Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yalnızlık Çeken Müşteriler İçin Yavaş Ödeme Kasaları

Yalnızlık Çeken Müşteriler İçin Yavaş Ödeme Kasaları

Hollandalı süpermarket zinciri Jumbo, mağazalarına sohbet eşliğinde ödeme yapılabilen yavaş ödeme kasaları ekledi.

Yalnızlık salgınıyla sınanan bir dünyada yaşıyoruz ve bu salgının en derin etkilerini de yaşlı insanlar hissediyor. Özellikle yaşamın hızlı bir tempoyla aktığı kentsel ortamlarda bu etkiler artıyor. Bu soruna çare olmak için birçok teknolojik yenilik, yaratıcı kampanya ve sosyal proje hayata geçiriliyor. Bunlardan bana göre en unutulmaz olanları; huzurevinin içinde açılan anaokulu ve öğrencilerin huzurevinde ücretsiz kalmasını sağlayan proje idi. Sosyal projeler hayata geçiren süpermarketlere de sık sık yer verdik. Hatta bunların bazıları en başından bir sosyal proje olarak (örneğin İngiltere’de fiyatını müşterilerin belirlediği artık yiyecekler satan süpermarket ) kurgulanmıştı. Bu defa Hollanda’daki süpermarket zinciri Jumbo’nun yalnızlığa çare olması için hayata geçirdiği iç ısıtan bir proje var karşımızda.

yalnızlık salgını

Yavaş kasalar ve sohbet köşeleri

700’den fazla mağazaya sahip olan Jumbo, acelesi olmayan ve kasiyerle biraz konuşmaya ihtiyacı olan tüm müşteriler için özel bir ödeme şeridi ayırdı. Şirket bu özel ödeme şeritlerine “Kletskassa” (sohbet-ödeme) ismini vermiş. Başta yaşlılar olmak üzere yalnızlık çeken herkes bu yavaş kasalardan faydalanabiliyor.

Jumbo bu yavaş şeritleri 2019 yazında, Hollanda hükümeti tarafından yalnızlıkla mücadele için başlatılan daha geniş kapsamlı bir girişimin parçası olarak tanıtmış. Hollanda İstatistik Kurumu’na göre, Hollanda’da 1,3 milyon kişi 75 yaşın üzerinde ve %33’ü en azından orta derecede yalnız hissettiğini ifade etmiş. Jumbo, ilk Kletskassa’yı Kuzey Brabant eyaletindeki Vlijmen kasabasında açmış. Tepkiler o kadar olumlu olmuş ki şirket ülke genelinde bu şeritlerden 200 tane oluşturmaya karar vermiş. Buna ek olarak, Jumbo mağazalarına yerel halkın bir fincan kahve içmek ve biraz sohbet etmek için bir araya gelebileceği bir “sohbet köşesi” de eklemiş.

Jumbo CCO’su Colette Cloosterman-Van Eerd Kletskassa’lar hakkında şu açıklamayı yapmış: “Birçok insan, özellikle de yaşlılar, kendilerini yalnız hissedebilir. Bir aile şirketi ve süpermarket zinciri olarak toplumda önemli bir role sahibiz. Mağazalarımız bir buluşma yeri ve bu, yalnızlıkla mücadele etmek için bir şeyler yapabileceğimiz anlamına geliyor. Kletskassa, yapabileceğimiz şeylerden sadece biri. Sohbet kasalarında çalışan personelimizle gurur duyuyoruz. Gerçekten insanlara yardım etmek ve onlarla iletişim kurmak istiyorlar. Bu küçük bir jest ama böylesine dijital ve hızlı bir dünyada değerli bir jest.”

Tekrar altını çizeyim; Kletskassa sadece yaşlı insanlara özel değil. Ağırdan alıp biraz sohbet ederek gününü iyileştirebilecek herkese açık.

yalnızlık salgını

Görsel: Jumbo, Food Personality


Bigumigu Yazarı
| GENEL