Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trafik Aynalarındaki Yansımalar

Trafik Aynalarındaki Yansımalar

SpY, trafik aynalarından oluşan "REFLECTION" isimli kinetik heykeliyle kent insanının içinde bulunduğu çevreyle olan yakınlık ve mahremiyet ilişkilerine dikkat çekiyor.

Çağdaş sanatta en sık kullanılan malzemelerden biri aynalar. Örneğin Fransız sanatçı ve tasarımcı Arnaud Lapierre, AZIMUT isimli yerleştirmesinde hareketli aynalar kullanarak tarihi Venedik mimarisinden kolajlar sunmuştu. Nobumichi Asai ve Daniel Rozin ise daha teknolojik aynalarla çalışarak aynadaki yansıma temasını keşfe çıkan sanatçılardandı. Şimdi sıra SpY’nin trafik aynalarını kullanarak yarattığı kinetik heykeli REFLECTION’da.

Kent, mahremiyet ve yüzleşme…

REFLECTION İspanyol sokak sanatçısı SpY’ın ilk kinetik heykeli. Heykelde 20 adet trafik aynası kullanılmış. Eser her hareketiyle izleyiciyi çevre ile kendi ilişkisi üzerine düşünmeye teşvik eden hipnotik bir etki yaratıyor.

SpY güncel ve politik meseleleri ele alan büyük boyutlu çalışmalarıyla kent manzaralarına müdahale eden bir sanatçı. Örneğin sahte bir ay heykeli yerleştirerek şehrin silüetini değiştirdiği işi, trafik işaretlerini kullandığı muralları, telefon kulübesindeki ahizenin yerine muz yerleştirmek gibi müdahaleleri benim en çok dikkatimi çekenlerden.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SpY (@spyurbanart)’in paylaştığı bir gönderi

Güvenlik ve gözetleme amaçlı kullanılan dışbükey aynalar, kentsel peyzajın bir parçası. Heykelde yansıma yoluyla izleyicilerin farklı hareket ve konum varyasyonlarıyla gelişen, kopyalanmış bir evren oluşturuyorlar. SpY, izleyicilerin kendi yansımalarına ve çevreleriyle olan ilişkilerine dikkat çekerek, aralarındaki yakınlıkları ve mahremiyeti çoğaltıp genişletiyor. İzleyici kendini, içinde bulduğu çevreyle birlikte diğer izleyicilerin de kaçınılmaz olarak yansıdığı bu gerçekliğin içinde, kaçınılmaz ve tedirgin edici bir durumda buluyor. SpY’ın amacı; bireyin varlığını ve şimdisini, çarpıtılmış gerçekliği, görünürlük ve mahremiyet algılarını sorgulatmak. Bunun için izleyicinin bu yansımasıyla yüzleşmesini istiyor. İzleyici beklenmedik bir anda kendi yansımasının çarpıtılmış, tekrarlanmış ve çoğaltılmış bir görüntüsü ile karşılaşıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SpY (@spyurbanart)’in paylaştığı bir gönderi

REFLECTION aynı zamanda, tarih boyunca alışkın olduğumuz kinetik sanat geleneğini takip eden hipnotik bir heykel. Tıpkı çalışma masalarında duran o rahatlatıcı kinetik biblolar gibi bu heykel de yumuşak ve akıcı, sakinlik veren bir his uyandırıyor. Çalışma, SpY’nin devam eden sanatsal evriminin bir parçasıdır. Kendisini zorlamaya devam ederken, enstalasyonları ve heykelleri de toplumu mahremiyet, kimlik ve güvenlik hakkındaki düşüncelerini sorgulamaya davet ediyor.

ARCO Sanat Fuarı için yaratılan REFLECTION, şu anda Madrid’de El Corte Inglés mağazasının vitrininde sergileniyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SpY (@spyurbanart)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: SpY