We Are Social ve Hootsuite tarafından yayınlanan dünyanın dört bir tarafındaki internet ve veri kullanımını inceleyen, içgörüler sunan rapor yayınlandı. Digital 2021 Global Overview Report; tüketicilerin markaları arama şeklindeki değişikliklere, çevrim içi kitlenin değişen demografisine, e-ticaret hızının artışına, mobilde yaşanan yükselişe ve nedenlerine istatistiklerle yer veriyor.
Yıl boyunca sosyal medya kanallarında veya internet ve sosyal medya kullanımını içeren sunumlarda sık sık karşımıza çıkacak o rapordan öne çıkan başlıkları sizler için derledik. Rapor şimdilik ülke bazlı veriler yerine platform odaklı verilere yer veriyor. Ancak ilerleyen aylarda ülke bazında istatistikler de paylaşılacaktır. Digital 2021 raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 2020 ve öncesi yıllara ait Türkiye merkezli veriler ise bu bağlantıda yer alıyor. 2021 verileri de eklendiği zaman bu adreste olacak.
It’s here! Digital 2021 has landed. No prizes for guessing that the COVID-19 pandemic has had a pretty big impact on this year’s data. https://t.co/4y3LraT31z#Digital2021 pic.twitter.com/Y5skj8XBeR
— We Are Social (@wearesocial) January 27, 2021
4.6 milyar insan internet kullanıcısı
Günümüzde 5.22 milyar insan (toplam nüfusun yüzde 66,6’sı) cep telefonu kullanıyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bu sayı yüzde 1,8 artış gösterdi. Aynı şekilde dünya çapında internet kullanan kişi sayısı da artış gösteriyor. Dünya çapında 4.66 milyar insan internet kullanıyor. Raporu hazırlayanlar bu bilgi ile birlikte COVID-19 nedeniyle internet kullanıcı sayılarının raporlanmasının etkilenmiş olabileceğini söylüyor. Sayının daha yüksek olabileceğini vurguluyor.
Türkiye özelinde bakarsak internet kullanımının ortalamanın üzerinde olduğunu ve günlük 8 saate yaklaştığını görüyoruz. Geçtiğimiz yılın istatistiklerinden yaklaşık 30 dakika bir önceki yılın verilerinden ise 45 dakika daha fazla internette vakit geçiriyoruz. İnternet hızında ise Türkiye 34.79 MBPS ile dünya ortlamasının altında kalıyor.
Küresel olarak en çok tercih edilen tarayıcı Chorme olurken onu Safari ve Firefox takip ediyor. Tüm dünyada en çok üretilen internet sitesi içeriğinde ise Türkiye dördüncü sırada yer alıyor.
İnternetten alışveriş
Beklenildiği gibi e-ticarette artış gözlemlenirken kategorilerine göre en çok artış gösterenler temel gıda ürünleri, dijital içerikler ve hobi ürünleri oluyor. Dijital kategorisinde ise en çok harcanan kalemler arasında film ve dizilerin izlediği yayın servisleri öne çıkıyor.
Sosyal medyada geçirilen vakit artıyor
Geçtiğimiz 12 ayda sosyal medya kullanıcısı 490 milyon artarak 4.2 milyara çıktı. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı dünyanın toplam nüfusunun yüzde 53’ünden fazlasına denk geliyor. Sosyal medya kullanımında 3 milyara yaklaşan kullanıcısıyla Facebook hala birinci sırada. YouTube, WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram sırasıyla Facebook’u takip ediyor. Çin merkezli uygulamaların yüksek kullanıcı sayısı da dikkat çekiyor.
16–64 yaş kullanıcılar için günlük ortalama sosyal medya kullanımında Türkiye 2 saat 57 dakika ile dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor. Dünya genelinde ise sosyal medyada toplamda 3,7 trilyon saat harcanmış. İnsanların sosyal medyayı kullanma amacındaki en büyük motivasyon ise haberlerden, etkinliklerden ve olaylardan haberdar olmak.
Sosyal medya platformlarının kendi içinde ülke bazlı erişimleri, bu sosyal medyada en popüler olan kullanıcılar ve her sosyal medyanın en çok kullanılan etiketleri, en çok izlenen videoları gibi kendine özgü verileri ise şöyle:
Görsel: We Are Social