Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Parkinson Hastalarının Dijital Deneyimleri için Tasarlanmış Uygulama

Parkinson Hastalarının Dijital Deneyimleri için Tasarlanmış Uygulama

iPad’lerde kullanılabilen Staybl uygulaması, Parkinson hastalığından muzdarip kişilerin dijital dünyaya erişimini kolaylaştırıyor.

11 Nisan, Parkinson hastalığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Parkinson Günü olarak anılıyor. Günümüzde 10 milyondan fazla insanın etkilendiği bu hastalık yaşlılık hastalığı olarak biliniyor ve genellikle 50 yaşının üstündeki insanlarda görülüyor ancak Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nün paylaştığı verilere göre her on hastadan biri de 50 yaşının altında. Titreme ve hareket yavaşlığı olarak bilinen Parkinson hastalığı, erkeklerde kadınlara göre 1,5 kat daha fazla görülüyor.

Parkinson hastalığının birçok nedeni olabiliyor. Bununla birlikte titremeyi kontrol altına almak ve gündelik işlerini bile yapamayacak durumda olan hastaların kas kuvvetini artırmak için çeşitli fizik tedavi yöntemleri kullanılıyor. Bugün vücudun bir veya daha fazla bölgesinde yaşanan istemsiz ve ritmik titreme nedeniyle Parkinson hastalarının birçoğu dijital deneyimleri kısıtlı bir şekilde yaşayabiliyor.

Staybl, ekrandaki görüntüyü sabit tutmak için cihazdaki ivmeölçeri kullanıyor

Havas New York ve Havas Germany tarafından geliştirilen Staybl isimli uygulama Parkinson hastalarının akıllı cihazları daha rahat kullanmasına ve dijital deneyimlerle etkileşime geçmesine yardımcı oluyor. Staybl aslında veya Chrome ya da Safari’ye benzeyen bir tarayıcı.

Staybl, hastanın kontrolsüz titremesini algılamak ve bu konuda karşı hareketi oluşturmak için akıllı cihazlardaki ivmeölçer verilerini kullanıyor. Üç eksenli ivmeölçerden alınan veriler hareketi gerçek zamanlı algılamak için kullanılıyor. Titremeyi algılayan uygulama, tarayıcı ekranını titreminin tersi yönünde hareket ettiriyor. Bu sayede tableti elinde tutan Parkinson hastası ekran ürerindeki dokunmatik işlemleri daha rahat gerçekleştirebiliyor.

Bu özelliğin yanı sıra uygulama ayarları üzerinden titremenin şiddeti ayarlanabiliyor. Ayrıca tarayıcının boyutunu büyütüp küçültmek ve bu sayede dokunmatik ekranı daha rahat kullanmak, yazıları ve görsel ögeleri daha rahat seçmek de mümkün oluyor.

Hastalık, haberimizin başında da değinimiz gibi dünya genelinde 10 milyon insanın hayatını kolaylaştıracak bir çözüm sunarken bununla birlikte titremeye yol açan bir hareket bozukluğu tipi olan esansiyel tremor teşhisini konulan hastalar için de çözüm oluyor. Ajanslar tarayıcının sunduğu deneyimi test etmek ve ince ayarları yapmak için Alman Parkinson Derneği’ndeki ve ABD’deki hastalarla çalışmış. Uygulama şu anda ücretsiz olarak App Store’dan indirilebiliyor. Yeni iPad’lerdeki yüksek ekran yenileme hızı nedeniyle uygulama şimdilik sadece iPad’ler için sunuluyor.

Staybl uygulamasının hastalığa tedavi sunmadığını söyleyen Havas Germany CCO’su Eric Schoeffler, bu teknolojik çözümü rahatsızlığı bulunan insanların hayatını biraz olsun kolaylaştırmak için sunduklarını vurguluyor.

Künye

Ajans: Havas New York, Havas Germany
Yaratıcı Yönetmen Michael Schöpf, Walter Ziegler, Creative Designer
CCO: Eric Schoeffler:
ECD: Nicolas Becker, Bharat Kumar
Dijital Yaratıcı Yönetmen: Guido Eichhoff
Kullanıcı Deneyimi Yöneticisi: Jan Peisert
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı: Emanuel Klimschak, Jose Lozano
Haraket Tasarımı: Lorena Wolf
Sanat Yönetmeni: Antonia Kuwertz, Albert Memet, Timo Cremer, Sascha Holzhammer, Maximilian Eder
Metin Yazarı: Alexander Catapano, Jonny Leahan
Dijital ve Teknoloji Yöneticisi: Martin Steinorth
İdari Direktör: James Huerta: Executive Director, Creative Technology
Deneyim Tasarımı Yöneticisi: Kathrin Hoffmann
Teknoloji Direktörü: Danny Wang
Yaratıcı Teknoloji Uzmanı: Kurt Lorey, Lan Zhang, Corbin Ordel, Arnaud Atchimon

Görsel: Staybl, Vimeo