Özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde hepimiz daha iyi kavradık. Bu dönemde kendi bedenlerimizin nasıl bizi kısıtlayabildiğini deneyimledik. Kronik hastalık ya da yaş sınırı nedeniyle daha fazla özgürlüğü kısıtlananlarımız oldu. Hiç değilse yakınlarımız bu sınırlamalardan etkilendi ver bu da onların ihtiyaçlarını karşılamaktan sorumlu olan bizlere yansıdı. Böylece belki engelli bireylerle daha fazla empati yaptık. Kapsayıcı tasarım projesi Cards for Humanity projesinde de değinildiği gibi salgın; pek çok insanı yiyecek veya ilaç için alışveriş yapamaz, faturalarını ödeyemez veya akıl sağlığı desteğine erişemez hale getirdi. Dolayısıyla kapsayıcı tasarımın engelli olsun olmasın her insan için ne kadar önemli olduğu açıkça görüldü. O halde Degree Inclusive gibi ürünleri de bu çerçevede değerlendirmekte fayda var. Tasarım alanında çoğunlukçu için değil, çoğulcu bir yaklaşımla yol alınması, büyük resimde tüm insanlık için fayda sağlıyor.
Dünyanın ilk kapsayıcı tasarım ürünü deodorantı: Degree Inclusive
Bir Unilever markası olan Degree (Türkiye’deki karşılığı Rexona), görme engelli ve üst ekstremite engeli olan kişiler için Degree Inclusive adlı ilk kapsayıcı tasarım ürünü deodorantını piyasaya sürdü. Tek elle kullanım için çengel biçimi verilen tasarım, deodorantın daha kolay bir şekilde tutulabilmesini sağlıyor ve manyetik kapağı sayesinde daha kolay açılıp kapanıyor. Görme bozukluğu olan kullanıcılar için de üzerinde talimatlar içeren bir braille etiketi bulunuyor. Daha kolay uygulayabilmek adına da daha büyük bir roll-on olarak tasarlanmış. Böylece defalarca uygulama yapmaya gerek kalmadan tek geçişte koltuk altına sürülebiliyor.
Engelli olmak insan olmanın bir parçası
Deodorant tasarımı, Wunderman Thompson’ın kapsayıcı tasarım başkanı Christina Mallon’dan alınan girdiler doğrultusunda hazırlanmış. ALS hastası olan Christina Mallon, engelli bireylerin yaşadığı zorlukları bizzat deneyimlediğinden kapsayıcı tasarımlar için önemli girdiler sağlayabiliyor. Ayrıca hem Degree hem de Wunderman Thompson, paketi mümkün olan en iyi tasarıma getirmek için engelli topluluğundan başka bireylerin de görüşlerini almış.
Deodorant kullanmak gibi basit görünen eylemler, el becerisi sınırlı yaşlı yetişkinler için de bir mücadeleye dönüşebiliyor. O nedenle bu ileri yaştaki insanlar tarafından da ilgi görebilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gezegendeki her birey hayatının bir noktasında bir tür geçici veya kalıcı engel yaşıyor. Bu gerçek, Degree’nin tasarımının önemini ve neden diğer markalara da örnek olması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Bu arada hayvanlar üzerinde yapılan testler artık pek çoğumuz için önemli bir tüketici kriteri. Unilever’ın Save Ralph hareketi hakkında yaptığı açıklamayı burada görebilirsiniz.
Görsel: Degree