Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Urbanbugs

Urbanbugs

Sokak sanatlarına dair çekilmiş harika bir Türk belgesel.

Graffiti, stensil gibi sokak sanatlarının Türkiye’deki sosyolojik ve kültürel yansımalarını araştıran, Aykut Alp Ersoy’un yönetmen koltuğunda oturduğu oldukça başarılı bir belgesel Urbanbugs. Alanında her biri yetenekli Boya, Cins, Funk, Kmr, Lakormis, Omeria, Pet05, Rad ve Tab gibi isimlerin röportajlarının yer aldığı belgesel, sokak sanatına dair hem bir rehber olma özelliğini taşıyor hem de bizi bu sanatın güzel örnekleriyle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Yönetmen Aykut Alp Ersoy lise yıllarında duvarlara yazı yazan insanlardan biri. Yani bu kültüre aşina olan bir insan. 2011 TRT Belgesel Ödülleri’nde Ulusal Amatör Kategori’de “Seçici Kurul Özel Ödülü”nü de alan Ersoy verdiği bir röportajda belgeseli neden çekmeye karar verdiğini de anlatıyor. Aykut, ortak duyguları yaşadığı insanların hikayelerine daha yakından bakmak istemiş.

Ülkemizde Akbank 7. Kısa Film Festivali’nde de gösterilen ve pek çok ödül kazanmış belgesel sokakların, duvarların tuval görevi gördüğü değerli sanat türlerine ışık tutarken, her biri birbirinden renkli insanların bakış açısıyla sanatın ne ya da ne olmadığını da anlatıyor. Kimine göre şehir bir galeri kimine göre bu sanat “sanatın babası.” Haberin devamında Urbanbugs’ın fragmanını ve tamamını izleyebilirsiniz.

Künye
VFX: Levent Haseki
Kamera: AAE & Sevinç Baltalı
Ses: Sevinç Baltalı
Yönetmen ve Senarist: Aykut Alp Ersoy
Müzik: Algiers – thebluemask.com

Görsel kaynağı: Vimeo