Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uçakla En Uzun Tünel Uçuşu

Uçakla En Uzun Tünel Uçuşu

Red Bull sporcusu pilot Dario Costa, Çatalca'daki T1 ve T2 tünellerinde yaptığı adrenalin dolu uçuşla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

İtalyan Akrobasi Şampiyonası’nın en üst kategorisini kazanan ve Red Bull Air Race Challenger Class’ta bir yarış kazanan ilk İtalyan pilot olan 41 yaşındaki Red Bull sporcusu Dario Costa, bugüne kadarki en zorlu uçuşlarından birini Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca Mevki T1 ve T2 tünellerinde gerçekleştirdi. Pilot başarıyla sonuçlanan rekor denemesinde özel olarak modifiye edilmiş Zivko Edge 540 yarış uçağını usta bir şekilde iki tünelin içinde sürerek ikinci tünelin çıkışında gökyüzüne yükseldi.

40 kişilik özel ekiple titizlik içinde yürütülen proje, en ufak hatayı kaldırmayacak derecede hassas ve tehlikeli. Bu nedenle gizlilikle yürütülen yaklaşık bir senelik planlamanın ardından heyecan dolu uçuşun hazırlıkları tamamlanmış oldu. Geçtiğimiz Cumartesi günü (4 Eylül) sabahın ilk ışıklarıyla heyecan dolu uçuş gerçekleşti.

dario costa

Dario Costa, uçağıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdi

En uygun hava koşullarının sabahın ilk saatleri olması nedeniyle Costa uçuşuna 06:43’te başladı. 4 metrelik tünel duvarları arasında Zivko Edge 540 yarış uçağını usta bir şekilde kullanan Dario Costa asfaltın ortalama 140 cm üzerinde uçtu ki bu durum sınırlı hava boşluğu olan tüneller içinde oldukça adrenalin dolu ve zorlayıcı bir durum. Her ne kadar düz gibi gözüküyor olsa da tünellerin içindeki eğimler ve ufak sapmalar dahi böylesine bir hızda ve dar bir alanda oldukça risk arz ediyordu. Tünelin içindeki hava akımındaki değişiklikler ve uçağın hassas kontrolü de eklenince Costa’nın uçuş boyunca 250 milisaniyeden daha kısa tepki süresi bulunuyordu.

Mart 2020 yılında hizmete açılan Kuzey Marmara Otoyolu üzerindeki tüneller araçlar için oldukça geniş olsa da bir yarış uçağı için oldukça tehlikeli. Hele ki bu uçak neredeyse 250 km/s hıza ulaşıyorsa. İlk tünelden kalkan Costa, ikinci tünelin sonuna 43.44 saniyede ulaştı. 2,260 metre mesafe kat etti ve saatte ortalama 245 kilometrelik bir hıza ulaştı.

En kritik geçiş ise tünellerin arasındaki 360 metrelik boşluktu. Dario Costa, ikinci tünele girmeye çalışırken uçak açık hava koşullarına ve çapraz rüzgarlara maruz kaldı. Bu durum böylesine dar bir alana girmeye çalışan en profesyonel pilotlar için bile risk taşıyor.

Rekor kıran uçuşun ardından İstanbul Boğazı’nda tur

Dario Costa, iki tüneli geçtiği bu uçuşuyla birlikte; bir uçakla geçilen en uzun tünel (2.260 m), bir tünelden ilk uçak uçuşu, katı bir engel altında en uzun uçuş, iki tünelden ilk uçak uçuşu, bir tünelden ilk uçak kalkışı rekorlarını kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Costa’ya 65 yaşındaki Macar akrobasi ve yarış pilotu Péter Besenyei rehberlik etti.

İtalyan pilot bu uçuşunun ardından hemen bir gün sonra İstanbul Boğazı’nda bir gösteri turu yaparak kendine özgü bir rekor kutlaması gerçekleştirdi.

Görsel: Red Bull 1, 2