Yapay zekanın yaratıcı alanlardaki etkisi, her geçen gün artıyor. Özellikle de metin formatındaki komutlarla (prompt) görüntü oluşturabilen yapay zekalı sanat yazılımları popülerlik kazanmış durumda. Görsel kimlik tasarlayabilen, stok görsel yaratabilen, moda tasarımı yapabilen, metin yazabilen, afiş tasarlayabilen ve kısa animasyon yaratabilen nice çarpıcı örneğe Bigumigu’da yer verdik. Hatta Heinz, Dall-E 2 isimli araçla, reklam kampanyası bile hazırladı. Çok daha yaratıcı işlerle karşılacağımıza da şüphe yok. Şimdi hep birlikte, tablo gibi makarna görüntülerinden oluşan Virtual Pasta projesine yakından bakalım.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
“Yapay zekalı araçların bireysel yaratımı derinleştireceği, çoğullaştıracağı ve iyileştireceği bir dünya hayal ediyorum.”
Virtual Pasta, belirli stillerde makarna görüntüleri paylaşan bir instagram hesabı olarak kurgulanmış. Usta ressamlardan, edebiyattan, ikonik markalardan, sinemadan, popüler kültürden ve müzik dünyasından ilham alarak yaratılmış çok şık makarnalar bunlar. Biyografi kısmında belirtildiği gibi bunlar “Yapay Zeka ile Sanal Makarna Deneyleri”. İlk paylaşım, 5 gün önce yapılmış.
Virtual Pasta’nın arkasındaki isim, şu anda Publicis Italya’nın Executive Creative Director’ı olarak kariyerini sürdüren Selim Ünlüsoy. Görselleri Midjourney kullanarak hazırlıyor. Kendisi, yapay zekalı araçlara yönelik eğilimi ve neden Midjourney kullandığını şöyle açıklıyor:
“Yapay zeka destekli metinden görsel yaratım programları için çok heyecanlıyız, belli. Yavaş yavaş boy veren, yeşeren bu esrarengiz bitki birden çiçek açıverdi. Hepimiz polenlerine bulanmak istiyoruz. Takip ettiğim etiketlerden de dolayı Linkedin’im Midjourney yaratımlarından geçilmiyor bu aralar. En az eforla en yüksek sanatsal değeri yarattığını düşündüğüm için ben de Virtual Pasta projesini Midjourney’de yaptım. (Ama görsel imkanlar konusunda OpenAI’ın Dall-e 2’si üzerine bir algoritma tanımıyorum şu an.)”
Selim Ünlüsoy, yapay zekalı araçların bireysel yaratımı derinleştireceği, çoğullaştıracağı, iyileştireceği bir dünya hayal ettiğini de belirtiyor. “Sizi de beklerim. Safları burada tutalım çünkü diğer taraf çok fena zifiri karanlık.” diyor. Söz konusu metinden görsel yaratım programlarını burada, detaylı bir şekilde derlemiştik.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Virtual Pasta paylaşımlarını incelerken akla gelen ilk sorulardan biri, bunun bir reklam kampanyasının parçası olup olmadığı. Selim Ünlüsoy’un bizimle paylaştığı aşağıdaki açıklamalar bu sorunun cevabı niteliğinde:
“Bu mini projeye dair söyleyeceğim çok söz yok aslında. En yalın yaratım çeşitlerinden birinden besleniyor: birbiriyle alakasız iki şeyin sentezi.
Yapay zeka, yaratıcıların yeni oyuncağı. Bu yeni oyuncak heyecanıyla çok fazla versiyonunu algoritmaya ürettirmem mümkün. Bu nedenle instagram hesabını takip edip boşuna sıkılmayın derim. Aklınıza gelirse arada bakarsınız.”
Ünlüsoy, yaratım süreci üzerine yaptığı açıklamalarda da bunun kişisel inisiyatifiyle başladığı bir proje olduğunu belirtiyor:
“Günlük yaratımı sadece önüme gelen briefler’den çıkaralı çok oldu. Eğer bu işi siz de benim gibi profesyonel olarak yapıp beyninizi çeşitli markalara kiralıyorsanız, beni çok iyi anlarsınız. Yaratma güdüsü yırtık uçurtma gibi sağa sola serbest salınımlar peşindedir hep. Günümüzün büyük bir kısmı bu güdüyü briefe ve marka gerçekliklerine odaklayarak geçer.
Yine de fikirler serbest salınım geliverir. Umarım her yaratıcının sağlığı, sabrı ve keyfi yeter bunları hayata geçirmeye. Yaşasın timesheet’ler dışındaki küçük projelerimiz!”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Virtual Pasta