Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Varil Kapaklarıyla Yaratılan Mozaik Cephe

Varil Kapaklarıyla Yaratılan Mozaik Cephe

Ramos Castellano Arquitectos, Yeşil Burun'daki bir sanat merkezinin ön cephesini rengarenk varil kapaklarıyla kapladı.

İleri dönüşüm ve geri dönüşüm, narin gezegenimizin sağlığını korumak adına alabileceğimiz en önemli önlemler arasında. Bu yılın en yaratıcı ileri dönüşüm projelerine burada, geri dönüşüm projelerine ise şurada yer verdik. Şimdi de bu yıl mimari açıdan gerçekleştirilmiş en etkileyici ve en iç açıcı ileri dönüşüm işlerinden biriyle karşı karşıyayız. Proje, Yeşil Burun Adaları – resmî adıyla Yeşil Burun Cumhuriyeti ya da Cabo Verde – olarak bilinen Afrika ülkesinde gerçekleştirilmiş.

Yeşil Burun takımadalarının bir parçası olan Sao Vicente adasında, Mindelo şehrindeki Centro Nacional de Artesanato e Design (CNAD / Ulusal Sanatlar, El Sanatları ve Tasarım Merkezi) binasının ön cephesi, bir dizi varil kapağıyla kaplanmış. Projenin yaratıcısı Ramos Castellano Arquitectos, varil gibi kötü çağrışımlar yapan bir nesneyle resmen insana olumlu enerji veren bir görüntü oluşturmayı başarmış.

Hem kente neşe katan bir eser, hem de işlevsel bir tasarım

ileri dönüşüm mimari

Canlı renklere boyanmış olan kapaklar, içerideki yenilenmiş alan için benzersiz bir dış kabuk oluşturuyor. Kapaklari yalnızca görsel bir unsur değil, aynı zamanda işlevseller. Panjur gibi açılıp kapanabiliyorlar. Bu da mekandaki hava akışının ve güneş ışığının daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor. Böylece iç mekanın ısısını da korumaya yardım ediyorlar.

Mimarlar Eloisa Ramos ve Moreno Castellano, cepheyi Mindelo şehrine olan saygılarını göstermenin farklı bir yolu olarak görüyor. Örneğin her varil onlara göre bir notayı temsil ediyor. Yaptıkları açıklamada şöyle demişler: “Algısal sinestezi fenomenini kullanmak istedik. Bu nedenle Caboverdian bir besteci ve multi-enstrümantist Vasco Martins’i projeye katılmaya davet ettik ve o renklerin ardındaki müziği yazdı. Ortaya çıkan sonuç, adaların müzik geleneklerine saygı duruşu niteliğinde ve bulunduğu meydana görsel bir müzik neşesi getirdi.”

Kapakların yarattığı mozaik görünümü, bölgede geleneksel olarak ağırlıkta olan beyaz ve gri mimari denizinde öne çıkıyor. Ramos ve Castellano açıklamalarına şöyle devam etmiş: “Variller birer kap olmalarının yanı sıra birçok amaçla kullanılıyor. Bir takımada olan bölgenin ticaret geçmişi var. Yaklaşımımız, duvarları yıkmak, verandayı şehre açmak ve bu varil kapaklarını kullanarak tüm müzeyi kaplayan müstakil bir cilt yaratmak. Ayrıca Mindelo halkının yaşamlarına çok yerleşmiş olan bu basit nesneye saygı göstermekti.”

ileri dönüşüm mimari ileri dönüşüm mimari

Görsel: Instagram