Reklam ve medya içeriklerindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik yargıların dönüştürülmesi amacıyla dünya genelinde çok sayıda markayı bir araya getiren ve UN Women tarafından yürütülen Unstereotype Alliance girişimi yeni araştırmasını yayınladı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 20 ülkedeki toplumsal cinsiyete dayalı algı ve tutumlarla ilgili genel tablonun ortaya konduğu araştırma dikkat çekici bulgulara sahip. Tüm katılımcıların yüzde 91’i ülkelerinin ileride başarılı olmasını nasıl sağlayacakları sorulduğunda tüm alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin esas olduğunu ifade ederken, araştırma sonuçları ayrımcılığı pekiştiren toplumsal norm ve tavırların dünya genelinde kadınlar ve kız çocuklarını ilgilendiren alanlarda ilerleme kaydedilmesine engel olmaya devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’de ise 2018 yılından bu yana olumlu yönde değişim gözlemlense de, kadınların nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi, istihdamı ve siyasete katılımı erkeklere oranla halen daha düşük düzeyde seyrediyor.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı kalıpların Türkiye’deki çelişkili durumu
Türkiye’den katılımcıların yüzde 30’u erkeklerin aynı iş için kadınlardan daha fazla ücret alması gerektiğini düşünürken yüzde 34’ü, kadının kocasından daha fazla kazanmaması gerektiğine inanıyor. Yüzde 54’lük bir kesime göre evi geçindirenin erkek olması ve kadınlardan daha fazla kazanması normal. Katılımcıların yüzde 41,5’i para kazanmanın ‘erkek işi’, ev ve aile işleriyle ilgilenmenin ise ‘kadın işi’ olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yarısından fazlası kadınların daha az çalışıp ailelerine daha fazla zaman ayırması gerektiğine inanıyor.
Öte yandan çoğu eşit işe eşit ücret, kadın haklarına tüm alanlarda saygı duyulması, kadınların üniversite eğitimine erişimi gibi konuların ülke refahı için önemli olduğuna inanıyor. Gelin görün ki, her 3 katılımcıdan 1’i erkek çocuklarının üniversite eğitimi almasını kız çocuklarının üniversite eğitimi almasından önemli görüyor. Ülke için önemli görülen ve öncelik verilmesi gerektiği düşünülen durumlarla kişisel hayatlardaki tercihler taban tabana zıt.
#AlgınıDeğiştir Türkiye!
Hal böyleyken çıkan sonuçlara kayıtsız kalamayan Unstereotype Alliance Türkiye platformu #AlgınıDeğiştir diyerek bir sosyal medya kampanyası başlattı. 15 Ağustos – 15 Eylül tarihleri boyunca devam edecek kampanya, Unstereotype Alliance Türkiye ve UN Women Türkiye Instagram hesaplarından yürütülüyor. #AlgınıDeğiştir hashtagi ile lanse edilen kampanya iş, eğitim, kişisel tercihler, finans ve şiddet alanlarında öne çıkan toplumsal cinsiyete dayalı algı ve tutumları göz önüne sererek toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Unstereotype Alliance Türkiye, 2020 yılında Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği ve ARVAK iş birliği ile ses getiren “Reklamlar Değişir, Toplum Değişir” adlı kampanyaya imza atmıştı.
Görseller: UN Women Unstereotype Alliance Türkiye