Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’de Deneyim Tasarımı Yapan Ajanslar

Türkiye’de Deneyim Tasarımı Yapan Ajanslar

Türkiye'de markalara yeni medya araçlarıyla çok disiplinli projeler üreten ajansları tanıyalım.

İletişimde yeni teknolojilerin farklı disiplinleri beslemeye başlamasıyla birkaç yıl önce aşina olmadığımız mecralar, günümüzde hikaye anlatımı için iz bırakan platformlara dönüştü. Bu yeni alanların oyuncuları da teknolojiyi ve tasarımı marka ve iletişim deneyimleri kurgulamak üzere kullanan ve onları tanımlarken yeni medya, marka deneyimi, kolektif çalışma gibi farklı ifadeler kullandığımız ajanslar oldu.

Deneyim tasarımı yapan ajanslar markaların ve kimi zaman reklam ajanslarının yeni çözüm ortakları haline gelerek işbirlikleriyle büyük ölçekli projelere imza atıyorlar. Bu ajanslar aynı zamanda sanat yerleştirmeleri, görsel-işitsel performanslar ve video oyunu gibi çalışmalar da yürüterek sürekli olarak yaratıcılıklarını ortaya koyuyorlar.

Bu yazımızda Türkiye’nin son dönemde öne çıkan deneyim tasarımı ajanslarını (bazıları kendilerini öyle adlandırmasa da) tanıtmak ve işlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Antilop

Antilop ağırlıklı olarak görsel/işitsel performans ve interaktif alanlarda iş üreten, uzmanlık alanı konvansiyonel ekran dışında kalan görüntü teknolojileri olan, ilhamını bilim, sanat ve mimariden alan bir yeni medya ajansıdır. Refik Anadol, Maurizio Braggiotti ve Efe Mert Kaya, Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı ve Fotograf/Video bölümlerinde öğrencilik, sonrasında da öğretim üyeliği yaptıkları sırada birlikte birçok projeye imza atmış, 2011 senesinde Serkan Arslan’ın da ekibe katılmasıyla birlikte Antilop adı altında bir araya gelmiştir. Bünyesinde ses mühendisinden mimara, farklı disiplinlerdeki ekibiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

Coca-Cola 125. Yıl Sergisi,
New York Fashion Week | Digital Couture Sergisi
VW Arena Car-Configurator


CODEMODEON

Codemodeon sanal gerçeklik, oyun geliştirme, interaktif yerleştirmeler ve insan-bilgisayar etkileşimi üzerine çalışmalar yürütüyor. Özellikle sanal gerçeklik alanında 2014 yılından bu yana pek çok kurumsal proje geliştiren Codemodeon, son kullanıcıya ulaşacak ilk projesi Header Goal VR üzerinde de çalışmalarına devam ediyor.

Orta-Kafa-Gol
Cevahir’de Altın Yolculuk
Fox TV – Interaktif 360˚ Video Uygulaması


Enüstkat Interactive

Enüstkat Interactive, 10 yıldır dijital pazarlama konusunda hizmet veriyor. 2014 yılından itibaren ise artırılmış gerçeklik projeleri, sanal gerçeklik projeleri, sensör yazılımları gibi teknolojiler içeren yeni nesil pazarlama projeleri ve kullanıcı deneyimi üzerinde çalışıyor. Bu fikirlerin altında, farklı disiplinlerde gelişmiş ekibin yaratıcı ruhu, kişisel yetenekleri ve teknolojik merakları yatıyor. Projeyi kurgularken öncelikle hangi ihtiyacın karşılanması gerektiğini ele alan ekip, işin çekirdeğinin kullanılan teknolojiden ziyade kullanıcı deneyimini tasarlamakta olduğuna inanıyor.

İnteraktif Seksek
Dijital Tenis
Kalbim Nobel’de


Fikirbazzenger

Fikirbazzenger, üretim anlayışını marka odaklı deneyim tasarlamak olarak tanımlıyor. Bu nedenle de çatılarını marka deneyim ajansı olarak konumlandırıyor. Markalardan alınan brief dahilinde varolan teknoloji ve kaynakları kullanarak yaratıcı ürün ve içerik prodüksiyonu geliştiriyor. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan sonuç kendini reklam filmi, etkinlik tasarımı ve yönetimi, etkileşimli araç üretimi gibi farklı formlarda gösterebiliyor.

Kapadokya Zelve Mapping
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi – Dare to Dream
Turkcell 4.5G Lansmanı


NERDWORKING

Bir nerd ağı olan NERDWORKING, kendini farklı disiplinlerde kendini geliştirmiş meraklı insanların bir arada çalışması için kurulmuş sistem, ekonomik model olarak tanımlıyor. NERDWORKING ekibi, yaratıcı sektördeki meraklı ve oyuncu bireyleri bir araya gelmesiyle oluşuyor ve birlikte soru işareti bulup bunları çözmeye odaklanıyor. Şimdilerde dünyanın her yerinde 60’tan fazla mimar, mühendis, sanatçı, yazılımcı, tasarıcı, genetikçi, biyolog gibi farklı disiplinlerden profesyoneller yer alıyor.

Yekpare
e:merge
BrainRace


Ouchhh

Ouchhh yeni medya ajansı, yurt içi ve yurt dışında video haritalama, hareketli grafik, görsel işitsel performanslar üretiyor. Markalarla birlikte proje üreten ekip aynı zamanda bilim ve sanat odaklı bağımsız projeler de geliştiriyor. Şu ana kadar 12 farklı ülkede, özgün mekan ve boyutlarla bütünleşen içerikler hazırladı. Kinetik heykeller, veri yerleştirmeleri gibi alternatif projelerle de çok disiplinli yönünü besleyen ekip farklı mecraları tek potada harmanlıyor.

AVA_V2 / Particle Physics_Scientific_Installation
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi – Dare to Dream
OledTv Cinematic ExperienceOledTv Cinematic Experience


Void

Void, temel olarak animasyon ve dijital sanatlara odaklanan, ayrıca farklı medya alanlarında da projeler üreten bir ekip. Avrupa, Asya, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere birçok yerde görsel-işitsel performanslar sergiledi.

Lines A/V Architectural Mapping Performance
Bio-Inspire FullDome A/V Performance
Virtual Depictions: San Francisco / Public Art Project


1ve0

1ve0, 15 yıl önce birbirinden farklı özgeçmişlerle bir araya gelen bir grup insanın bir ecza markası için etkinlik tasarlamasıyla doğdu. O zamandan bugüne kadar değişen teknolojik ilerlemelere, inovasyona, yeni cihaz ve platformlara ayak uydurarak yeni olasılıkları hayal ederek üretmeye devam ediyor. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, gelişmiş görüntü teknolojileri, Kinect gibi araçlar da üretimlerinin temelini oluşturuyor. Aktif olarak da sırtta taşınabilir sanal gerçeklik teknolojisi üzerine çalışıyorlar.

Burn Electronica Festival 2016 Dj Vision
İnteraktif Masa – AXE
Kinect Oyunu – Yağdanadam


Güncelleme 26 Aralık 2016 11:55

AR Pandora

AR Pandora, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında markalarla birlikte çalışarak onlara teknolojik çözümler üretiyor. Kullanıcı deneyimi, fonksiyonellik ve her yerde pazarlama iletişimi imkanına odaklanıyor. Mimari, mobilyacılık, artırılmış gerçeklik pazarlaması ve bu teknoloji entegre kullanan projeler üretiyorlar.

KabaQ
Gamification Project Using Augmented Reality for PepsiCo
3D Furniture Staging

Görsel: YEKPARE, NERDWORKING