Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolilerden Heykellere Geri Dönüşüm

Kolilerden Heykellere Geri Dönüşüm

James Lake, oluklu mukavvayı büyük boyutlu heykeller yaratarak geri dönüştürüyor.

Pek çok sanatçı heykel yapımında ağaç, heykel çamuru, alçı, bronz, metal ve benzeri malzemeleri içeren klasik yöntemleri izlemeye devam ederken, bazı sanatçılar ise malzeme seçimlerine çevre konusundaki duyarlılıklarını yansıtıyor. Bordalo’nun çöpten heykellerinden, Chie Hitotsuyama’nın gazete kağıtlarıyla yaptığı heykellerden ve Gilles Cenazandotti’nin Akdeniz’den topladığı plastik atıklarla yaptığı heykellerden bu yaklaşıma aşinayız. İngiliz sanatçı James Lake ise heykellerinde oluklu mukavvayı kullanmayı tercih ediyor.

20 yıl önce sağ bacağını kaybeden sanatçı, o dönemde oluklu mukavvadan heykeller yaparak kendini ifade etmeye başlamış. Kolay çalışılabilen, güçlü ve aynı zamanda da ucuz bir malzeme olması dolayısıyla oluklu mukavvayı avantajlı bulmuş. Aynı zamanda Dünya’daki kaynakların sınırlı olduğu bilinciyle hareket ediyor. Çöp diyerek bir kenara attığımız materyallerin geri dönüşümle tekrar değer kazanabileceğine dikkat çekiyor. Lake kişisel çalışmalarının yanı sıra geçtiğimiz yıllarda, Ulusal Paralimpik Günü ve Özgürlük Festivali için de çalışmalar yapmış. Bu çalışmalarında da geri dönüşüm ve sürdürülebilir atık yönetimi temaları öne çıkıyor.

Aşırı tüketimin Dünya’sı

Her yıl Dünya’nın sunduğu kaynaklardan fazlasını tükettiğimiz nokta, Dünya Limit Aşımı Günü (Earth Overshoot Day) olarak belirleniyor. Yani 1 yıl boyunca tüketme hakkına sahip olduğumuz kaynakları o yıl tamamlanmadan önce tükettiğimiz tarih, limit aşımı günü olarak duyuruluyor. Ne yazık ki bu noktaya her yıl biraz daha erken varıyoruz. Örneğin 2014’te bu tarih 19 ağustos iken, 2017’de 2 Ağustos’a kadar gerilemiş durumda. Bu da demek oluyor ki 12 ayda harcamamız gereken kaynakları 8 ayda harcıyoruz ve muhtemelen gelecek yıllarda bu süre çok daha erken bir tarihe kadar gerileyecek. Özetle her yıl bu gezegene biraz daha borçlanıyoruz. James Lake bu yılki Dünya Limit Aşımı Günü’nden ilham alarak Dünya’nın kaynaklarını tüketme hızımızı ve bu hıza bağlı olarak Dünya’nın ne kadar desteğe ihtiyaç duyduğunu gösteren bir heykel yaratmış. Heykelin merkezinde bulunan Dünya, kendisinin 1,7 katı büyüklükte bir kabukla kaplanmış. Bu kabuk, mevcut tüketimimizi karşılayabilmek için Dünya’nın şu anki haline kıyasla ne oranda büyük olması gerektiğini gösteriyor. Başka bir deyişle heykel, aşırı tüketimin boyutlarını somut bir şekilde gözler önüne seriyor. Mesaj gayet açık, artık aşırı tüketen bir dünya toplumu olmaktan vazgeçmek zorundayız!

Rajapack, sanatçının çalışmalarını tanıtan bir film yayınladı

Paketleme şirketi Rajapack, 2.000’den fazla İngiliz vatandaşının katıldığı bir araştırma yapmış ve bu araştırma İngiliz halkının geri dönüşümün önemine inanmakla birlikte bu konuda uygulamaya geçmediğini ortaya koymuş. Katılımcıların %94’ü çevre sorunlarını önemsiyor ancak %47’si geri dönüşüm için yeterli çabayı göstermediğini itiraf ediyor. Oluklu mukavva ise %79 ile en çok geri dönüştürülen malzeme olarak başı çekiyor. Çalışmaları ve misyonu dolayısıyla James Lake’in yolu Rajapack ile kesişmiş ve Rajapack, yaklaşık 3 hafta kadar önce sanatçının çalışmalarını konu alan aşağıdaki filmi yayınlamış.

Görsel: Rajapack, James Lake