri, Asyalı kabilelerin ve azınlıkların tasarımlarına (mücevher, kilim, maske, süslü kapılar) atıfta bulunan bir tür galaksiler arası karakter. Sanatçının olağanüstü bir işçilikle yarattığı heykeller; aksiyon figürü, robot ve totem arasında bir yerlerde duran eşsiz bir estetiğe sahip. Özellikle “Temples, Gods and Robots” (Tapınaklar, Tanrılar ve Robotlar) serisindeki heykeller sanatçının yaratıcılığının doruklarına vardığı işler. Aslında bu seri, Fernando’nun buluntu malzemeleri çağdaş sanat nesnelerine dönüştüren uzun soluklu projesi Reborn’un bir parçası. Bu projeye dahil olan her heykelin inşası aylar sürüyor. İlk çizimlerle planlanan yapı taşlarından (blok) yoğun emek gerektiren bir zımparalama işlemine ve ardından canlılık getirmek için eklenen ve geleneksel Vietnam usulü kullanılarak parlak cila ile tamamlanan serigrafi tasarımlara uzanan uzun bir süreç söz konusu. Fernando her sınırlı sayıda üretilen heykele lirik bir hikaye de katıyor.

Geleneksel Asya kültürüyle geleceği birleştiren tasarımlar

Sanatçının bu yıl Coachella Valley Music and Arts Festival’da (17-23 Nisan) sergilenmekte olan devasa heykelleriyle festivalin en dikkat çekici isimlerinden biri oldu. Festivaldeki enstalasyonları, önceki tanrı ve robot heykelleriyle benzerlik gösteriyor. Bu yeni eserler, sanatçının şimdiye kadar yaptığı en büyük boyutlu heykeller. Kumkum Fernando festivaldeki çalışmalarıyla ilgili şu açıklamaları yapmış. “Bu çalışmaların ilham kaynağı, Güney Asya sanatı/mimarisi, Hindu mitolojisi, kişisel anılar ve retro-fütürizm imgelerinin birleşiminden geliyor. Niyetim geçmişle gelecek arasında bir bağlantı kurmaya zorlamak değil, onların bir arada var olabilecekleri yeni bir dünya yaratmak. Heykellerimde Asya kültürel unsurlarının fütüristik tasarımlarla kaynaşması, sanatsal vizyonumun doğal bir ifadesidir. İşime herhangi bir özel anlam veya mesaj empoze etmeye çalışmıyorum, bunun yerine tamamen yeni ve benzersiz bir şey yaratmak için farklı unsurları birleştirmenin olanaklarını keşfetmeye çalışıyorum.”

Coachella 2023 Kumkum Fernando

Coachella 2023 Kumkum Fernando Coachella 2023 Kumkum Fernando

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Coachella (@coachella)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Coachella (@coachella)’in paylaştığı bir gönderi

Bu çalışmalar ilginizi çektiyse Mark Alsweiler’ın ​buluntu ağaç parçalarıyla yaptığı birbirinden samimi heykellere de şuradan mutlaka göz atmanızı öneririm.

Görsel: Kumkum Fernando, Instagram, Coachella 2023Fotoğrafçı: Lance Gerber