Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uğur Gallenkuş’un Kesişen Dünyalarında COVID-19 Etkisi

Uğur Gallenkuş’un Kesişen Dünyalarında COVID-19 Etkisi

Kolaj sanatçısı Uğur Gallenkuş'un COVID-19 virüsünü merkeze aldığı işler salgına ve sonuçlarına dair özgün bir bakış sunuyor.

COVID-19 salgını hayatımızın bir parçası haline geldikçe ortaya çıkan eserlerde ve kampanyalarda da salgına ve salgının getirdiklerine rastlamak mümkün oluyor. COVID-19’un küresel anlamda etkisini arttırması ile salgına yaratıcılığı ile meydan okuyan sanatçıları derlemiştik. Ardından; klasik tabloların COVID-19 uyarlaması, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde yeniden düzenlenen albüm kapakları, COVID-19 ile ilgili kelimelerin ve görsellerinin yer aldığı bir boyama kitabı, afişe dönüşen eski güvenlik duyuruları gibi işleri paylaşmıştık.

COVID-19 kolajları

Sosyal medyada paylaştığı montaj ya da kolaj işleri ile oldukça takdir toplayan Uğur Gallenkuş da Instagram hesabından COVID-19 ile ilgili kolajlar paylaşıyor. Farklı zamanlardan birbirinden tamamen bağımsız hikayeleri taşıyan görseller kesişiyor ve ortaya salgının ilişkilendirildiği işler çıkıyor. Uğur Gallenkuş paylaşımları ile ilişkilendirdiği yorumluları ve bilgileri gönderiye ekleyerek eserin yapılış amacını açıklıyor.

2014 yılından bu yana kişisel olarak kolaj işleri ile uğraşan ve mülteci krizi ile ilgili yaptığı işlerden sonra ünü ülke sınırlarını aşan Gallenkuş yine kendi bakış açısı ve tarzı ile salgını yorumluyor. İki farklı dünyanın bir araya geldiği işlerde sağlık çalışanlarından gelir dağılımı adaletsizliğine, hijyen ürünlerinden boş sokaklara kadar COVID-19 ile birlikte sık sık karşılaştığımız pek çok konu ve materyal işlerde yer alıyor.

Venedik karnavalındaki estetik görüntülere sahip maskeler bu sıralar sık sık gördüğümüz koruyucu yüz maskeleri ile birleşiyor. Sokağa çıkma yasağıyla boşalan sokaklar ise savaş nedeniyle harap haline gelen bir başka kare ile kesişiyor. Virüsün yıkıcı ve hayatını değiştiren etkisi devam ettiği sürece Uğur Gallenkuş tarafından hazırlanan salgın kolajları da devam edecek gibi duruyor. Yeni önlemler ve salgının doğurduğu sonuçlar bu kolajların ilham kaynağı olacak.

Görsel: Instagram