Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uluslararası Af Örgütü’nden Açık Çağrı: İfade Özgürlüğüne Sahip Çık ve #FreeEzhel

Uluslararası Af Örgütü’nden Açık Çağrı: İfade Özgürlüğüne Sahip Çık ve #FreeEzhel

Uluslararası Af Örgütü Türkiye'de giderek kısıtlanan ifade özgürlüğüne dur demek ve Ezhel'in serbest bırakılması için acil çağrı yayınladı ve imza kampanyası başlattı.

İdeal bir dünyada düşüncelerin sansürlenmemesi gerekecek kadar insan ırkı sosyal olarak kendini evirdi. Modern topluma belki çok uzak bir tarihte geçmedik ama endüstriyel devrimle birlikte moderniteye uyum sağlamamız bilinç olarak hızlandı. Düşüncelerimiz hür ve özgür olmalı ideal bir dünyada.

Kahrolsun Sansür Yaşasın Tam Bağımsız Rap

Ezhel genç bir müzisyen. “Angaralı bebe” diyebileceğimiz bu karakter Türkiye’de mumble rap yapıyor ve bunu kendini sevdirerek yapıyor. Müzisyenin Instagram’ında çok takipçisi, Spotify ve iTunes’ta da çok dinleyicisi var. Ve albümünü kendisi internetten bağımsız olarak da yayınladı. Sanatçıyı bir gün Instagram’daki paylaşımından ötürü BİMER’e bir kullanıcı şikayet ediyor ve bunun üzerine Ezhel tutuklanıp cezaevine götürülüyor. O günden beri de #FreeEzhel internette ülkemizde yaşayanların en çok kullandığı etiketlerden birine bürünüyor.

Geçtiğimiz günlerde müzisyeni CHP Milletvekili İlhan Cihaner de cezaevinde ziyaret etti hatta. Evrensel’de yazılan habere göre Cihaner, Ezhel’le görüşmüş ve Ezhel’in sağlığıyla moralinin gayet yerinde olduğunu belirtmiş. Ezhel şu an yaşadığı durumu çeşit öğretici bir deneyim gibi değerlendirip tutuklanmayı gerektirir bir şey yaptığını düşünmüyormuş. Hatta Ezhel de ona gösterilen ilgi ve desteğe cevaben cezaevinden mektup yazıp paylaştı destekçileriyle. Bu mektup da basında çokça yer aldı ve müzisyenin bu konudaki görüşlerinin ne olduğunu belirtti.

Basına ve kamuoyuna…

A post shared by K O V L (@ezhel06) on

Bir Şeyleri Ayıpmış Gibi Örtme, Aç ve Konuş

23 Mayıs’ta tutuklanan Ezhel’le ve konuşma özgürlüğüne yapılan bu hareketle ilgili Uluslararası Af Örgütü de sessiz kalamadı. Birçok konuya ses çıkaran ve insanların konuşmasını, özgürlüğünü yasal çerçeveler altında insanları önemseyerek korumayı hedefleyen bir sivil toplum kuruşu Uluslararası Af Örgütü. Şimdi de Af Örgütü Ezhel’le beraber başlayan bu konuşma için bir rapor yayınladı ve imza kampanyası başlattı. Ezhel’in tutuklanışından sonra Khontkar ve Young Bego isimli iki genç rapçi daha gözaltına alındı.

Kampanyaya destek olmak ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak için buradan imza verebilirsiniz. Detaylı raporu da Uluslarası Af Örgütü’nün sayfasından inceleyebilirsiniz.

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı bildirinin tamamı:

Rapçi Ezhel, şarkı sözlerinde, kliplerinde ve sosyal medya paylaşımlarında ‘uyuşturucu kullanımını özendirmek’ suçlamasıyla 23 Mayıs’ta tutuklanarak cezaevine gönderildi. Suçlu bulunduğu takdirde 10 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir.

Sercan İpekcioğlu veya bilinen sahne ismiyle Ezhel, uyuşturucuya özendirme iddialarıyla 23 Mayıs’ta ikinci kez polis tarafından soruşturuldu ve ardından gözaltına alındı. Aynı gün tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilen rapçi, şu an İstanbul’daki Maltepe cezaevinde tutuluyor. Ezhel, ilk olarak Aralık 2017’de de benzer bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve sorgulama sonrasında serbest bırakılmıştı. Ancak kimliği gizli bir vatandaşın Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) ayrıca bir şikayette bulunması üzerine Mayıs ayında tekrar polis tarafından ifade vermeye çağrıldı. Ezhel, yargılandığı ve suçlu bulunduğu takdirde 10 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir.

Türkçe rap sahnesinin önde gelen bir figürü olan Ezhel, Türkiye’nin şehirli sokak hayatına ilişkin karanlık betimlemeleriyle biliniyor. Ezhel, marihuana kullanımına atıfta bulunan iki şarkısı ve kendisini marihuana yaprağı tutarken gösteren, ancak şu an silinmiş olan bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle sorgulandı.

Mahkemenin Ezhel’i tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderme kararı, uyuşturucu kullanımını aktif bir biçimde özendirdiğine dair hiçbir somut kanıt içermiyor.

Ezhel’in tutuklanması, Türkiye’nin de imzaladığı Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 19. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi gereğince koruma altında olan ifade özgürlüğü hakkının ihlalidir.

Hemen şimdi çağrıda bulunun:

Yalnızca ifade özgürlüğü hakkını barışçıl biçimde kullandığı için tutuklanan Sercan İpekcioğlu’nun (Ezhel) derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve meşru sanatsal ifadeleri ve sosyal medya paylaşımlarıyla bağlantılı olarak yürütülen tüm soruşturmaların kapatılması sağlanmalıdır;
Türkiye’de ifade özgürlüğü hakkının barışçıl kullanımına eksiksiz olarak saygı gösterilmeli ve bu hak korunmalıdır.

#vio #freeezhel #freekhontkar

A post shared by Ais Ezhel Khontkar (@hiphop_ozgurdur) on

Görsel: Twitter