Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’nin Sanal Influencer’ı: Aypera

Türkiye’nin Sanal Influencer’ı: Aypera

Son yıllarda yurt dışında farklı kampanyalarda ve iş birliklerinde daha sık görmeye başladığımız sanal influencer’ların Türkiye’deki örneği Aypera farklı projeleriyle karşımıza çıkıyor.

Sanal ortamda yaratılan dijital karakterler, yurt dışındaki farklı kampanyalarda ya da iş birliklerinde, markaların ürün ya da koleksiyon tanıtımında artık daha sık karşımıza çıkmaya başlıyor. Lil Miquela 2016 yılında Prada’nın Bahar/Yaz koleksiyonunun tanıtım şovuna katılmasının ardından ününün artmasıyla birlikte sanal karakteri çeşitli projelerde görmeye başlamıştık. Sosyal medya platformlarını gerçek bir fenomen gibi kullanan bu kurgu karakterlerin sayısı Lil Miquela ile birlikte zamanla artmaya başladı. Lil Miquela’nın Calvin Klein için hazırlanan reklam filmde Bella Hadid reklam filminde yer alması, Renault crossover otomobili KADJAR’ın tanıtımını Liv ile yapması, IKEA Japonya’nın yeni açtığı mağazasının tanıtımını imma ile gerçekleştirmesi ve son olarak LG’nin CES 2021 etkinliğinde markanın sterilizasyon robotounu Reah Keem’in tanıtması sanal influencer’ların farklı etkinliklerde ve projelerde karşımıza çıkabileceğinin göstergesi olmuştu.

Dijital insan Aypera

Influencer marketing kullanımının başarılı örnekleri arasında yerini alan sanal influencer’lar markalar için yeni bir alanın kapısını açıyor. Son dönemde yurt dışında karşılaştığımız bu örneklerin arasında ülkemizden de bir dijital insan dahil oluyor. Müziğe ve oyunculuğa ilgi duyan Türkiye’nin sanal influencer’ı Aypera, 2020’nin son günlerinde hayatımıza girdi ve her geçen gün ününü artırmaya devam ediyor.

Farklı projelerde ve iş birliklerinde yer almaya hazırlanan Aypera, ilk olarak bir müzik parçası ile karşımıza çıkacağının haberini sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla duyurmuştu. Çalışmaların ardından geçtiğimiz mart ayında “Işıl Işıl” isimli ilk teklisinin dijital platformlarda dinlenebileceğinin haberini takipçileriyle paylaşmıştı.

Aypera, Contemporary İstanbul’da

Tasarımcı ve Eğitmen Bager Akbay, Bilim Kurgu Yazarı ve Bilim İletişimcisi Tevfik Uyar, Bilgisayar Mühendisi ve Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer tarafından yetenekleri her geçen gün geliştirilen Aypera, önümüzdeki günlerde bir sinema filminde oynamaya ve konser vermeye de hazırlanıyor.

Sosyal medyada takipçi sayısını her geçen gün artıdan sanal influencer Aypera bu girişimlerin yanı sıra Contemporary İstanbul’da da video röportaj ve afiş sergisiyle yer alacak. 3-6 Haziran tarihlerinde ziyaretçilere açık olacak Contemporary İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

Yurt dışında markalar için farklı fırsatlar yaratan ve dikkat çekici kampanyalarda kullanılan sanal influencer konseptinin Türkiye’de ne kadar etkin ve yaratıcı bir şekilde kullanılabileceğini ilk olarak Aypera ile göreceğiz gibi duruyor. Aypera’nın Instagram ve Twitter hesabına buradan ulaşabilir onunla ilgili gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram