Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fransa Trafikte Gürültüyü Denetleyecek Bir Kamera Sistemini Test Ediyor

Fransa Trafikte Gürültüyü Denetleyecek Bir Kamera Sistemini Test Ediyor

Fransa’da yüksek ses çıkartan araçları denetlemek için başlatılan gürültü kamerası testleri 2022 süresince ülke geneline yayılacak.

Yüksek ses çıkartan motorlu araçlardan – en çok da susturucusu çıkartılmış veya egzozu modifiye edilmiş motosikletlerden – hangimiz şikayetçi değiliz ki? Bunu yapanların görgüsüzlüğü bir yana bu konuda denetimin yetersiz oluşu da gürültü kirliliğinin boyutlarını artırdı. Görünen o ki bu yalnızca ülkemizde yaşanan bir durum değil. Fransa’nın bu konuda attığı adımlar bunu gösteriyor. Örneğin geçen yıl hem gürültü hem de çevre kirliliğini azaltmak için Paris’te şehir içi hız sınırı saatte 30 kilometreye düşürülmüştü. Ülke bu defa da gürültü kameralarıyla gündemde.

Motosikletler dahil aşırı gürültü çıkartan tüm araçlar “Méduse” ile tespit edilecek

Fransa, aşırı gürültü yapan motorlu araçların tespiti için yerleştirilen gürültü kameraları testine bu yıl Ocak ayında başlamış. Sistemin nasıl çalışacağına ve ne tür cezalar uygulanacağına gelin hep birlikte yakından bakalım.

Bruitparif tarafından tasarlanan Méduse isimli gürültü kamerası üniteleri, kimi kaynaklarda “gürültü radarları” olarak anılsa da gerçekte radar niteliğinde değiller. Cihazlar, dört mikrofondan ve 360 ​​derecelik bir kameradan oluşuyor. Mikrofonlar gürültüyü ve yönü ölçüyor. Bu sayede sistem herhangi bir aşırı gürültünün hangi araçtan geldiğini ayırt edebiliyor. Bu tespit anında kamera devreye giriyor ve plakanın fotoğrafını çekiyor. Böylece sürücüye ceza kesilebiliyor.

Bu cihazlardan ilki, Paris’in hemen batısında Yvelines’daki bir caddeye (Saint-Lambert komünü, 46. Cadde) yerleştirilmişti. Bu nokta, yerel tespitlere göre motosikletçilerin çok sık kullandığı bir yol. Şu anda Paris’in de Méduse’lerle donatılmış olması oldukça ses getiriyor.

Méduse ünitelerinin bu yıl içinde; Bron, Nice, Rueil-Malmaison, Saint-Forget, Toulouse ve Villeneuve-le-Roi’de kullanıma sunulması planlanıyor. Şimdilik, kusurlu araçlara para cezası kesilmeyecek. Testler şimdilik sistemdeki belirsizlikleri (örneğin kabul edilebilir bir desibel seviyesi belirlemek) gidermek amacıyla yürütülecek.

Görsel: Pexels, Twitter