Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uluslararası Af Örgütü’nden Taksim Özgürlük Turu

Uluslararası Af Örgütü’nden Taksim Özgürlük Turu

Uluslararası Af Örgütü, QR kodla erişilebilen "Taksim Turu" isimli bir site üzerinden protesto yasağına karşı düzenlediği imza kampanyasını duyurdu.

İstanbul sokaklarında şu sıralar QR kodlu “ücretsiz taksim turu” afişlerine rastlayabilirsiniz. Bu QR kodlarını okutanlar, akıllara kazınan Taksim protestolarını hatırlatan bir zaman yolculuğuna çıkıyor. Ardından da Uluslararası Af Örgütü’nün imza kampanyasına yönlendiriliyor. Kampanyada Taksim’in 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri ve Başörtülü Öğrenci eylemleri dahil birçok barışçıl eyleme sahne olduğu hatırlatılıyor.

Uluslararası Af Örgütü: “Bugünlerde İstanbul sokaklarında göreceğiniz bir QR kod ile bambaşka bir Taksim Turu’na adım atacaksınız”

Uluslararası Af Örgütü, kampanyayı şu ifadelerle açıklıyor: “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları oturma eylemleri, Sansüre Karşı Yürüyüş, Başörtülü Öğrenci eylemleri ve daha nicesi… Uluslararası Af Örgütü, onlarca yıl boyunca, her kesimden insanın taleplerini duyurmak için bir araya geldiği Taksim’de barışçıl toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekmek ve daha önce barışçıl bir şekilde gerçekleştirilen protestoları hatırlatmak amacıyla hazırladığı Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce olarak yayına açtı.”

Siteyi ziyaret edenler, Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar uzanan alanda son 20 yılda gerçekleştirilen veya daha öncesinde başlayıp hâlâ devam eden belli başlı protestolar arasında bir tura çıkıyor. Sitede yer alan protestolar Murat Başol’un çizimleriyle hayat buluyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün küresel ana kampanyasının barışçıl toplanma özgürlüğü ve protesto hakkı olarak belirlediğine dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, projeye dair “Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye’nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan. Taksim’de aynı gün iki-üç farklı eylemin gerçekleştirildiği dönemlere tanıklık ettik. Hükümetin söylemlerinin aksine bu protestolar kamu güvenliğini de hiçbir şekilde riske atmadı, tamamen barışçıl olarak ve hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleştirildi” değerlendirmesinde bulundu. Damla Uğantaş, Af Örgütü’nün yürüttüğü “Taksim’de protesto yasağına son verilsin!” kampanyasını da dikkat çekerek, Taksim’in yeniden barışçıl protestolara açılarak, hak taleplerinin görünür olması çağrısını yineledi.

QR koduyla erişilen sitede; barışçıl protestonun temel bir hak olduğunun altı çizilirken, “Barışçıl protesto hakkının ihlal edilmesinin, protestolara neden olan tüm hak ihlallerinin de artmasına veya görünmez olmasına sebebiyet verebileceği; hesap verebilirlik ve adalet arayışlarını engelleyebileceği” vurgusu yapılıyor.

Görsel: Uluslararası Af Örgütü