Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Vogue İtalya Fotoğraf Yerine İllüstrasyonlarla Çıkarak Çevre Duyarlılığını Gösterecek

Vogue İtalya Fotoğraf Yerine İllüstrasyonlarla Çıkarak Çevre Duyarlılığını Gösterecek

Vogue İtalya Ocak 2020 sayısında, giysileri orijinal fotoğraf çekimleri yerine farklı çizerlerin elinden çıkmış illüstrasyonlarla gösterecek.

Moda endüstrisi gezegene en çok zarar veren endüstrilerin başını çekiyor. Gerçekte var olmayan dijital giysilerin alınıp satıldığı dijital moda, yavaş moda ve sürdürülebilir moda gibi eğilimler bu tüketim biçimini daha etik kılmak adına yükselişte. Öte yandan modanın medyası dahi narin gezegenimizin sağlığına fazlasıyla zararlı. Fotoğraf çekimlerinde modellerin görünümünü mükemmel hale getirmek için kuaförlerden, makyaj sanatçılarından, editörlerden ve asistanlardan oluşan küçük bir ordu çalışıyor. Bu aşamada, üretilmesi de tüketilmesi de çevreye olduka zararlı olan bolca ürün kullanılıyor, ışıklar ve cihazlar için bolca enerji harcanıyor. Fotoğrafların göz alıcı mekanlarda çekilmesi için bu ekiplerin sık sık seyahat etmesi gerekiyor ki bu da moda için atmosfere bolca karbon salınması demek. İşte Vogue İtalya, yeni yılın ilk sayısı için fotoğraf çekimi yapmayarak bu detayları önümüze seriyor.

Vogue İtalya editörü Emanuele Farneti, fotoğraf çekimlerinin bilançosunu açıkladı

Derginin genel yayın yönetmeni Emanuele Farneti, derginin bir sayısını (en kalın sayı olması gelenek haline gelen Eylül sayıları üzerinden örneklendirme yapmış) orijinal fotoğraflarla doldurmanın bilançosunu şöyle açıklamış: “Çekimlere yüz elli kişi dahil oluyor. Yaklaşık yirmi uçuş ve bir düzine tren yolculuğu yapılıyor. Kırk araç tahsis ediliyor. Altmış uluslararası teslimat yapılıyor. Işıklar en az on saat boyunca kesintisiz yanıyor, bir kısmı benzinli jeneratörlerle çalışıyor. Yemeklerin yemek şirketlerinden toplu gelmesi gıda atıklarına, giysileri sarmak için kullanılan ambalajlar plastik atıklara neden oluyor. Telefonları, kameraları şarj etmek için elektrik tüketiliyor.”

Emanuele Farneti farklı ülkelerden 25 Vogue editörü ile birlikte geçtiğimiz ay yeni Vogue değerlerini duyurmuş, doğaya saygılı olmaya ve gezegeni korumaya söz vermişti. Farneti’ye göre moda endüstrisinin sürdürülebilirliği yansıtma saplantısı göz önüne alındığında, bunlar sıra dışı duyurular değil. Zaten beyanlar yeterli değil, asıl önemli olan harekete geçmek kendisine göre. Kendisinin Vogue İtalya için hayata geçirdiği hareket ise “editörün notu” kısmında da açıkladığı gibi; fotoğrafları resimle değiştirmek, illüstratörleri fotoğraf çekimi olmadan giysileri göstermeleri için işe almak. Derginin fotoğraflar yerine illüstrasyonlarla çıkması Vogue’un tarihinde bir ilk olarak anılıyor. Farneti, fotoğraf çekimlerine harcanacak bütçeden yapılan tasarrufu, Venedik’te sellerden zarar gören kültürel kurum Querini Stampalia Vakfı’nın restorasyonu için bağışlayacaklarını açıklamış.

Fotoğraf yerine illüstrasyon

Ocak 2020 sayısı, 7 Ocak’ta (yarın) gazete bayilerinde sekiz farklı kapakla yerini alacak. Her bir kapak, Gucci giyen bir modeli tasvir ediyor. Kapaklar kolaj tekniğinden, çizgi roman estetiğine, resim sanatından Japon fantezisi-İtalyan Rönesansı karışımı çizimelere, kadar çeşitlilik gösteriyor. İllüstrasyonlarda; İtalyan multimedya sanatçısı Vanessa Beecroft, Mozambikli-Amerikan ressam Cassi Namoda, erotik çizgi roman alanında üretim yapan çizer Milo Manara gibi isimlerin imzası bulunuyor.

Vogue’un bu hareketi çoğu insan tarafından “faydasız” bulundu

Vogue İtalya’nın bu hareketi, hem İtalya’da hem de uluslararası basında ses getirdi. Ancak elbette çevre duyarlılığı gelişmiş bilinçli bireyler için ikna ediciliği olmadığı açık. İtalyan haber ajansı Ansa, Twitter’da bir anket yapmış ve şimdiye kadar bu ankete katılanların yüzde 52’den fazlası da Vogue’un bu girişimini faydasız (inutile) bulduğunu ifade etmiş. Ben hem faydasız hem de çelişkili olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce illüstrasyonlarla tanıtılan giysilerin ve diğer ürünlerin ne kadarı sürdürülebilir prensiplerle üretilmiş? En önemli sorulardan biri de şu; madem Vogue çevreye verdiği zararın bu kadar farkında ve bu konuya vurgu yapıyor, o halde Ocak sayısının ardından ne yapmayı planlıyor? 1 sayılık bir duyarlılığın ardından fotoğraf çekimleriyle yine çevreye zarar vermeye devam mı edecek acaba? Vogue İtalya’nın gösterdiği bu çaba, içerik üretimi sürecindeki sürdürülebilirliği vurgulaması açısından ilginç belki ama Avustralya’daki dehşet verici yangınlarla gözümüzü açtığımız karanlık bir günde ikna ediciliği oldukça düşük bir yaklaşım gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

View this post on Instagram

*NO PHOTOSHOOT PRODUCTION WAS REQUIRED IN THE MAKING OF THIS ISSUE A preview of the January 2020 Vogue Italia Special Issue on newsstands January 7th @DelphineDesane @DelphineDesaneStudio featuring @AssaBaradjiofficial in @Gucci Cover 3 of 7 *** "All of the covers, as well as the features of our January issue, have been drawn by artists, ranging from well-known art icons and emerging talents to comic book legends, who have created without travelling, shipping entire wardrobes of clothes or polluting in any way. The challenge was to prove it is possible to show clothes without photographing them. This is a first, Vogue Italia has never had an illustrated cover: and as far as I know no issue of Vogue Italia in which photography is not the primary visual medium has ever been printed. Thanks to this idea, and to these artists' process, the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of @FondazioneQueriniStampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.” @efarneti See more via link in bio. Full credits: #AssaBaradji @heroesmodels Editor in chief @efarneti Creative director @ferdinandoverderi Fashion @franragazzi @robertaninapinna Casting directors @pg_dmcasting @samuel_ellis @ DM Fashion Studio #VogueValues

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

View this post on Instagram

*NO PHOTOSHOOT PRODUCTION WAS REQUIRED IN THE MAKING OF THIS ISSUE A preview of the January 2020 Vogue Italia Special Issue on newsstands January 7th @Yoshitaka_Amano featuring @LindseyWixson in @Gucci Cover 5 of 7 *** "All of the covers, as well as the features of our January issue, have been drawn by artists, ranging from well-known art icons and emerging talents to comic book legends, who have created without travelling, shipping entire wardrobes of clothes or polluting in any way. The challenge was to prove it is possible to show clothes without photographing them. This is a first, Vogue Italia has never had an illustrated cover: and as far as I know no issue of Vogue Italia in which photography is not the primary visual medium has ever been printed. Thanks to this idea, and to these artists' process, the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of @FondazioneQueriniStampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.” @efarneti See more via link in bio. Full credits: #LindseyWixson @thesocietynyc Editor in chief @efarneti Creative director @ferdinandoverderi Fashion @franragazzi @robertaninapinna Casting directors @pg_dmcasting @samuel_ellis @ DM Fashion Studio #VogueValues

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

View this post on Instagram

*NO PHOTOSHOOT PRODUCTION WAS REQUIRED IN THE MAKING OF THIS ISSUE A preview of the January 2020 Vogue Italia Special Issue on newsstands January 7th @Paolo.Ventura featuring @FeliceNova in @Gucci Cover 7 of 7 *** "All of the covers, as well as the features of our January issue, have been drawn by artists, ranging from well-known art icons and emerging talents to comic book legends, who have created without travelling, shipping entire wardrobes of clothes or polluting in any way. The challenge was to prove it is possible to show clothes without photographing them. This is a first, Vogue Italia has never had an illustrated cover: and as far as I know no issue of Vogue Italia in which photography is not the primary visual medium has ever been printed. Thanks to this idea, and to these artists' process, the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of @FondazioneQueriniStampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.” @efarneti See more via link in bio. Full credits: #FeliceNovaNoordhoff @michamodels Editor in chief @efarneti Creative director @ferdinandoverderi Fashion @franragazzi @robertaninapinna Casting directors @pg_dmcasting @samuel_ellis @ DM Fashion Studio #VogueValues

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.