Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe Stock İçerik Üreticilerine Firefly için Ödeme Yapmaya Başladı

Adobe Stock İçerik Üreticilerine Firefly için Ödeme Yapmaya Başladı

Adobe, içerikleri Firefly'ı eğitmek için kullanılan Adobe Stock Contributor üyelerine ödeme yapmaya başladı.

Firefly’ı diğer görüntü üreten yapay zekâ modellerinden farklı kılan en önemli özelliklerden biri, şirketin onu yalnızca telifsiz içeriklerle veya stok görsel hizmeti Adobe Stock aracılığıyla haklarına sahip olduğu içeriklerle eğitmesi. Ancak ilk günden bu yana, Firefly’ı eğitmek için içeriklerini kullandığı fotoğrafçılara ve illüstratörlere nasıl ödeme yapılacağı, hatta yapılıp yapılmayacağı konusunda bir belirsizlik hakimdi.

Şirket dün Firefly’ı resmi olarak piyasaya sürdü. Böylece Creative Cloud, Adobe Express ve Experience Cloud platformlarında kullanılmak üzere beta sürümden “ticari kullanılabilirliğe” geçiş yapmış oldu. Bununla birlikte dün yaptığı duyuruda, standart ve premium Stock koleksiyonlarındaki fotoğraf, vektör veya illüstrasyonlarla Adobe Stock’a katkıda bulunan tüm Adobe Stock Contributor üyelere ödeme yapacağını açıkladı. Firefly’ın ticari kullanıma açılması ve içerik üreticilere ödeme yapılması konusundaki tüm bu Adobe duyurularına şuradan göz atabiirsiniz.

13 Eylül’de yapılan bonus ödeme, 3 Haziran 2022 – 2 Haziran 2023 arasındaki veri seti içindi

Dün gerçekleşen bonus ödeme, 3 Haziran 2022 ile 2 Haziran 2023 tarihleri arasında, şirketin Firefly’ı eğitmek için kullandığı veri setini kapsıyor. Adobe konu hakkında şu açıklamaları yapmış:

“İçeriği ilk ticari Firefly modelini eğitmek için kullanılan standart ve Premium koleksiyonda fotoğrafları, vektörleri veya illüstrasyonları olan tüm uygun Adobe Stock Contributor üyeleri, 13 Eylül 2023 tarihinde Firefly bonus ödemesine hak kazanmıştır. Bonus ödemesi garanti edilmez, her uygun katılımcı için değişiklik gösterir ve Adobe’nin kendi takdirine bağlı olarak ödenir. Diğer ayrıntılar:

İlk bonus ödemesi, Adobe Stock’a gönderdiğiniz tüm zamanlardaki toplam onaylı görüntü sayısına ve bu görüntülerin 3 Haziran 2022 ile 2 Haziran 2023 tarihleri arasındaki 12 aylık dönemde oluşturduğu lisans sayısına göre belirlenir. Bonus ödemesi, lisanslara göre ağırlıklandırılır.”

Dün yapılan bonus ödeme de dahil konuyla ilgili tüm merak edilenler, Türkçe olarak Adobe Stock Contributor üyeleri için Firefly hakkında SSS sayfasında açıklanmış.

Shutterstock’un ardından Adobe Stock’un bu adımı da kullanıcılar arasında çok konuşuldu. Adobe Stock Contributor üyeleri de dün gerçekleşen bonus ödeme hakkında yukarıdaki paylaşımları yaptı. Ne dersiniz, bu gelişmeler yapay zekâ ve telif hakkı konusundaki endişeleri giderebilir mi?

Görsel: Adobe