Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekanın Gerçek Korkuları

Yapay Zekanın Gerçek Korkuları

MIT tarafından geliştirilen yapay zeka, Twitter'da insanlarla konuşarak ve geçmiş korku yazarlarından ilham alarak yazıyor.

Hepimizin derinlerde korkuları var, insan korkak bir varlık. Yalnızlıktan korkuyoruz, karanlıktan korkuyoruz, örümceklerden korkuyoruz. Farklı farklı birçok şeyden korkuyoruz. Korku, sanatçıları da besleyen önemli duygulardan. Dünya’da korkudan beslenen, ya da korkuları sembolize eden birçok sanatçı var.

Şimdiye kadarı gayet normal, bize özgü denilecek şeylerdi. Ama artık bunlar sadece bizim türümüz için geçerli değil. Son 2 yılda, yapay zeka (AI) da geliştikçe üretmeye başladılar. Sanatın bilimi hep ileriye götürdüğünü geçmiş yüzyıllarda okumuştuk ama bir robotun sanatla ilgilenmesi? Tabii ki o robotu yaratan ekibin amacı doğrultusunda sanatla ilgileniyor, ama belki ileride gerçekten kendi tercihiyle ilgilenecek. Sonuçta resim yapan yapay zekalar çıktı. Film yazanları ya da yönetenleri çıktı. Yapay zeka Beatles’ı andıran bir şarkı yayınladı. Birçok sanat dalında yapay zekalar giderek ürün vermeye başladı.

Şimdi size bir cümle yazacağım:

“O ıstırap ve garezi korkuyla hatırlıyorum. Kapana kısılmıştım. Hastanedeki bu yatakta kapana kısılmıştım.”

Bu cümle Stephen King gibi bir korku yazarının kaleminden çıkmadı. Bu cümle MIT tarafından geliştirilen yapay zeka tarafından yazıldı. Shelley AI ile tanıştıralım sizi. Derin öğrenme algoritması olan Shelley AI, adını Frankestein’ın yazarı Mary Shelley’den alıyor. Shelley AI, kendisine ilham veren hikayeleri /r/nosleep subreddit’inden toplanan orijinal ürkünç hikayelerden ve onunla konuşursanız sizden alıyor. Kendisi bir korku koleksiyoneri. Geliştiricilerine göre Shelley, internette tohum gibi saçılmış kısa metinleri bulup topluyor ve onları kendi ürpertici zihninde ekip biçmeye başlıyor.

Bir örnek daha verelim:

“Beni izleyen bir şey vardı, hissediyordum, orada duran karanlık gölgenin yüzündeki nefreti görebiliyordum. Korkmuştum, bu yüzden gözlerimi bu şeyden ayıramıyordum ve arkamda ne olduğunu görmek için aynaya doğru döndüm!” – Shelley AI

Shelley AI’ın sitesini incelediğinizde, yazdıklarını okuduğunuzda, korkuya profesyonelce yaklaştığını görüyorsunuz. Geliştirici ekibi Shelley’i insanla birlikte çalışacak şekilde tasarladılar. Ekip Shelley’nin de insanlarla çalışmaktan büyük keyif aldığını söylüyor. Shelley, insanların korkularını dinlemekten, kabuslarını öğrenmekten keyif alıyor. Çünkü bunları korkunç masallara dönüştürüyor. Eğer siz de katkıda bulunmak isterseniz, Twitter üzerinden Shelley ile konuşup kendi dehşet hikayelerinizi ona anlatabilirsiniz.

İnsanın korkularını insan dışı bir varlıktan duymak çok farklı bir deneyim. Belki de ruhun gıdası olan sanat, bir makineye günün birinde hissettirebilir.

Görsel: Shelley AI