Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Converse’e Staj Başvurusu Yapan TikTok Kullanıcısından “Tasarımlarım Çalındı” İddiası

Converse’e Staj Başvurusu Yapan TikTok Kullanıcısından “Tasarımlarım Çalındı” İddiası

Cecilia Monge, staj başvurusu sırasında gönderdiği tasarım örneklerinin Converse tarafından çalındığını iddia ettiği TikTok videosuyla büyük bir destek topladı.

Olumsuz deneyimler sosyal medya aracılığıyla paylaşıldığında oldukça ses getirebiliyor. Tüketici olarak yaşadığımız deneyimlerden tutun da iş başvurularına kadar pek çok konuda bunun örneklerini görüyoruz. Yaşanan mağduriyet sosyal medyada ses getirdiği zaman çözüme de kavuşabiliyor iddia olarak da kalıyor. 2 gün önce, genç  tasarımcı Cecilia Monge’ın Converse’e yönelik suçlamaları paylaştığı TikTok’ta videosu da bu bağlamda incelemeye değer bir hikaye.

Cecilia Monge, TikTok videosuyla milyonlarca destekçiyi arkasına aldı

Başvuru sürecinde adaylardan başvuruya/markaya özel bir tasarım/fikir istenmesi oldukça sık rastlanan bir durum. Kimi zaman başvuru sahibi, etkileyici olmak adına bu tür markaya özel işleri kendiliğinden de ekleyebiliyor. Bizzat yaşamış bir olarak söyleyebilirim ki çoğumuzun aklından “acaba tasarımım/fikrim çalınır mı?” diye endişeleri olmuştur. Floridalı tasarımcı Cecilia Monge’in hikayesi, hem büyük bir markayı ilgilendirdiği için hem de yaratıcı sektördeki insanların bu endişelerini gündeme getirdiği için oldukça ilgi görmüş olsa gerek.

Cecilia Monge iki yıl önce Converse’e staj yapmak için başvurmuş. Başvurunun bir parçası olarak ayakkabı tasarımları da göndermiş. Şirketten hiçbir geri dönüş almamış. Ancak yakın zamanda piyasaya sürülen modellerin, kendi tasarımın kopyası olduğunu ileri sürüyor. Hiçbir şekilde izninin alınmadığını ve kendisine referans verilmediğini; durumu ancak ayakkabıları görünce fark ettiğini öne sürüyor.

@ceci.monge

Ouch @converse #internship #design #smalldesigner #plzstopstealing #fashion #TWDSurvivalChallenge #fyp

♬ original sound – Ceci.monge

Cecilia Monge’un TikTok videosunu izlediğinizde, ona hak vermeden edemiyorsunuz. Spesifik renklerde şeritlerin kombinasyonlarından oluşan kendi tasarımlarını üst kısımda gösteriyor, alt kısımdakiler ise Nike’ye ait bir marka olan Converse’in Chuck 70 serisindeki yeni ayakkabıları. Monge bu yeni ayakkabılarda kendi renk paletinin ve renk sıralamasının aynen kopyalandığını söylüyor. Video ile sesini duyurmayı başarmış ve büyük bir destekçi kitlesi kazanmış. 2 gün önce yayınlanan bu video 9 milyonu aşkın görüntüleme ve 2,8 milyon beğeni alarak viral olmuş. Hatta ardından insanlara destekleri için teşekkür eden 1 video daha paylaşarak iddialarını sürdürmüş ve o da 1 milyonu aşkın görüntüleme almış.

@ceci.monge

Reply to @vsheridan thank u for all the support!

♬ original sound – Ceci.monge

Footwear News’in haberine göre ise Converse bu iddiaları reddeden bir açıklama yaptı. Henüz açıklamanın Converse’a ait kanallarda yayınlanmış resmi bir açıklama olduğunu doğrulayamıyorum. Fakat Footwear News’in habere göre Converse şu açıklamayı yapmış: “Aday Kasım 2019’da, her yıl binlerce başvuru alan oldukça rekabetçi bir staj programı olan 2020 yaz programı için başvurdu. Herhangi bir rol için değerlendirmeye veya işe alınmadı. Başvuru, Converse tasarım portfolyoları / örnekleri için bir talep içermiyordu. Standart yasal politika gereği, iş başvurusunda bulunanların talep edilmemiş portföylerini işletme genelinde paylaşmıyoruz. Ekim 2020’de, Nor’easter fırtınalarının haritalarından ilham alan bir Chuck 70 tasarımı yayınladık. Bu model ilk olarak Nisan 2019’da tasarlandı. Popüler olması nedeniyle, onu 2021’de modern yaşamın fiziksel ve dijital gerçeklerinden beslenen özgün tasarım konseptlerini araştıran “Hybrid World” konsepti altında yeniden ele aldık.” diyor.

Siz ne dersiniz? Bu, açık seçik bir kopyalama olayı mı, yoksa bir tesadüf olabilir mi? Benzer bir durum yaşayan tasarımcılar var mı aramızda?