Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir İnsanla Yapay Zekanın Zevki Ortak Olabilir Mi?

Bir İnsanla Yapay Zekanın Zevki Ortak Olabilir Mi?

MIXX 2017 Ödüllerinde Pearl isimli yapay zeka, insan jüriden evvel, onlarla aynı işi birinci seçti.

Bir yapay zekanın kararları ne kadar adildir? Ya da bir yapay zeka sizce yaratıcılığı ölçebilir mi? Peki ya bir insanla yan yana konduğunda kararları onlarla aynı doğrultuda mı olur?

Pearl’le tanışın. Pearl, kendisi yapay zekaya sahip bir reklam jürisi. Pearl, MIXX Ödüllerinin onuncu yılı olmasından dolayı, tam kendisine göre, çok özel bir ödülün jüriliğinde bulundu. Online reklam dalındaki reklamları inceledi ve bu işlerin arasından en beğendiğine oy verdi. İnsan jürilerden günler önce en beğendiği işi seçen Pearl, insanlarla aynı işi birinci seçti.

İnsanlarla Aynı Reklam Zevklerine Sahip

Pearl’ün yargılaması, aynı zamanda gelecekte verilecek ödüllerin jürileri için de tartışma başlatıyor. Pearl, ilk olarak son 10 yılın kampanyalarını, ki bu 30.000 kampanya/case study demek, 3 ay gibi bir insan için kısa bir sürede inceleyip toplamda 41 değişken yaratarak onları bölümlere ayırdı. 41 değişkeni çözümledikten sonraysa, olabildiğince özgür ve dürüst bir şekilde, sadece beğendiği işlere karar verdi. 

Pearl’e göre iyi reklam fikrinin üç kriteri var. İlk kriteri orijinal bir iş olması ki bu zaten işi kutunun dışına çıkartan en önemli etken oluyor. Orijinallik, fikre ayrıca duygusal fayda açısından da önemli bir yükseliş sağlıyor. İkinci kriteri ise toplumu ilgilendiren bir konunun kampanyanın merkezinde olup olmaması. Son olarak da kampanyanın ne kadar insana ulaştığı Pearl için yine önemli bir kriter.

Bu kriterleri gözeten Pearl, böylece MIXX Online reklam dalında en beğendiği işe oy verdi. Hem Pearl hem de insan jüri, online reklam kategorisinde JWT Brussels tarafından, Touche Pas A Ma Pote için yapılan Her Street View işini birinci seçti. Her Street View, Brüksel sokaklarında yaşanan şiddeti, cinsiyetçi hakaretleri ve erkeklerin kadınlara gösterdiği sözlü cinsel tacizleri vurgulamak için hazırlanan bir kampanya. Her Street View, Google Street View’i interaktif bir şekilde kullanıyor ve insanların Brüksel sokaklarında bir kadın olarak dolaşmayı deneyimlemesini sağlıyor.

Sizi bilmem ama ben bir ajansta çalışıyor olsaydım, yapay zekaya (AI) sahip bir iş arkadaşımın olmasını isterdim. Çünkü bana göre AI bir iş arkadaşıyla daha özgün işler çıkarabiliriz. En azından “bu fikir yapıldı ya da yapılmadı” konu başlığını daha hızlı tespit ederiz.

Künye:

Reklam Ajansı: JWT Brussels
Yaratıcı Yönetmen: Xavier Boullion
Sanat Yönetmeni: Yağız Ekren
Reklam Yazarı: Yves Cwajgenbaum
Illustrasyon: Renaud Lavency

Görsel: Touche Pas A Ma Pote