Yapay zeka (AI), makine öğrenme, robotlar… Bu gibi kelimeler ve anlamları eskiden sadece izlediğimiz ya da okuduğumuz bilimkurgularda vardı. Şimdilerdeyse pek kurgu denebilecek bir yanı kalmadı. İçerisinde bulunduğumuz gerçeklik ve dünya bilimkurguya dönüştüğünden, teknolojiyle birlikte çok fazla yeniliği de kendi gözlerimizle görür olduk. Google şimdilerde de bilimkurgu temalı filmlerden tanıdığımız bir konuyla karşımıza çıkıyor: yapay zekanın yapay zeka üretmesi.
Yapay Zeka Üreten Yapay Zekalar: AutoML
Google Brain araştırmacıları geçtiğimiz Mayıs ayında Google’ın artık Skynet olduğunu duyurdu. Hayır hayır. Google Brain, AutoML‘i dünyayla tanıştırdı. AutoML, kendi yapay zekalarını (AI) üretebilen bir yapay zeka. AI oluşturabilen AI yani AutoML, insan yapımı tüm meslektaşlarından daha iyi performans gösteren bir “çocuk” yarattı. Google araştırmacıları, makine öğrenme modellerinin tasarımını, takviye öğrenimi yaklaşımını kullanarak otomatikleştirdiler. AutoML, belirlenen bir görev için, çocuk AI ağını geliştiren denetleyici sinir ağı görevi görüyor. Araştırmacıların NASNet diye adlandırdığı AI çocuk için geliştirdikleri özel görev ise nesneleri tanımasıydı. Çocuk AI ağı; insan, araba, sırt çantası gibi nesneleri gerçek zamanlı olarak gösterilen videoda tanıyordu.
AutoML, NASNet’in performasını ve edindiği bilgiyi, kullanım yöntemlerini geliştirmesini binlerce kez tekrar ederek öğreniyor. Ayrıca NASNet, Google araştırmacılarının “bilgisayar görüşünde en çok saygı gören büyük ölçekli akademik veri setlerinden ikisi” dediği ImageNet görüntü sınıflandırma ve COCO nesne saptama veri setinde test edildiğinde diğer tüm bilgisayar görme sistemlerinden daha iyi performans gösteriyor.
Teknoloji ve Gelişmeleri Bitmiyor, Bitmeyecek
Bu sene teknolojide, özellikle yapay zekada birçok gelişme oldu. Sadece AutoML bizleri heyecanlandırmadı. Hem “İnsanlığın Yanındaki Yapay Zeka” hem de “Robotların Yükselişi” derlemelerimizde bizleri en çok heyecanlandıran 2017 teknoloji haberlerini derledik. Derlemelerin dışında yapay zekaların yazdıkları hikayeleri okuduk, yapay zekaların jüriliğini gözlemledik. SXSW 2017 ve Web Summit 2017‘de bu konulara bolca değindik. Hatta Bigumigu olarak Web Summit’te bir araya geldiğimiz, geçen sene dünyayı yok edecek olan, bu seneyse tam tersi insanların savunucusu, çiçeği burnunda vatandaş olan robot Sophia’ya nazar boncuğu bile taktık.
Yine de AutoML son zamanların en büyük teknolojik gelişmelerinden. Amazon, Apple, Facebook ve Partnership on AI to Benefit People and Society üyelerinin üyelerinin hepsi yapay zeka geliştirilmesine odaklanıyorlar. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEE), AI için etik standartlar önermiş ve Google’ın ana şirketi Alphabet’e ait bir araştırma şirketi olan DeepMind da geçtiğimiz günlerde AI’nın ahlaki ve ahlaki etkileri üzerine odaklanan bir grup oluşturulmasını açıklamıştı.
Ne olursa olsun, gelecekte hayatımızda daha fazla teknoloji olacağı kesin. Artık hayatımızda daha az teknoloji kullandığımız ya da daha az teknoloji konuştuğumuz bir dönem olmayacak gibi duruyor. Ya da olacaksa da büyük bir savaş sonrası teknolojiye olan düşkünlüğümüz ancak azalacak. Bakalım, yaşayıp göreceğiz neler olacağını.
Görsel: Google Research Blog