Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe Firefly Video İçerik Üretimini Nasıl Değiştirecek?

Adobe Firefly Video İçerik Üretimini Nasıl Değiştirecek?

Üretken yapay zekâ aracı Firefly'ı video uygulamalarına entegre edeceğini duyuran Adobe, video içerik üretiminde denklemi değiştirmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz ay yapay zekâ destekli görsel ve metin oluşturma araçlarından oluşan yeni platformu Firefly’ı tanıtan Adobe, Firefly’ın yakın zamanda video düzenleme araçlarına entegre edileceğini duyurdu. Metinden görsel üreten diğer yapay zekâ araçları Midjourney ve DALL-E’ye rakip olarak piyasaya sürülen Firefly’ın, GPT-4 teknolojisinden yararlanılarak oluşturulduğu ve Adobe Stock içerikleri kullanılarak eğitildiği açıklanmıştı. Photoshop, Illustrator ve Premiere gibi çeşitli uygulamalara entegre edilerek görsel tasarım desteği sunan Firefly, Creative Cloud’da bulunan video ve ses yazılımlarına da dahil oluyor.

2023 Sundance Film Festivali’nde gösterilen filmlerin yaklaşık üçte ikisi Adobe Premiere Pro’da düzenlenirken, En İyi Film ile En İyi Kurgu kategorilerinde Oscar ödülü alan “Everything Everywhere All At Once” dahil olmak üzere 10 Oscar adayı film Adobe video uygulamaları kullanılarak hayata geçirildi. Hali hazırda 10 yıldan uzun bir süredir Adobe Sensei aracılığıyla yapay zekâ odaklı özellikler sunan Adobe, Firefly entegrasyonuyla video uygulamalarındaki iddiasını yeni bir boyuta taşıyor.

Bir blog yazısında hemen her platformda videoya olan yoğun talebin yüksek kaliteli yaratıcı işler ortaya konmasını zorlaştırdığına dikkat çeken şirket, içerik oluşturucu ile bilgisayar arasında doğal bir sohbet yaratan yapay zekâ ile bu zorluğun üstesinden basit bir şekilde gelinebileceğini belirtiyor. Yeni entegrasyonla birlikte içerik üreticiler, basit metin komutlarıyla kolaylıkla animasyonlu, metin efektleri ile renkleri otomatik olarak düzenlenmiş, müzik ve alt yazı eklenmiş video klipler ve story board’lar oluşturabilecekler.

 

Firefly’ın video uygulamalarına yakın zamanda getireceği yeniliklere kısaca göz atalım:

  • Basit metin istemleriyle videonun renkleri ile oynayarak gün ışığının tonuyla birlikte videonun çekildiği saati ve hatta mevsimi bile değiştirebilirsiniz. Yahut yalnızca belirli bir kişi ya da nesneye yönelik “Yüzü aydınlat” gibi bir komut vererek bölgesel renk değişimleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Herhangi bir sahnenin arka planına belirli bir duyguyu yansıtacak ve sahnenin konseptine uygun olacak şekilde eklemek istediğiniz müziği yapay zekâ yardımıyla bulabilir; videonuza telifsiz özel ses efektleri ile müzikler ekleyebilirsiniz.
  • Yapay zekâ desteğiyle sahnelere otomatik olarak alt yazı ekleyebilir; sahneleri diyaloga göre yeniden düzenleyebilirsiniz.
  • Yine metin istemlerini kullanarak videonuza logo, grafik, farklı yazı karakterleri, metin efektleri ile animasyonlar ekleyebilirsiniz. Bir ekran metninin nasıl görünmesini istediğinizi basitçe açıklamanız, yapay zekânın talebiniz için ürettiği alternatifleri görmek için yeterli.
  • Firefly ayrıca film şeridi oluşturmak ve B-roll‘ları düzenlemek amacıyla komut dosyalarını okuyabiliyor. Bu özellik, video editörlerini zaman alan bir görev olan uygun B-roll bulmaktan kurtarabilir. Firefly, bir komut dosyasının metnini analiz ederek söylenenleri aynı projeden ek çekimlerle eşleştirebiliyor ve kaba kurgular için B-roll klipleri önerebiliyor. Bu şekilde içerik oluşturucular, otomatik olarak storyboard’lar ve ön görselleştirmeler oluşturmak için komut dosyasından metne yapay zeka analizini kullanarak prodüksiyon ve post-prodüksiyon iş akışlarını önemli ölçüde hızlandırabilirler.

Halen beta aşamasından olan Firefly, profesyonel görünen video içerikler için gereken büyük ölçekli prodüksiyon maliyetini ortadan kaldırarak gerekli teknik ekipman ve insan kaynağını yakın zamanda denklemden çıkarabilir. Adobe ayrıca Firefly’ın doğrudan Creative Cloud’un yanı sıra Document Cloud, Experience Cloud ve Adobe Express iş akışlarına da entegre edileceğini açıkladı. Adobe Firefly’ın video içerikler için getireceği yeniliklerin tanıtıldığı videoya aşağıda göz atabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Adobe (@adobe)’in paylaştığı bir gönderi


Görseller: Adobe, Twitter, Instagram, Youtube