Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Genç Kızın Şehirdeki Günü: Salı

Bir Genç Kızın Şehirdeki Günü: Salı

Ziya Demirel'in ödüllü kısa filmi Salı lise öğrencisi bir kızın bir gün boyunca yaşadıklarını ve duygu değişimini anlatıyor.

Kısa filmler, COVID-19 salgını nedeniyle evlerimize kapandığımız bu günlerde hem kafa rahatlatıcı hem de sanatsal olarak doyurucu bir görev üstleniyor. Bu filmlerden biri olan Salı, kısa film kategorisinde aldığı ödüller ve katıldığı yarışmalarla başarısını gösteriyor. Yönetmenliğini Ziya Demirel’in gerçekleştirdiği 2015 yapımı kısa film Salı Vimeo üzerinden yayınlandı.

Aslı’nın gün içindeki karşılaşmaları üzerine bir film

68. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan Salı bir lise öğrencisinin sıradan bir gününden kesitler sunuyor. Belki de çoğu kadının günlük hayatında yaşadığı bir günün kesiti gibi duran filmde büyük bir kentte genç bir kadın olmanın getirdiği zorluklar duygular üzerinden aktarılıyor. Film boyunca üç ayrı noktada üç farklı erkek arasında geçen karşılaşmalar üzerinden filmin kahramanı Aslı’nın hisleri yansıtılıyor.

Her günkü rutinini gerçekleştiren Aslı evden çıkıyor, okula gidiyor. Derslerine giriyor ve otobüsle aynı yoldan evine dönüyor. Bu yolculuk sürecinde Aslı’nın duygu yoğunluğu her saniye artıyor ve filmin sonunda zirveye çıkıyor. Kameranın sürekli baş kahramanı takip ettiği hikayede, karakterin yaşadığı dünyaya ve hissettiklerine karşı ipuçları, diyaloga gerek kalmaksınız izleyiciye sunuluyor. Okuldaki yakınlaşmalar, öğretmenin uyarıları duyguyu yukarı taşıyor. Otobüste yaşadıkları ise rahatsız edici derecede bir gerginlik oluşturuyor. Bu sahnelerin tümünde kameranın Aslı üzerinde uzunca bir süre kalması sahnelerin duygu yoğunluğunu daha çok artıyor.

Ziya Demirel uzun metrajlı filmi için çalışıyor

1988 doğumlu Ziya Demirel kısa filmlerinin ardından “Ela ile Hilmi ve Ali” ile ilk uzun metrajlı filmini de bu yıl çekti. Salı; Cannes Film Festivali, Sundance Film Festivali, Toronto Uluslararası Film Festivali gibi değerli uluslararası festivallerinde gösterildi ve yarıştı. Türkiye’de birçok festivalden ödülle döndü. 13 dakika uzunluğundaki filmi aşağıdan izleyebilirsiniz.

Künye

Yönetmen: Ziya Demirel
Yapımcı: Anna Maria Aslanoğlu – Istos film ( Turkey) / Olivier Berlemont, Emilie Dubois – oriGine films (France)
Yazar: Buket Coşkuner, Ziya Demirel
Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz
Editör: Henrique Cartaxo
Oyuncular: Melis Balaban (Aslı), Yonca Hiç (Ayşe), Can Karaçaylı (Ozan), Zeki Ocak  (Yasli Adam)

Görsel: Vimeo