Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Irkçılığın Kısır Döngüsü Hakkında Kısa Film: B-52

Irkçılığın Kısır Döngüsü Hakkında Kısa Film: B-52

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü kapsamında yayınlanan kısa film B-52 ırkçılığın yakın gelecekteki korkutucu etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

Yeni coronavirüs, diğer adıyla COVID-19 küresel salgını insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs önce Çin’de ardından dünyada yayılmaya başladı. Virüsün küresel bir boyuta ulaşmasının ardından salgının çıkış noktası olan Çin’e ve orada yaşayan insanlara ırkçılık boyutuna varan ifadeler kullanılıyor.

COVID-19 ile artış gösterse bile ırkçılığın her zaman insanlığın ortak problemi olduğu bir gerçek

Devlet büyükleri de yabancılara karşı duyulan düşmanlık ve korku olarak tanımlanan ksenofobiyi körüklüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın COVID-19’dan bahsederken sürekli olarak “Chinese virüs” tanımını kullanması bunun en açık örneği.

Irkçılık COVID-19 ile birlikte son zamanlarda dikkat çekici bir şekilde artmış olsa da uzunca bir süredir insanlığın ortak bir sorunu olmaya devam ediyor. 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü için hazırlanan B-52 isimli kısa film de ırkçılık ve yabancı düşmanlığı konusunda farkındalık yaratmak amaçlıyor. Dağıtımı The Big Now mcgarrybowen ajansı tarafından gerçekleştirilen film İtalya’da olduğu kadar küresel olarak da hiç bitmeyen adeta bir kısır döngü içinde olan ırkçılığın sonuçlarının ve etkilerini anlatmaya çalışıyor.

B-52 hedef ile kurban arasındaki ilişkiye vurgu yapıyor

The Big Now mcgarrybowen, Uluslararası Af Örgütü İtalya’nın (Amnesty International Italia) himayesinde bulunan Dentsu Aegis Network’ün yaratıcı ajansları arasında yer alıyor. Filmi adı tahmin edileceği üzere bir kokteylden geliyor. O içeceğin adına ilham olan B-52 bombardıman uçakları ise ABD tarafından Vietnam bombalanırken kullanılmıştı.

B-52 kısa filminde yer alan bilgiye göre her 12 saatte bir ırkçı cinayet gerçekleşiyor. Flavio Nani tarafından yönetilen film yakın gelecekte teknolojiyle birlikte daha da yabancılaşan insanların ürkütücü dinamiklerine ışık tutuyor. Ortadan kaldırılacak bir hedef ve bu hedef doğrultusunda yaşama amacı bir oyuna dönüşüyor. Bu döngü öylesine korkunç bir hal alıyor ki kurban olan ile hedef olan arasındaki çizgi kaçınılmaz olarak bulanıklaşıyor.

Filmin merkezinde yer alan Marco isimli karakter bir barda barmene dünyaya ne kattığını sorarken aslında kendisinin bu hayattaki amacını sorguluyor. Barda karşılaştığı Nico isimli genci ise hayatının amacı olarak görüyor. Ancak huzuru ararken kendini daha rahatsız edici bir oyunun parçası olarak buluyor.

Künye

Ajans: The Big Now mcgarrybowen, Milan, Italy
Yönetmen: Flavio Nani
Yazar: Alessia Rotondo, Marcello Ubertone
Oyuncu: Giusto Cucchiarini, Miguel Angel Gobbo, Astrid Casali
Fotoğraf: Giacomo Frittelli
Yapımcı: Francesca Castello, Elisa Capetti
Prodüksiyon Müdürü: Alfonso Trapani
Tasarım: Claudia Mercatanti
Set Tasarımı: Claudia Bagordo
Makyaj: Marta Calegari
Düzenleme: Alessandro Belotti
Renklendirme: Lorenzo Ameri
Müzik: Joyeux
Ses: Matteo Milani
Oyuncun Seçimi: Alessia Tonellotto, Filippo Bernabei / Sticasting
Location Manager: Monica Chiari

Görsel: Vimeo